Για ακόμα μια φορά το Βερολίνο ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος πριν το 2018 κι όχι πριν ολοκληρωθεί η πλήρης εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι τόσοι της Κυβέρνησης όσο και του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας δεν απάντησαν σχετικά με το δημοσίευμα της Handelsblatt το οποίο αναφέρει ότι η Merkel είναι έτοιμη να πει «ναι» στην ελάφρυνση του χρέους και απλώς εξέφρασαν την άποψη πως εξακολουθεί να ισχύει αυτό που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup τον Μάιο του 2016.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κριθούν απαραίτητα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν το 2018.

Η εκπρόσωπος της γερμανικής Κυβέρνησης τόνισε:

Προϋπόθεση για αυτό είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος από την Ελλάδα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ήδη υλοποιούνται από τον ESM και συμβάλλουν ουσιαστικά στη βιωσιμότητα του χρέους

Απ’την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε:

Η υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων θα έχει σημαντική επίδραση στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Για τη διαχείριση του χρέους θα ληφθούν αποφάσεις το 2018. Και αυτό εξακολουθεί να ισχύει για εμάς

Για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης σχολίασε ότι βάση για την επιστροφή είναι η κοινή αντίληψη για τους βασικούς όρους των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για τους οποίους έχουν συμφωνήσει Θεσμοί και Ελλάδα τη Δευτέρα στο Eurogroup.

Photo: Lenny Pichette