Επίθεση εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία κατά του Πρωθυπουργού μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην έκτακτη Συνόδο Κορυφής για το μεταναστευτικό τονίζοντας πως: « Ο Τσίπρας είναι ένας Πρωθυπουργός μειωμένης ευθύνης, μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών ».

Σε κοινή ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν ο υπεύθυνος Τομέα Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, ο υπεύθυνος Τομέα Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσαν πως:

Η τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία, τις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αποτελεί όνειδος.

Και στην συνέχεια συμπλήρωσαν ότι:

«Ο κ. Τσίπρας επαίρεται ότι απέτρεψε την παράλογη απαίτηση, όπως την χαρακτηρίζει, να δημιουργηθεί ένα κέντρο φιλοξενίας 50.000 προσφύγων και παράνομων μεταναστών στην Αθήνα».

Στην ανακοίνωση επίσης, γίνεται και η εξής αναφορά στα hot spot: «Όσο για τα hot spot στα νησιά, συνολικής χωρητικότητας 7.000 ατόμων, είναι φανερό ότι ο κ. Τσίπρας εμπαίζει τους νησιώτες και υπονομεύει ευθέως τον τουρισμό. Άλλωστε τους δικούς του ψηφοφόρους, όπως πιστεύει, δεν τους αφορά ο τουρισμός. Με μαθηματική ακρίβεια είναι βέβαιο ότι τη θερινή περίοδο όχι 7.000 αλλά 70.000 θα συνωστίζονται στη Λέσβο, στην Κω και στα άλλα νησιά του Αιγαίου. Εδώ θα είμαστε και θα δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί και ποιοι τότε θα είναι υπόλογοι απέναντι στους νησιώτες.

«Η λύση είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να γίνεται εκεί η αναλογική κατανομή προσφύγων και να μην χρειάζεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Η λύση είναι δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος. Το παράδειγμα της Μυτιλήνης είναι αποτρεπτικό, τα χειρότερα έρχονται. Η λύση είναι η δημιουργία ευρωπαϊκής task force που θα επιχειρεί ενάντια στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που δρουν ανενόχλητα και η φρούρηση των θαλασσίων συνόρων. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν μιλάμε για αναλογική κατανομή προσφύγων, με 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα, που είναι βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν σε χρόνο μηδέν» εξηγούν.

Στο τέλος, μάλιστα, επισημαίνουν ότι: «Ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνίες που ουδείς γνωρίζει».