Τα τελευταία χρόνια όλα στη ζωή μας αλλάζουν. Οι υποχρεώσεις αυξάνονται και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς και οι τιμές των προϊόντων κάθε χρόνο, για να μην πούμε κάθε μήνα, παίρνουν επίσης την ανιούσα. Αντιστρόφως, όμως, ανάλογα με τις αυξήσεις των προϊόντων, είναι τα χρήματα που μπαίνουν στις τσέπες των ατόμων που εργάζονται και αμείβονται με τον βασικό μισθό. Πλέον, δεν είμαστε η γενιά των 700 ευρώ που λέγαμε κάποτε, είμαστε η γενιά των 500 και κάτι ψιλά που φυσικά δεν φτάνουν ούτε για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών.

Γράφουν οι: Αφροδίτη Πρέβεζα, Σταυρούλα Πεταλιού


Ας πάμε μια βόλτα στο παρελθόν για να καταλάβουμε απλά, πως η οικονομία της χώρας δεν καλυτερεύει, αλλά γίνεται χειρότερη. Δεν θα σου μιλήσουμε, όμως, γενικά και αόριστα, θα σου παραθέσουμε στοιχεία με στόχο να καταλάβεις πόσο τα δεδομένα άλλαξαν σε λίγα μόλις χρόνια.

Πότε θεσπίστηκε η έννοια του κατώτατου μισθού;

Ο κατώτατος μισθός ως έννοια θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1894 στη Νέα Ζηλανδία, το 1932 στις Η.Π.Α. σε ομοσπονδιακό επίπεδο, στην χώρα μας το 1955, στη Μεγάλη Βρετανία θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1999, ενώ στην Γερμανία θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά τη 1η Ιανουαρίου του 2017. Η ρητορική γύρω από τον κατώτατο μισθό δεν γίνεται τόσο για το εάν πρέπει να υπάρχει ως θεσμός, αλλά για το ύψος που αυτός πρέπει να έχει.

Η νέα χιλιετία ήρθε φέρνοντας στη ζωή μας εκτός από το μετρό στην πρωτεύουσα και το ευρώ. Τότε, στην τσέπη του πολίτη που αμειβόταν με τον βασικό μισθό έμπαιναν 225.070 δραχμές δηλαδή 631 ευρώ, στην ουσία δηλαδή 55.070 δραχμές περισσότερες από το 1999.

Τα δεδομένα άλλαξαν και τα χαμόγελα ζωγραφίστηκαν στα πρόσωπα των ανθρώπων ειδικά των νέων, καθώς το 2010 ο βασικός μισθός ανέβηκε στα 740 ευρώ. Έπρεπε να αγγίξουμε τα ευρώ-πλαίσια και αυτό έγινε με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται κατά 17%.

Μην χαίρεστε γιατί τα δεδομένα άλλαξαν και μάλιστα πιο γρήγορα απ΄όσο πιστεύαμε. Πλέον ο βασικός μισθός του μνημονίου έχει υποστεί αρκετές μειώσεις και μειώθηκε στα 586,08 ευρώ μικτά.

Πώς και από ποιους προσδιορίζονται οι προσαυξήσεις του κατώτατου μισθού;

Στην Ελλάδα και σε ακόμα 17 χώρες της Ε.Ε. ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού γίνεται συνήθως ανά έτος, με νόμο απ’ την Κυβέρνηση κι έπειτα από την σχετική εισήγηση αρμόδιας Επιτροπής. Η εν λόγω Επιτροπή συστήνεται απ’ την Κυβέρνηση και/ ή με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται έπειτα από συλλογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων. Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στην Ελλάδα κατοχυρώθηκαν το 1955, ωστόσο, στη σύγχρονη εποχή κι έπειτα απ’ την υπογραφή Μνημονίων ανάμεσα στην ελληνική Κυβέρνηση και τους Θεσμούς, είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι τα επίπεδα των εθνικών μισθών δεν αλλάζουν υποχρεωτικά κάθε χρόνο, ούτε η αναπροσαρμογή οδηγεί πάντοτε σε αύξηση των κατώτατων μισθών.

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος σημειώνει στο iPop.gr ότι το επίπεδο των κατώτατων μισθών στην Ελλάδα το 2012 μειώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας που επέβαλε η Κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο έτος ανεστάλη στην Ελλάδα η εθνική συλλογική σύμβαση και πλέον οι κατώτατοι μισθοί καθορίζονται με κυβερνητική απόφαση.

Αναλυτικά όσα ισχύουν για τον βασικό μισθό Εθνικής Σύμβασης Εργασίας αυτή τη στιγμή:

Για νεοπροσλαμβανόμενο υπάλληλο άνω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ο μισθός βρίσκεται στα 586,08 ευρώ μικτά και 644,68 ευρώ αν είναι παντρεμένος, οπότε δικαιούται προσαύξηση 10%, ή 58,6 ευρώ επίδομα γάμου.

Για τους υπάλληλους άνω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 586,08 €. Την ίδια στιγμή, για τους εργατοτεχνίτες άνω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 €. Ενώ, για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 € και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83€.

Πόσα είναι, όμως, τα καθαρά χρήματα για τους πολίτες που αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό;

Τα καθαρά είναι τα χρήματα τα οποία προκύπτουν μετά τις ασφαλιστικές κρατήσεις, που είναι για τους περισσότερους 15,5%.

Αναλυτικά: το 6,67% για κύρια ασφάλιση, το 3% για επικουρική, το 1,83% για ΟΑΕΔ (ανεργία) 2,55% για ασθένεια, το 1,35% για εργατική εστία (κοινωνικός τουρισμός), το 0,10% για λογαριασμό κατάρτισης (ΛΑΕΚ). Την ίδια στιγμή για τα βαρέα σημειώνεται επιπλέον κράτηση 2,20%.

Πως γίνονται οι κρατήσεις;

Οι κρατήσεις πραγματοποιούνται στο βασικό μισθό και όχι στα επιδόματα.

Ένα παράδειγμα για το πως γίνονται:

Σ’ έναν  παντρεμένο πολίτη με 644,6 ευρώ, οι ασφαλιστικές κρατήσεις υπολογίζονται βάσει του βασικού μισθού των 586,08 ευρώ, αυτό σημαίνει πως οι καθαρές προ φόρου αποδοχές του διαμορφώνονται ως εξής: 586,08Χ15,5%= 90,84 ευρώ. Οπότε 586,08-90,84=495,25 ευρώ.

Στο εν λόγω ποσό προστίθεται και το επίδομα γάμου το οποίο αγγίζει το 10% που υπολογίζεται, όμως, στις μικτές αποδοχές των 586,08 ευρώ (58,6 ευρώ).

Έτσι, σύνολο των καθαρών αποδοχών θα βγει μετά την εξής πράξη: 495,25 ευρώ+ 58,6 ευρώ άρα θα είναι  553,84 ευρώ.

Πόσες ώρες πρέπει να εργάζονται την εβδομάδα όσοι αμείβονται με τον ελάχιστο μισθό;

Οι κατώτατοι μισθοί βασίζονται/υπολογίζονται για 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δηλαδή για οκτώ ώρες την ημέρα επί πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Τι γίνεται εάν κάποιος εργοδότης δεν υπακούει στο νόμο;

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί στο iPop.gr ότι εάν κάποιος εργοδότης δεν υπακούει στο νόμο που ισχύει για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα, τότε έρχεται αντιμέτωπος με κυρώσεις.

Οι αρχικές κυρώσεις αφορούν πρόστιμο. Εάν ο εργοδότης δεν συμμορφωθεί και παρατηρηθεί εκ νέου παράβαση, τότε επιβάλλεται προσωρινή ή οριστική λειτουργία συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή του συνόλου της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης στις οποίες έχει διαπραχθεί η παράβαση.

Γίνονται συχνά έλεγχοι; Ο κ. Καρούζος τονίζει ότι το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας διεξάγει πολύ συχνά ελέγχους και προχωράει στην επιβολή προστίμων.

Τι αναφέρει για τον βασικό μισθό ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ;

Ο Βασίλης Κορκίδης ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ειδικούς που μπορούν να εκφράσουν την άποψη τους αναφορικά με τον βασικό μισθό, μίλησε στο iPop.gr και μας έλυσε όλες τις οποίες που είχαμε.

  1. Ο βασικός μισθός θα μειωθεί κι άλλο;
  2. Όχι, δεν πρέπει να μειωθεί. Όπως άλλωστε είδαμε από τις μειώσεις που έχει ήδη υποστεί το αποτέλεσμα ήταν η απαξίωση. Ούτε την ανεργία κατάφερε να μειώσει ούτε, όμως και τα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά σε επιχειρήσεις κατάφερε να αποτρέψει. Ούτε πιο ανταγωνιστική κατάφερε να κάνει τη χώρα μας. Αν πάρουμε όλη τη διαδρομή των μειώσεων το 2000 ο κατώτατος μισθός υπολογίζονταν στα 465,2 ευρώ σε 14μηνη βάση και η ανεργία ήταν στο 11,2%. Το 2009, έφτασε τα 700 ευρώ και η ανεργία άγγιζε το 9,6%. Ενώ το 2011 όπου ο μισθός σε 14μηνη βάση άγγιζε τα 739,6 ευρώ η ανεργία εκτινάχθηκε αγγίζοντας το 17,9%. Τη χρονιά που διανύουμε τα δεδομένα είναι χειρότερα. Ο μισθός είναι στα 586,1 ευρώ και η ανεργία σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου εξαμήνου του έτους είναι στο 23,8%. Τα λουκέτα στις επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 245.000. Ας μας πουν, λοιπόν, πως η μείωση του μισθού συνδέεται με την ύφεση και την επιχειρηματικότητα.
  3. Πιστεύετε πως μ΄αυτά τα χρήματα μπορεί να ζήσει ένας πολίτης;
  4. Σαφέστατα είναι πολύ πιο κάτω από το όριο της βιωσιμότητας από μόνο του. Πόσο μάλλον στην περίπτωση που επωμίζεται και άλλα βάρη. Ο βασικός μισθός της χώρας μας κυμαίνεται σε βαλκανικά όρια και όχι σε ευρωπαϊκά.
  5. Ποιες είναι οι λύσεις που θα προτείνατε εσείς; 
  6. Θα πρότεινα σταδιακά την επαναφορά στα επίπεδα προ κρίσης. Είμαι επίσης υπέρμαχος των επιδομάτων που πρέπει να ενισχυθούν, όπως συγκεκριμένα είναι το επίδομα του γάμου και των τέκνων για να δίνεται το κίνητρο στους νέους να κάνουν παιδιά και να λυθεί το δημογραφικό πρόβλημα.

Η καθοδική πορεία του βασικού μισθού από το 2000 έως και το 2016 σ΄ένα πίνακα:

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και όπως θα παρατηρήσετε κι εσείς ενώ ο βασικός μισθός «πέφτει», η ανεργία αντί να μειώνεται, αυξάνεται. 

Η πορεία του βασικού μισθού απ’ το 2012 μέχρι σήμερα:

Πολίτες της χώρας οι οποίοι έχουν πέσει θύματα της κρίσης και των μειώσεων αναφέρουν στο iPop.gr:

Δημήτρης, 26 ετών:

Πριν από χρόνια λίγα χρόνια ως πιο νέος και πρώτη φορά εργαζόμενος αμειβόμουν πολύ καλύτερα απ΄ότι σήμερα εξασφαλίζοντας 700 ευρώ το μήνα.

Πλέον, αναγκαστικά αν και έχω αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας τα οποία φυσικά δεν αναγνωρίζονται, κάθε μήνα λαμβάνω τον βασικό μισθό που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τις βασικές μου ανάγκες.

Αυτή η κατάσταση με κάνει να νιώθω αβέβαιος τελείως για το μέλλον μου και να μην σκέφτομαι το ενδεχόμενο να προχωρήσω τη ζωή μου και να κάνω οικογένεια.

Χαρά, 32 ετών

Εξαιτίας των σπουδών που έχω κάνει και των εφοδίων που έχω αντί να μπορώ πιο εύκολα να βρω δουλειά, είμαι άνεργη εδώ και δύο χρόνια.

Δυστυχώς προτιμούνται άτομα χωρίς προϋπηρεσία και πτυχία τα οποία θα παίρνουν το βασικό μισθό.

Γεωργία, 29 ετών

Πριν από επτά χρόνια τελείωσα πληροφορική και τότε το να βρω δουλειά ήταν πολύ εύκολο. Είχα τη δυνατότητα να επιλέγω που θέλω να εργαστώ, ενώ μπορούσα να διαπραγματευτώ και τον μισθό μου. Πλέον, τα δεδομένα άλλαξαν οι δουλειές είναι ανύπαρκτες και τα χρήματα που προσφέρουν οι εταιρείες είναι λιγότερα από 600 ευρώ.

Σκεφτείτε τι συμβαίνει αν ζήσεις μόνη και δεν έχεις δικό σου σπίτι. Το συγκεκριμένο ποσό δεν φτάνει ούτε για να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες.

Ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ

Διαβάζοντας τις παραπάνω γραμμές ένα μεγάλο ερώτημα γεννάται μέσα μας: Γιατί; Γιατί μειώθηκε τόσο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα; Ήταν μια απόφαση της εκάστοτε Κυβέρνησης ή απλά μια μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας;

Ο οικονομολόγος- εκπαιδευτικός Αριστείδης Νότης, μας βοηθά να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση του βασικού μισθού στην χώρα μας.

Ο κ. Νότης εξηγεί στο iPop.gr ότι κάθε Κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της δύο βασικά εργαλεία προκειμένου να ασκήσει την κατάλληλη για αυτήν οικονομική πολιτική ανάλογα με την οικονομική συγκυρία που η χώρα βρίσκεται. Αυτά τα εργαλεία είναι η Δημοσιονομική πολιτική και η Νομισματική πολιτική.

Τι σημαίνουν αυτές οι δύο έννοιες;

«Η δημοσιονομική πολιτική αφορά τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο επίπεδο των μισθών, των συντάξεων, των επιδομάτων κτλ., ενώ η νομισματική πολιτική έχει να κάνει με την υποτίμηση ή ανατίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος».

Ο Α. Νότης προσθέτει πως «από την στιγμή όμως που η χώρα μας υποκατάστησε το εθνικό νόμισμα με το ευρώ (με ισοτιμία 1 ευρώ = 340,750 δραχμές), το εργαλείο που ονομάζεται νομισματική πολιτική, παραχωρήθηκε πλέον στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».

Συνεπώς, για να ξεπεράσουμε τα όποια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε, μπορούμε (;) να ασκήσουμε μόνο δημοσιονομική πολιτική. Αυτό τι σημαίνει; Ότι προκειμένου η οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική θα πρέπει, δεδομένης της ποιότητας να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

Και τελικά τι συνέβη;

Στην προσπάθεια τους οι Ελληνικές Κυβερνήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να μειωθούν τα ελλείμματα, παράλληλα με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, προχώρησαν σε μία εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή, επιδίωκαν με την μείωση των αμοιβών να οδηγήσουν σε μείωση το κόστος παραγωγής και το γεγονός αυτό να επιτρέψει την μείωση των τιμών των ελληνικών προϊόντων και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας

Βελτιώθηκε εν τέλει η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας;

Ο κ. Νότης παρατηρεί πως το πρόβλημα που προέκυψε είναι πως, ενώ επελέγη ο δύσκολος δρόμος των βίαιων περικοπών μισθών και συντάξεων, τα οποία πράγματι μείωσαν το κόστος παραγωγής, δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και κατ’ επέκταση αύξηση των Ελληνικών εξαγωγών. Έτσι, η όποια βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών (εξαγωγές –εισαγωγές) που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των εισαγωγών και όχι της αύξησης των εξαγωγών.

Στην 12η θέση στην Ευρώπη ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα βρίσκεται στην 12η θέση στη λίστα με τους αντίστοιχους των άλλων χωρών της Ευρώπης.

Χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως επίσης και η Πορτογαλία (566 ευρώ) έχουν κατώτερο βασικό μισθό απ’ την χώρα μας.

Ο βασικός μισθός στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, είναι στα 683 ευρώ, καθώς υπολογίζονται  ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Σημειώνεται πως ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 50% του μέσου μισθού.

Τον Ιανουάριο του 2016, 22 απ’ τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε. διέθεταν εθνικούς κατώτατους μισθούς. Την 1η Ιανουαρίου 2016, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί διέφεραν σημαντικά και κυμαίνονταν από 215 ευρώ στη Βουλγαρία έως 1.923 ευρώ  στο Λουξεμβούργο.

Οι χώρες της Ε.Ε. χωρίζονται σε 3 ομάδες ανάλογα με το επίπεδο των κατώτατων μισθών

Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος εξηγεί ότι με βάση το επίπεδο των κατώτατων μισθών οι χώρες της Ε.Ε. χωρίζονται σε 3 ομάδες:

  1. Χώρες με κατώτατο μισθό χαμηλότερο των 500 ευρώ ( υποψήφιες χώρες Αλβανία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία και κράτη μέλη της Ε.Ε.: Βουλγαρία, Ρουμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λετονία, Σλοβακία, Κροατία, Εσθονία και Πολωνία)
  2. Χώρες με κατώτατο μισθό από 500 έως 1.000 ευρώ (Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ισπανία και Σλοβενία)
  3. Χώρες με κατώτατο μισθό ίσο ή μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Κάτω Χώρες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Λουξεμβούργο)
Η έρευνα της ΙΝΕ- ΓΣΕΕ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΙΝΕ- ΓΣΕΕ του 2016, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου επιβλήθηκε το 2012 στο πλαίσιο του δεύτερου Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής (Μνημόνιο) ονομαστική μείωση πρωτοφανούς εύρους στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο κατά 22% (κατά 32%  για νέους κάτω των 25 ετών). Η συγκεκριμένη μείωση σε συνδυασμό με την πλήρη αποδόμηση  του συστήματος συλλογικής διαπραγμάτευσης και των ΣΣΕ (συλλογική σύμβαση εργασίας), επιτάχυνε τη διαδικασία της γενικευμένης μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η υλοποίηση της πολιτικής της εσωτερικής αποτίμησης ενεργοποίησε μια διαδικασία ταχύρρυθμης απόκλισης του κατώτερου μισθού της Ελλάδας απ’ τους αντίστοιχους  στις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και σύγκλισής του με εκείνους των χωρών της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα παρατηρούμε ότι ο κατώτατος μεικτός μηνιαίος μισθός ανέρχεται πλέον στα 684 ευρώ σε 12μηνη βάση από 863 ευρώ το 2010. Συνεπώς, είναι μεγαλύτερος απ’ τον κατώτατο μισθό  πολλών νέων χωρών της Ε.Ε. αλλά χαμηλότερος του αντίστοιχου μισθού στη Σλοβενία (791 ευρώ), την Ισπανία (764 ευρώ) και τη Μάλτα (728 ευρώ),  ενώ έχει μειωθεί σημαντικά η διαφορά απ’ τον κατώτατο μισθό της Πορτογαλίας (618 ευρώ). Ωστόσο, αποκλίνει πλέον σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών  στις πιο αναπτυγμένες χώρες- μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχει θεσμοθετημένος εθνικός κατώτατος μισθός που υπερβαίνει τα 1.467 ευρώ.

Εκτιμήσεις για το μέλλον

Θα μπορούσε να αυξηθεί ο βασικός μισθός στην Ελλάδα στο μέλλον;

Ο Αρ. Νότης εκτιμά ότι η μείωση των κατώτατων μισθών με σκοπό την μείωση του κόστους παραγωγής, ήταν απλά μία πρόφαση.

«Δηλαδή,οι ασκούντες οικονομική πολιτική αλλά και οι δανειστές που επέβαλαν μία τόσο βίαιη προς τα κάτω προσαρμογή μισθών και συντάξεων, γνώριζαν ότι είναι αδύνατο τέτοιου είδους μέτρα να είναι αποτελεσματικά σε ένα περιβάλλον που διαχρονικά δεν διευκολύνει την επιχειρηματική πρωτοβουλία, δεν εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και αντίθετα πολλές φορές προστατεύει συντεχνίες επαγγελματιών.

Συνεπώς, θεωρώ ότι το θέμα των κατώτατων μισθών στη χώρα μας δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα περισσότερο πολιτικό και λιγότερο οικονομικό. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να απαντήσουμε με οικονομικούς όρους».