Την αποχώρηση 755 Αμερικανών διπλωματών διέταξε ο Vladimir Putin.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο  Rossiya 1, ο Ρώσος Πρόεδρος, ανακοίνωσε την άμεση αποχώρηση από την ρωσική επικράτεια 755 Αμερικανών διπλωματών.

«Η αμερικανική πλευρά έκανε μια κίνηση η οποία, είναι σημαντικό να σημειωθεί, δεν είχε κανένα έρεισμα, ώστε να επιδεινώσει τις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ. [Η κίνηση αυτή] περιλαμβάνει παράνομους περιορισμούς, απόπειρες να επηρεάσει άλλα κράτη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας , οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία», δήλωσε ο Putin σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RT.

Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι: «Περιμένουμε για πολύ καιρό ότι κάτι ίσως αλλάξει προς το καλύτερο, ελπίζαμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει, αλλά φαίνεται πως δεν πρόκειται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον … Αποφάσισα ότι είναι καιρός να δείξουμε ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα αναπάντητο».

Οι  755 Αμερικανοί διπλωμάτες πιστεύεται ότι αφορούν το σύνολο της αμερικανικής διπλωματικής δύναμης στη Ρωσία, δηλαδή τη Πρεσβεία και τις Προξενικές αρχές.

Αυτή η κίνηση του Ρώσου Προέδρου χαρακτηρίζεται από το Γαλλικό ως απάντηση στις νέες κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ.

Πιο πριν η ρωσική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει «με ισοδύναμο τρόπο» σε κάθε νέα κύρωση των ΗΠΑ. O υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε στο δίκτυο ABC, «Εάν η αμερικανική πλευρά αποφασίσει να προχωρήσει προς την… επιδείνωση, εμείς θα απαντήσουμε με ισοδύναμο τρόπο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump υπονόησε την Παρασκευή ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο ενίσχυσης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το οποίο μάλιστα εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τρίτη και τη Γερουσία την Πέμπτη.

Για τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αυτό το νομοσχέδιο είναι «απόλυτα περίεργο και απαράδεκτο» και θα είναι «η τελευταία σταγόνα» στο ποτήρι.

Ο ίδιος απάντησε ότι αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το φέρουν εις πέρα«εμείς θα απαντήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι: «Όμως το μήνυμά μου είναι: μην το κάνετε. Θα γίνει σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων».

Τέλος, τόνισε ότι: «Εμείς δεν παίζουμε» και  ότι «είμαστε άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με πολύ σοβαρό τρόπο και πολύ υπεύθυνα».