Βρετανικά πανεπιστήμια, καλούν πανεπιστημιακούς δασκάλους που φεύγουν από τη Συρία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, με την ελπίδα ότι η ανταλλαγή ιδεών με βάση τις έρευνες και την εμπειρία τους θα ενισχύσει θετικά και τις δύο πλευρές.

Συμβούλιο των Ακαδημαϊκών σε Κίνδυνο (Cara), μια οργάνωση που προσπαθεί να βοηθήσει όσους μπορεί για να φύγουν από την περιοχή, συνεργάζεται με κάποια από τα 38 κολέγια της Οξφόρδης και με περισσότερα από 100 άλλα βρετανικά πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίσει εργασία στους πανεπιστημιακούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τις διώξεις.

«Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ φέρνουν μαζί τους τις εμπειρίες τους. Μας βοηθά να ενθαρρύνουμε νέες ιδέες και νέους τρόπους σκέψης» τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του Cara, Στίβεν Γουόρντσγουορθ.

Τα 2/3 των 140 πανεπιστημιακών από τη Μέση Ανατολή που ζήτησαν τη βοήθεια του Cara είναι Σύροι και αρκετοί εξ’ αυτών, ιρακινοί.

Οι πανεπιστημιακοί που θα φιλοξενηθούν στη Βρετανία αναμένεται ότι θα επιστρέψουν στις πατρίδες τους όταν θα αποκατασταθεί η ασφάλεια. Οι καθηγητές αυτοί δεν θα θεωρούνται πρόσφυγες αλλά θα έχουν τη δυνατότητα κατοχής βίζας επισκέπτη καθηγητή. Τα εξοδα της διαμονής τους θα το μοιράζονται εξίσου το Cara και το πανεπιστήμιο που θα τους δεχτεί.

Τέλος, ο Γουόρντσγουορθ επεσήμανε ότι οι καθηγητές θα μπορούν να συζητούν τις εμπειρίες τους με τους φοιτητές και με το προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να κατανοηθεί η κρίση στη Συρία.