Για την προετοιμασία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και αναλυτικά για τη μεταρρύθμιση των Πανελλαδικών εξετάσεων συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η Κυβέρνηση εξετάζει δύο σενάρια για τις Πανελλαδικές.

Στο πρώτο σχέδιο οι μαθητές θα εξετάζονται μέσω ενός συστήματος δύο κατευθύνσεων, ανθρωπιστικών και θετικών. Τα μαθήματα προβλέπονται πιο εύκολα ωστόσο με μεγαλύτερη ύλη.

Οι εξετάσεις στο τέλος της Γ’ Λυκείου θα περιλαμβάνουν δύο μαθήματα, την Έκθεση και τα Μαθηματικά, και θα συνυπολογίζονται με τον μέσο όρο των ενδοσχολικών εξετάσεων, που θα οδηγεί στην έκδοση Εθνικού Απολυτηρίου.

Στη συνέχεια, κάθε μαθητής θα εξετάζεται ξεχωριστά, σε τρία μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα ΑΕΙ-ΤΕΙ.

Στο δεύτερο σενάριο, τα παιδιά θα εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα βαρύτητας και οι βαθμοί αυτών θα συνυπολογίζονται με τους βαθμούς των υπόλοιπων μαθημάτων, και των βαθμών του α’ τετραμήνου, με μικρότερο ποσοστό από το πρώτο σχέδιο, θα οδηγούν στην εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο μειώνονται τα μονόωρα μαθήματα στο Λύκειο, αλλά και λιγότερα μαθήματα που θα διδάσκονται περισσότερες ώρες.

Κατά τη συνάντηση πάντως, υπήρξε επίσης αναλυτική συζήτηση για τη νέα δομή του Λυκείου, ιδιαίτερα των δύο τελευταίων τάξεων. «Το νέο σύστημα πρόσβασης στα Πανεπιστήμια θα προκύπτει αυτομάτως από τη νέα δομή του Λυκείου», τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.