Μια από τις πάγιες συνήθειες που έχουμε, είναι να περνάμε το δρόμο όταν είναι κόκκινο το φανάρι για τους πεζούς απλά κοιτάζοντας αν περνάει εκείνη την ώρα κάποιο αυτοκίνητο.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά, αφού κανένας μας δεν μπορεί να υπολογίσει την ταχύτητα με την οποία έρχεται κάποιο όχημα με αποτέλεσμα να προκαλούμε την τύχη μας αρκετές φορές.

Επάνω σε αυτή τη σκέψη ή πραγματικότητα αν θέλετε καλύτερα στηρίχτηκε η καμπάνια κοινωνικής ενημέρωσης του γαλλικού οργανισμού οδικής ασφάλειας DRIEA και του πρακτορείου Serviceplan που στόχο έχει να αφυπνίσει τους πεζούς που συχνά περνούν με κόκκινο το φανάρι στις διαβάσεις.

Όπως θα δείτε και εσείς στο παρακάτω βίντεο η πρωτότυπη αυτή εκστρατεία είναι απλή και ιδιαίτερα αποτελεσματική αφού μόνο και μόνο από τις εκφράσεις των πεζών θα καταλάβετε πως το μήνυμα περνάει κατευθείαν.
Σε ένα φανάρι σε δρόμο του Παρισιού, έχει εγκατασταθεί ένα σύστημα που ηχητικά προσομοιάζει το απότομο φρενάρισμα ενός αυτοκινήτου κάθε φορά που κάποιος πεζός περνά τη διάβαση με κόκκινο.

Την ίδια στιγμή μια κάμερα που έχει τοποθετηθεί στην απέναντι πλευρά του δρόμου παίρνει φωτογραφίες από τις έντρομες εκφράσεις των πεζών που νομίζουν πως ένα όχημα κατευθύνεται προς τα επάνω τους.

Αμέσως λοιπόν μετά την αντίδραση του περαστικού, η φωτογραφία του προβάλλεται σε μία διαφημιστική πινακίδα με το μήνυμα:
«Μην ρισκάρεις να κοιτάξεις κατάματα τον θάνατο».

Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς, η εκστρατεία έχει άμεσο αποτέλεσμα αφού το σοκ είναι ιδιαίτερα ισχυρό για τον πεζό εκείνη τη στιγμή και σίγουρα θα του μείνει αξέχαστο.

Σύμφωνα με την κοινωνική εκστρατεία κάθε χρόνο στο Παρίσι χάνουν τ ζωή τους περίπου 4.500 πεζοί, ενώ σε όλο τον κόσμο ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία φτάνει το 1 εκατομμύριο.

https://www.youtube.com/watch?v=bptx2nV5Vos