Αισιόδοξος, όμως, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναφορικά με τη συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση, της οποίας το τίμημα παραδέχεται ότι θα είναι βαρύ για κάποιους.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στην «Καθημερινή» λίγες μέρες πριν την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ τονίζει πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν είναι μόνο αναγκαία για την προστασία της ελληνικής οικονομίας από τους κινδύνους της αβεβαιότητας, αλλά και πολύτιμο μέσο έμμεσης πίεσης της χώρας προς τους πιστωτές της, «ιδιαίτερα σε μια στιγμή που ο εκλογικός κύκλος των χωρών αυτών λειτουργεί εις βάρος μας».

Και γι’ αυτό το λόγο, προσθέτει ο κ. Χουλιαράκης, μια καλή συμφωνία σήμερα είναι προτιμότερη από μια καλύτερη συμφωνία αύριο.

O κ. Χουλιαράκης εκφράζει παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι το τίμημα της συμφωνίας θα είναι βαρύ για κάποιους και εξηγεί:

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή περιοριστικών και επεκτατικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων

Μέριμνα της Κυβέρνησης, συνεχίζει ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, είναι ο σχεδιασμός πολιτικών ώστε να αμβλυνθούν σημαντικά οι συνέπειες μιας τέτοιας επιβάρυνσης, αλλά και η δημιουργία των κατάλληλων εργαλείων ώστε θα οφέλη των θετικών μέτρων επέκτασης να είναι στοχευμένα, «να είναι φιλικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας και να μετασχηματίζουν με μόνιμο τρόπο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της χώρας».

Κίνδυνος για μη εφαρμογή όλων των μέτρων ελάφρυνσης

Ο Γιώργος Χουλιαράκης προχωράει την ίδια στιγμή στην παραδοχή ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστούν όλα τα μέτρα ελάφρυνσης, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.

Το πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και των Θεσμών προβλέπει την ταυτόχρονη νομοθέτηση τόσο περιοριστικών όσο και επεκτατικών μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής ίσου ύψους. Προβλέπει επίσης την εφαρμογή του συνόλου και των δυο αυτών κατηγοριών μέτρων ταυτόχρονα και σταδιακά από το 2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση πως τα δημόσια οικονομικά παραμένουν σε τροχιά επίτευξης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι εάν προβλέπεται θετική ή αρνητική απόκλιση από το δημοσιονομικό στόχο του έτους τα θετικά μέτρα δημοσιονομικής επέκτασης θα αυξάνονται ή θα περιορίζονται κατ’ αναλογία.

Τέλος, ο κ. Χουλιαράκης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν διευκρινίζοντας ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών θα επιτευχθούν με ασφάλεια και η δημοσιονομική πολιτική συνολικά δεν θα είναι περιοριστική.

«Αυτή η θεαματική βελτίωση των δομικών δημοσιονομικών παραμέτρων είναι που έστρεψε τη διαπραγμάτευση μακριά από τη θέση του ΔΝΤ για νομοθέτηση μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ και εισήγαγαν στη συζήτηση τη δημιουργία του συμμετρικού μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης» εξηγεί ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Διαβάστε ακόμα:

Σπίρτζης: Θα δώσουμε ακόμα και 14η σύνταξη εάν επιτευχθούν οι στόχοι

Photo: Menelaos Myrillas / SOOC