“Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος”, δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης ως πρώτος καλεσμένος της νέας εκπομπής του 24ωρου αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος της DW.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στον διακεκριμένο Βρετανό δημοσιογράφο Τιμ Σεμπάστιαν:

Ανακάλυψα ότι η κυβέρνησή μας, ο πρωθυπουργός, εθλίβη από το ΟΧΙ, το οποίο είχαμε καλέσει τους Έλληνες να μας δώσουν. Και το μετέτρεψε σε ΝΑΙ, ως εκ τούτου παραιτήθηκα.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε να διαπραγματευθεί άλλο. “Ο πρωθυπουργός μου αποφάσισε να παραδοθεί τη νύχτα του δημοψηφίσματος”, σχολίασε ο Γ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι κατά κάποιον τρόπο αισθάνεται “συνένοχος” για το γεγονός ότι δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ “η ισχύς και η ενέργεια που μας έδωσαν οι γενναίοι Έλληνες ψηφοφόροι”. Χαρακτηρίζοντας εκπληκτικό το γεγονός ότι 62% των ψηφοφόρων ψήφισε ΟΧΙ, είπε χαρακτηριστικά ότι “απλά το πετάξαμε στον κάλαθο των αχρήστων”.

Όταν ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της στους Έλληνες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε:

Αθετήσαμε την υπόσχεσή μας, διότι υπήρχε μόνο μία υπόσχεση. Ότι δεν θα εξακολουθήσουμε να παρατείνουμε και να προσποιούμαστε. Να παρατείνουμε την κρίση (…) αποδεχόμενοι κι άλλο δάνειο, το οποίο θα προσθέταμε στο ήδη υπάρχον μη βιώσιμο χρέος και να προσποιούμαστε ότι επιλύουμε την κρίση.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε “πολύ συνετές, πολύ μετριοπαθείς” τις προτάσεις που κατέθεσε ο ίδιος στο Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι “”δεν ήταν καν αριστερές, ήταν απλά κοινή λογική”. Εκτίμησε μάλιστα ότι η μέθοδος που ακολουθεί η τρόικα καθιστά “απολύτως βέβαιο ότι οι πιστωτές μας δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω”, συμπληρώνοντας ότι το πρόγραμμα που “επέβαλε” τα τελευταία πέντε χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα έκανε τη χώρα “μη μεταρρυθμίσιμη και βάθυνε το χρέος”.

Τέλος, σχολιάζοντας τις επισημάνσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τους όρους δανεισμού της Ελλάδας με διαφορά πιο γενναιόδωρους συγκριτικά με τους αντίστοιχους στις άλλες χώρες που υπήχθησαν σε προγράμματα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ο κ. Ρέγκλινγκ “υπήρξε φειδωλός με την αλήθεια”, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη αποφάσισε να αποκρύψει το γεγονός ότι “το 2010 το ελληνικό κράτος ήταν χρεοκοπημένο”.