Πάνω από 20.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης κατέβηκαν το Σάββατο στους δρόμους του Λονδίνου διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις αλλαγές των συνθηκών εργασίας τους, που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Η πορεία ξεκίνησε από το Ουότερλου Πλέις και κατέληξε έξω από το Κοινοβούλιο. Πρόκειται για την δεύτερη κινητοποίηση στην βρετανική πρωτεύουσα, ώστε να «σωθεί το εθνικό σύστημα υγείας», όπως έγραφαν τα πλακάτ.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Ιατρική Ένωση, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2016, θα μειώσουν τους μισθούς και θα αυξήσουν τις ώρες εργασίας σε έως και 15, από έως και 12 σήμερα.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως οι νέες συμβάσεις εργασίας ενδέχεται να συμπεριλάβουν μειώσεις μισθών έως και 30% για τους γιατρούς, κάτι που θεωρούν απαράδεκτο.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Μπέλφαστ και στο Νότιγχαμ νωρίτερα το Σάββατο, ενώ την Κυριακή προγραμματίζεται μια ακόμη στο Ντάντι, την τέταρτη σε μέγεθος πόλη της Σκοτίας.

Από την μεριά του υπουργού Υγείας, Τζέρεμι Χαντ υπάρχει υποστήριξη στη θέση της κυβέρνησης, γιατί όπως λέει το ζήτημα έχει διαστρεβλωθεί και κάλεσε το συνδικάτο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.