Βαμμένες με αίμα οι αμφιλεγόμενες εκλογές στη Βενεζουέλα | 10 νεκροί (Photos)

LIKE US ON FACEBOOK

Αιματηρές συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων την ημέρα των αμφιλεγόμενων εκλογών εχθές, Κυριακή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Αρχών, 10 άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τις αμφιλεγόμενες εκλογές για τη Συντακτική Συνέλευση.

Βενεζουέλα συγκρούσεις

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι δύο έφηβοι, αλλά κι ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης, όπως επίσης και ο 30χρονος ακτιβιστής Ricardo Campos, ο οποίος ήταν ηγετικό στέλεχος της Αντιπολίτευσης της χώρας. Ο Campos δέχθηκε σφαίρα, η οποία τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Βενεζουέλα συγκρούσεις

Oδοφράγματα στήθηκαν από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές με κουκούλες και μάσκες και εν συνεχεία ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μάλιστα, την Κυριακή σημειώθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες στις αρχές Απριλίου.

Βενεζουέλα συγκρούσεις

Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τους ψηφοφόρους ν’ απέχουν απ’ τη διαδικασία για την εκλογή του σώματος, που θα διαθέτει υπερεξουσίες, το οποίο, σύμφωνα με τον Nicolas Maduro, θα είναι η απαρχή μιας νέας εποχής για τη χτυπημένη από την κρίση χώρα.

Ολόκληρη η Αντιπολίτευση δεν συμμετείχε στις εκλογές κι υποστήριξε ότι διοργανώθηκαν για να αυξήσουν τις εξουσίες του Maduro, άποψη με την οποία συμφωνούν πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ,ο Καναδάς, η Κολομβία και η Ισπανία.

Η ανακοίνωση του State Department:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού, αντιδρώντας σε μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Nicolas Maduro.

Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους.

Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας.

Καταδικάζουμε την βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, ν’ αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν την Δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για την βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές».

Το ποσοστό συμμετοχής έφθασε μόλις το 41,5%, ενώ στις κάλπες προσήλθαν λίγοι περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι. 

Η Συντακτική Συνέλευση θα διαθέτει υπερεξουσίες και στόχος του Nicolas Maduro είναι μέσω αυτού του σώματος να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος.

Photos: REUTERS/Ueslei Marcelino, RONALDO SCHEMIDT/AFP/Getty Images
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved