Το χρέος, το προσφυγικό αλλά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, στις ΗΠΑ στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε απ’ τον Τζο Μπάιντεν βιώσιμη λύση για το χρέος προκειμένου να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει ξανά επενδυτές.

«Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη» τόνισαν μετά την συνάντηση των δύο ανδρών κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Α. Τσίπρας αναφορικά με το χρέος υπογράμμισε τα βήματα που έχουν γίνει στην ελληνική οικονομία αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα και τα σημάδια για ανάκαμψη που υπάρχουν ήδη.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος».

Σταθερή λύση, τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημαίνει γρήγορη λύση μέχρι το τέλος του 2016, επισημαίνοντας ότι «μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της αλλά και στην ώρα της».

Για το ΔΝΤ και τους Θεσμούς, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να μάθει εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει απ’ το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι «να υπάρξει μια σταθερή λύση που σημαίνει βιώσιμη λύση».

Ο κ. Μπάιντεν φέρεται να μην έθεσε το ζήτημα για υιοθέτηση των όσων ζητάει το ΔΝΤ προκειμένου να δοθεί λύση για το χρέος.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον Τζο Μπάιντεν ότι «η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα. Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, υπάρχει αβεβαιότητα σε σχέση με το χρέος και αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν».

Παράλληλα, επισήμανε ότι αυτό ενδιαφέρει και τις ΗΠΑ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτό το ζήτημα το έθεσε και ο Τζο Μπάιντεν χωρίς, όμως να πει, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κύκλοι του Μαξίμου , “κάντε τα μαθήματά σας”.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Τσίπρα προς τους Θεσμούς για το χρέος

Για το προσφυγικό

Για το προσφυγικό, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «τώρα δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να εφαρμόζεται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε».

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε τα συγχαρητήριά του στην την Ελλάδα για τον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, προσθέτοντας ότι «για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας».

Κεφάλαιο Κυπριακό

Τέλος, για το Κυπριακό, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή», τόνισε ότι «το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας, είναι πρόβλημα κατοχής επί της ουσίας, άρα θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για όλα τα προβλήματα ασφάλειας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λύσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως το θετικό είναι πως υπάρχει βούληση κι απ’ τις δύο πλευρές για επίλυση του Κυπριακού.

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, θα δείξουν υποστήριξη σ’ αυτά τα τρία ζητήματα παρά το κλίμα αβεβαιότητας λόγω των επικείμενων εκλογών.

Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν για επικοινωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ προκειμένου να υπάρχει ενημέρωση γι’αυτά τα ζητήματά.

«Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη» τόνισαν πηγές της Κυβέρνησης.