Την απόφαση να ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα ανακοίνωσε η περιφέρεια Βράνιε στη νότια Σερβία με αφορμή την προκλητική συμπεριφορά πολιτών αλβανικής εθνότητας οι οποίοι πανηγύρισαν, στην πόλη Μπουγιάνοβατς για την πρόκριση της Αλβανίας στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου την Κυριακή το βράδυ.

Τι ανακοίνωσε η εισαγγελία;

Ασκήθηκε δίωξη εναντίον κάθε υπευθύνου για διασπορά φυλετικού, εθνικού και θρησκευτικού μίσους, μετά από τη δημοσίευση στο διαδίκτυο βίντεο στο οποίο πλήθος φωνάζει υβριστικά συνθήματα κατά των Σέρβων και τραγουδά στη σερβική γλώσσα το σύνθημα Σκοτώστε, σφάξτε, Σέρβος να μην μείνει.

 

Όπως έχει επισημανθεί η αστυνομία έχει ήδη λάβει εντολή να διερευνήσει αν τα επεισόδια ήταν οργανωμένα και έχει σκοπό να συλλάβει όλους όσους έχουν παρακινήσει το πλήθος σε αυτή την απρεπή συμπεριφορά.

Το συγκεκριμένο σύνθημα το οποίο προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα πρόκειται για μία παραλλαγή ενός σερβικού συνθήματος που φώναζαν κατά των Αλβανών, οι Σέρβοι οπαδοί στον αγώνα με την εθνική Αλβανίας, τον Νοέμβριο του 2014.