Ότι η Βρετανία δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές λύσεις πριν την εισβολή στο Ιράκ αναφέρει η έκθεση-καταπέλτης Τσίλκοτ, για τον Μπλερ σχετικά με την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ.

Λίγες μέρες μετά την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία έκθεση καταπέλτης έρχεται να ταράξει τα νερά. Πιο συγκεκριμένα, το πόρισμα της πολυαναμενόμενης έκθεσης Τσίλκοτ, φέρνει στο επίκεντρο τις ενέργειες του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και τονίζει πως η τότε βρετανική κυβέρνηση δεν εξάντλησε όλες τις ειρηνικές λύσεις προτού αποφασίσει να λάβει μέρος στην εισβολή του Ιράκ το 2003.

Συγκεκριμένα το πόρισμα -μετά από 7 χρόνια αναμονής- υπογραμμίζει πως η ανάληψη στρατιωτική δράσης «δεν ήταν η έσχατη λύση», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, σερ Τζον Τσίλκοτ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η νομική βάση πάνω στην οποία το Λονδίνο αποφάσισε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ δεν ήταν ούτε κατά διάνοια ικανοποιητική.

Οι πληροφορίες πάνω στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να συμμετάσχει στην εισβολή του 2003 ήταν προβληματικές, οι βρετανικές προετοιμασίες που έγιναν για τον πόλεμο ήταν τελείως ανεπαρκείς

Στο σημείωμα ο σερ Τζον υπογραμμίζει ακόμα ότι η Μεγάλη Βρετανία υπερέβαλε για το μέγεθος της απειλής που συνιστούσε το οπλοστάσιο του Σαντάμ Χουσεΐν, και έκανε μάλιστα λόγο για υπονόμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

179 βρετανοί ένστολοι, ανάμεσά τους και 6 γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία στο Ιράκ, ανάμεσα στο 2003 και το 2009.

Το πόρισμα ήρθε στην επιφάνειεα της δημοσιότητας μετά από 7 χρόνια όπου οι ερευνητές μελέτησαν 150.000 κυβερνητικά έγγραφα, πήραν συνεντεύξεις από περίπου 150 ανθρώπους και διεκδικήσαν πρόσβαση σε απόρρητα αρχεία. Συνολικά η έκθεση του σερ Τζον αριθμεί 12 τόμους και 2,6 εκατομμύρια λέξεις, ενώ η όλη διαδικασία κόστισε 10 εκατομμύρια λίρες.

Πλέον οι 179 οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών έχουν εκφράσει την πρόθεση να κινηθούν νομικά εναντίον του κ. Μπλερ ενώ ορισμένοι ζητούν να δικαστεί ο κ. Μπλερ ως εγκληματίας πολέμου στη Χάγη.

Στα πλαίσια της έρευνας εξετάστηκαν τα μηνύματα και οι διάλογοι μεταξύ του τότε Βρετανού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους για να διαπιστωθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες λήφθηκε η απόφαση συμμετοχής της Βρετανίας στον πόλεμο, χωρίς τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Αναμένεται η συνέντευξη Τύπου από πλευράς του Μπλερ.