Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μαργαριτάρι 2000 ετών σε παραθαλάσσια τοποθεσία των Αβοριγίνων το οποίο ανήκει σε μια πολύ σπάνια κατηγορία μαργαριταριών .

Οι αρχαιολόγοι που βρήκαν το μαργαριτάρι 2000 ετών εργάζονταν στη συγκεκριμένη τοποθεσία, στη βόρεια ακτή Κίμπερλι της Δυτικής Αυστραλίας, όταν το ανακάλυψαν κατά τύχη, όπως δήλωσε η Κατ Ζαμπό, βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Γούλογκονγκ.

Η Ζάμπο που ειδικεύεται στην μελέτη οστράκων τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι: « Τα φυσικά μαργαριτάρια είναι πολύ σπάνια στη φύση και με βεβαιότητα, παρά τα πολλά, πολλά κελύφη από στρείδια που βρίσκουμε σε προϊστορικούς λάκκους απορριμάτων στην Αυστραλία, δεν έχουμε ποτέ βρει ένα φυσικό μαργαριτάρι. Η τοποθεσία, όπου εντοπίστηκε το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ακτή Κίμπερλι της Αυστραλίας ταυτίζεται με την παρουσία μαργαριταριών κι αυτό συνέβαινε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τελευταίου αιώνα ».

Σημείωση!

Το μαργαριτάρι 2000 ετών έχει ροζ και χρυσές αποχρώσεις, είναι σχεδόν σφαιρικό με διάμετρο πέντε χιλιοστών.

Επειδή το σχήμα του είναι σφαιρικό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υψηλής ευκρίνειας μικροαξονική τομογραφία για να βρουν την ηλικία του μαργαριταριού και να αποδείξουν ότι πρόκειται για φυσικό μαργαριτάρι και όχι για σύγχρονο, καλλιεργημένο.