Έχεις ακούσει για τα ευεργετικά αποτελέσματα του ύπνου, όπως και για τα δεινά που μπορεί να φέρει η έλλειψή του. Μια νέα μελέτη δείχνει ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ της κακής ποιότητας ύπνου και τη μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ύπνος λειτουργεί για την επισκευή και αποκατάσταση του εγκεφάλου.

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο που περιελάμβανε 147 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 20 και 84 ερευνητών εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της έλλειψης ύπνου, λόγω αϋπνίας ή διαταραχών ύπνου.

Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δύο μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, με κατά μέσο όρο 3,5 χρόνια διαφορά, πριν από τη συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου σχετικά με τις συνήθειες του ύπνου τους. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 35% των συμμετεχόντων είχε κακή ποιότητα του ύπνου. Υπολογίστηκαν οι ώρες που κοιμούνταν οι άνθρωποι, πόση ώρα τους είχε πάρει να κοιμηθούν και η χρήση υπνωτικών χαπιών. 

Τι προκαλεί ο χειρότερος ύπνος ;

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι o χειρότερος ύπνος συνδεόταν με ταχεία μείωση του μεγέθους του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της μελέτης σε εκτεταμένες περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των μετωπιαίων, βρεγματικών και κροταφικών περιοχών. Τα αποτελέσματα ήταν πιο έντονα σε άτομα άνω των 60 ετών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η κακή ποιότητα του ύπνου είναι μια αιτία ή συνέπεια των αλλαγών στη δομή του εγκεφάλου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology.