Είναι της μόδας τα όμπρε μαλλιά; Υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις απέναντι στον «κομμωτή»; Τι προοπτικές απασχόλησης υπάρχουν για κάποιον απόφοιτο ΙΕΚ Κομμωτικής; Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης της ομώνυμης Σχολής Κομμωτικής, είναι ο κατάλληλος να μας απαντήσει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.

Παρόλο που προετοιμάζει με επιτυχία τους σπουδαστές τους για να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς, παραμένει καλλιτέχνης. Αναγνωρίζει ως μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά ενός κομμωτή «να αντισταθεί στο “εμπόριο” της δουλειάς και να έχει πρόταση και ταυτότητα». Και αυτό ακριβώς κάνει! Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος αποκαλύπτει στο iPop όλα τα μυστικά του επαγγέλματός…

Για το επάγγελμα

 1. Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την κομμωτική και με τη σχολή;
 2. Η ενασχόληση με το επάγγελμα ήταν κάτι σα φυσικό επακόλουθο αφού μπορώ να πω ότι γεννήθηκα μες τα κομμωτήρια λόγω των γονιών μου. Ο πατέρας μου μεγαλούργησε με το κομμωτήριο του με συμπαραστάτη την μητέρα μου.Στις αρχές τις δεκαετίας του 90 αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια πρότυπη σχολή ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ και ως εκ τούτου δεν άργησε να μπει το “μικρόβιο” μέσα μου.
 3. Υπάρχει πτώση μέσα στην κρίση;
 4. Η πτώση λόγω κρίσης βεβαίως υπάρχει όπως και στους περισσότερους επαγγελματικούς τομείς. Πιστεύω όμως ότι όσο βάζεις το μυαλό σου να σκέφτεται και δεν μοιρολατρείς πάντα θα βρίσκεις λύσεις. Πρώτα ατομικά και μετά συλλογικά. Τίποτα δεν είναι αδύνατο.
 5. Αν κάποιος πελάτης ζητά κάτι που είναι της μόδας, αλλά δεν ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του, πώς το χειρίζεστε;
 6. Η προσωπική μου άποψη είναι να μπορέσεις να μεταφέρεις στον πελάτη την άποψη σου. Να εξηγήσεις, αλλά και να καταλάβεις.  Με ενδιαφέρει κυρίως η καλλιτεχνική πλευρά της δουλειάς, όχι η εμπορική. Ό,τι κάνω θέλω να έχει την ταυτότητα μου. Αν το θέλει πολύ οφείλουμε να το φέρουμε στα μέτρα του, αλλά και στα μέτρα μας, ώστε το αποτέλεσμα να μην τον αδικεί και από την άλλη να μη μας προσβάλλει.
 7. Υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις απέναντι στο επάγγελμα του κομμωτή ή της κομμώτριας;
 8. Προκαταλήψεις σαφέστατα και υπάρχουν και οποίος πιστεύει το αντίθετο εθελοτυφλεί ή απλώς ψεύδεται. Όχι μόνο στο επάγγελμα μας, αλλά γενικότερα στην κοινωνία μας σε πάρα πολλούς τομείς. Θεωρώ ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τα κατάλοιπα του παρελθόντος. Ελπίζω οι νέες γενιές να φέρουν αυτή την αλλαγή και ήδη βλέπω τα νέα παιδιά να είναι σε πολύ καλό δρόμο.

Για τη σχολή Κομμωτικής Διαμαντόπουλος

 1. Πόσο διαρκούν οι σπουδές; Ποιο είναι το κόστος; Ποιες είναι οι ειδικότητες;
 2. Η φοίτηση στη σχολή μας έχει τις εξής δυνατότητες. Το ΙΕΚ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος με διετή φοίτηση και το Εργαστήρι Ελεύθερων Σπουδών με μονοετή φοίτηση.  Και στις δυο περιπτώσεις το κόστος σπουδών είναι στα 3.500 ευρώ το χρόνο. Στην σχολή μας επίσης υπάρχουν τμήματα makeup και μανικιούρ – πεντικιούρ.
 3. Σε τι ποσοστό υπάρχει επαγγελματική αποκατάσταση; Το εξασφαλίζει η σχολή;
 4. Το όνομα της σχολής που “κουβαλάνε” στην πλάτη τους τα παιδιά μετά την αποφοίτηση είναι ένα μεγάλο εισιτήριο για το χώρο μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κομμωτήρια τεράστιας δυναμικής σε όλη την Ελλάδα και ακόμα και από το εξωτερικό ζητούν αποκλειστικά δικούς μας αποφοίτους. 
 5. Ποιες είναι οι συνθήκες δουλειάς (ωράριο, μισθός);
 6. Τα ωράρια και οι μισθοί συνήθως εξαρτώνται από το εκάστοτε κατάστημα. Είναι γνωστό ότι είναι ένας δύσκολος χώρος με πολλές ώρες δουλειάς αλλά η ανταμοιβή αν αγαπάς το επάγγελμα σου και προσπαθείς καθημερινά μπορεί να φτάσει σε μεγάλα ύψη.
 7. Ποιος θα έπρεπε να κυνηγήσει ένα τέτοιο επάγγελμα;
 8. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να ακολουθήσει το επάγγελμα μας. Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει είναι να έχει πάθος. Πάθος, αγάπη και αφοσίωση για αυτό που κάνει. Όλα τα άλλα θα έρθουν σιγά σιγά. Όσων αφορά το ταλέντο θεωρώ ότι είναι άπλα μια καλή αρχή. Χωρίς τα άλλα στοιχεία δεν θα μπορέσει να “δημιουργήσει”.
 9. Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόσκληση που αντιμετωπίζει κάποιος σε αυτό το επάγγελμα;
 10. Η μεγαλύτερη πρόκληση θεωρώ ότι είναι να καταφέρει να παρουσιάσει την προσωπικότητα του μέσα από τη δουλειά και αυτή να γίνει αρεστή και αποδεκτή από πολύ κόσμο. Να αντισταθεί στο “εμπόριο” της δουλειάς και να έχει πρόταση και ταυτότητα. 

Για τις τάσεις

 1. Τι προτάσσει η φθινοπωρινή μόδα στα μαλλιά;
 2. Θεωρώ ότι θα πρέπει να γυρίσουμε σε πιο δυναμικά μαλλιά με συγκεκριμένες γραμμές και κουρέματα που ορίζουν την ύπαρξη τους και δεν υπάρχουν άπλα. Όσων αφορά τα χρώματα, θα όριζα την τάση ως “ζεστασιά”. Θεωρώ ότι ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική – μεσογειακή καθημερινότητα μας.
 3. Είναι ακόμα της μόδας τα όμπρε μαλλιά;
 4. Τα όμπρε μαλλιά ήταν μια πολύ ωραία έκφραση της μόδας, αλλά νομίζω ότι πλέον πρέπει να κάνουμε κάτι καινούριο.
 5. Θα μοιραστείτε 2 απλά μυστικά για την περιποίηση των μαλλιών στο σπίτι;
 6. Αυτό που σίγουρα θα πω για τη περιποίηση των μαλλιών στο σπίτι είναι να φέρεστε στα μαλλιά με σεβασμό και ευλάβεια. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και θέλει περιποίηση ανάλογη με το υπόλοιπο σώμα μας. Αναζητήστε μια καλή φόρμουλα περιποίησης από τα τόσα προϊόντα που υπάρχουν στα κομμωτήρια και ακολουθήστε πίστα τις οδηγίες.
  Και κάτι ακόμα. Σταματήστε να καίτε τα μαλλιά σας στο σπίτι.
 7. Στην εποχή μας κάθε γυναίκα θα έπρεπε να γνωρίζει για τα μαλλιά της ότι….
 8. …πρέπει να εμπιστεύεται τον κομμωτή της!
Info

Το κομμωτήριο Vassilis P. Diamantopoulos Hair Studio βρίσκεται στη διεύθυνση Αγίου Δημήτριου 12, Κηφισιά. Δείτε τη σελίδα του στο Facebook, καθώς και τη σελίδα της Σχολής Κομμωτικής Διαμαντόπουλος. Για πληροφορίες και εγγραφές (οι οποίες ξεκίνησαν) 2108019598-583.