Εστιασμένη στην β’ αξιολόγηση ήταν η ομιλία του προέδρου του EuroWorking Group, Thomas Wieser στο 2ο Οικονομικό Forum των Δελφών. Ο κ. Wieser έστειλε μήνυμα για άμεσα κλείσιμο της αξιολόγησης, λέγοντας μάλιστα πως «η αναμονή είναι ό,τι πιο ηλίθιο μπορούμε να κάνουμε».

Ο επικεφαλής του EWG εκτίμησε πως «αν το θέλουν όλοι, μπορούμε να την κλείσουμε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή», ενώ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τις καθυστερήσεις οι οποίες έχουν σημειωθεί στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

Είμαστε στη β’ αξιολόγηση και αυτό είναι ελαφρά «καταθλιπτικό» καθώς έχουμε φτάσει ήδη στο μέσο του προγράμματος. Η αναμονή αυτή τώρα είναι καταστροφική, το πιο ηλίθιο που μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχει πρόοδος, θετικά σημάδια και μπορούμε να προχωρήσουμε

Μιλώντας για το Grexit, o κ. Wieser ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει πια στο τραπέζι, σημειώνοντας πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες το ΔΝΤ να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα. Εάν συμμετάσχει το Ταμείο, συμπλήρωσε ο ίδιος, τότε η «πλεύση» θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Χωρίς το ΔΝΤ θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε το φθινόπωρο σε ένα καινούργιο πρόγραμμα και αυτό θα ήταν το πιο ηλίθιο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Αυτό θα ήταν καταστροφικό

Για το χρέος, ο πρόεδρος του EWG υπογράμμισε πως έγινε εξειδίκευση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη. «Δεν είναι στραγάλια η μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ».

Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως θα γίνουν κι άλλα υπό όρους, όμως, στο τέλος του προγράμματος.

«Στο ΔΝΤ θέλουν πολύ περισσότερη εξειδίκευση», τόνισε, προσθέτοντας: «Θα δούμε στο Eurogroup που θα αποφασίσει τι θα γίνει. Δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα, αλλά εξειδίκευση όσων έχουμε ήδη αποφασίσει πίσω στον Μάιο».