Τέλος έλαβε η αγωνία χιλιάδων υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων καθώς ανακοινώθηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Βουτιά για τις οικονομικές σχολές, εντυπωσιακή άνοδος στο Χημικό.

Σε γενικές γραμμές οι βάσεις κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι στις περιζήτητες σχολές ενώ θεαματική πτώση σημείωσαν οι οικονομικές σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου σε αντίθεση με τα τμήματα της χημείας.

Αναλυτικότερα:

1ο Επιστημονικό Πεδίο

Στις περιζήτητες σχολές, όπως στη Νομική και τη Ψυχολογία σημειώθηκε μικρή άνοδος εκτός από αυτήν της Αθήνας.  Συγκεκριμένα η Νομική Αθήνας υποχώρησε κατά 30 μόρια ενώ η Νομική Θεσσαλονίκης ανέβηκε κατά 15 και της Θράκης κατά 106.

2ο Επιστημονικό Πεδίο

Τα μόρια σε γενικές γραμμές έπεσαν κυρίως λόγω του βαθμού δυσκολίας των Μαθηματικών. Μεσοσταθμικά η πτώση είναι στα 500 μόρια κυρίως στις μαθηματικές σχολές. Από την άλλη πλευρά ωστόσο ο βαθμολογικός πυθμένας του πεδίου αυτού που πέρυσι είχε εξαιρετικά χαμηλές βάσεις (της τάξεως των 3.000 μορίων) φέτος παρουσίασε άνοδο.

3ο Επιστημονικό Πεδίο

Οι βάσεις των ιατρικών σχολών αυξήθηκαν από 32 έως 82 μόρια ενώ αυτή η τάση ανόδου διευρύνεται στις χαμηλότερες βαθμολογίες φτάνοντας ακόμη και τα 500 μόρια. Ωστόσο έχει σπάσει το φράγμα των 19.000 και άνω μορίων.

4ο Επιστημονικό Πεδίο

Άνοδο σημείωσαν οι παιδαγωγικές σχολές, από 500 έως 1.300 μόρια, άνοδος που αποδίδεται στον υπερδιπλασιασμό της ζήτησης. Το συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο καταργείται του χρόνου καθώς οι σχολές του θα ενσωματωθούν στα υπόλοιπα επιστημονικά πεδία.

5ο Επιστημονικό Πεδίο

Εντυπωσιακή πτώση στις οικονομικές σχολές κυρίως λόγω των χαμηλών επιδόσεων σε μαθηματικά και ΑΟΘ. Πτώση σημειώθηκε και στα τμήματα λογιστικής και διοίκησης επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Λευκάδα το οποίο κινήθηκε κάτω από τα 3.000 μόρια.

Την πιο μεγάλη άνοδο σημείωσαν εν γένει τα τμήματα της Χημείας, τα οποία ανέβηκαν όλα πάνω από 1.000 μόρια. Η άνοδος αποδίδεται στο γεγονός ότι τα τμήματα αυτά εντάχθηκαν φέτος και στο 3ο, εκτός από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Αντιθέτως τα τμήματα των χημικών μηχανικών που παρέμειναν στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο είχαν πτώση της τάξεως των 300 μορίων.

Αναλυτικά οι βάσεις εδώ

Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC