Τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου βρέθηκαν σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, με τις οποίες, όπως ανακοίνωσε τη Κυριακή η αστυνομία, ο πυρήνας των τρομοκρατών που ευθύνεται για τις επιθέσεις στην Καταλονία σχεδίαζε “μία ή περισσότερες επιθέσεις” στη Βαρκελώνη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αρχηγος της αστυνομίας της Καταλονίας, Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο, δήλωσε ότι: “Αρχίζουμε να βλέπουμε ξεκάθαρα ότι αυτός ήταν ο χώρος όπου ετοίμαζαν τα εκρηκτικά για να διαπράξουν μία ή περισσότερες επιθέσεις στην πόλη της Βαρκελόνης”.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι από τα λείψανα που βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, στο Αλκανάρ, που σημειώθηκε έκρηξη το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έχουν ταυτοποιηθεί δύο πρόσωπα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε επίσης ότι μόνο ένα άτομο ήταν μέσα στο φορτηγό που χρησιμοποιείται για να επιτεθεί στους πεζούς στη Βαρκελώνη, αλλά δεν ήταν απαραιτήτως ο Abouyaaquoub, του οποίου η πιστωτική κάρτα χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίαση του οχήματος.

Δεν αποκλείει, επιπλέον τη πιθανότητα ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ, που διαφεύγει και καταζητείται, να κατάφερε με κάποιο τρόπο να φύγει από την Ισπανία και να έχει φτάσει στη Γαλλία.

Το σχέδιο για την Cambrils

Το σχέδιο που είχαν για την Cambrils οι «τζιχαντιστές του Ριπόλ», αποκάλυψε η El Pais. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι πέντε τζιχαντιστές σχεδίαζαν να σφάξουν όσους περισσότερους ανθρώπους έβρισκαν μπροστά τους στον παραλιακό δρόμο του καταλανικού τουριστικού μέρους, όταν τελικά σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Ο λόγος που επέλεξαν την Cambrils για να πραγματοποιήσουν το σχέδιο τους, καθώς είναι μια μικρή πόλη που συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό τουριστών, που μετά τα μεσάνυχτα οι τουρίστες απολαμβάνουν τον περίπατο τους στην παραλιακή ζώνη.

Αυτό το σχέδιο ήταν μια «αντιγραφή» της επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει τζιχαντιστές στο Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου.