Άμεση η ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις  στις σχετικές δηλώσεις του, έπειτα απ’τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Ντομπρόβσκις, αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών τονίζοντας πως βρίσκεται σε ορθή κατεύθυνση για την επίτευξη των κοινών στόχων της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

Συμφωνήσαμε όλοι μας πως θέλουμε να εργαστούμε σκληρά και να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα ώστε η ελληνική οικονομία να ανακάμψει

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πρόκειται να βελτιώσει την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφορικά με τις προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε το σημαντικό ρόλο πολιτικής βούλησης, τεχνικής και διοικητικής ικανότητας σχεδίασης και εφαρμογής τους.

Τσακαλώτος: Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται έντιμος συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Kαι οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε γνωστό ότι με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν επίσης τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ασφαλιστικού.

«Είμαστε σε πολυ καλό δρόμο, έχουμε συμφωνήσει για αυτήν τη βοήθεια και η ελληνική κυβέρνηση κατανοεί ότι όσο περισσότερο τεχνική βοήθεια έχει τόσο πιο εύκολη γίνεται η διαπραγμάτευση», είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΟΙΚ.

Σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:30, αντί της αρχικά προγραμματισμένης στις 14.00, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις  στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επισημαίνουμε  πως η επίσκεψη του αντιπροέδρου της Κομισιόν, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη καμπή για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ευρωπαϊκών θεσμών, σχετικά με την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να βρεθεί μια λύση με τους πλειστηριασμούς. Η κυβέρνηση προτείνει ως κριτήριο το όριο του οικογενειακού εισοδήματος να είναι μικρότερο των 35.000 ευρώ, ενώ η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 200.000 για άγαμο και να είναι μικρότερη των 325.000 ευρώ αν πρόκειται για τρίτεκνη οικογένεια.

Από την άλλη, οι Ευρωπαίοι επιθυμούν για τον άγαμο όριο εισοδήματος τις 8.180 ευρώ και 23.947 ευρώ για πενταμελείς οικογένειες, με την αντικειμενική αξία να μην ξεπερνά τις 120.000 ευρώ.

Φλέγον ζήτημα είναι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μιας και η παράταση που είχε δοθεί έληξε και οι Θεσμοί κάνουν λόγο είτε για εφαρμογή 23%, είτε για καθόλου, όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Ο κ. Ντομπρόβσκις σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα τόνισε ότι “Τα πράγματα είναι απλά: απαιτείται η υλοποίηση των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων” και πρόσθεσε “είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα θα βρίσκεται στον σωστό δρόμο όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών”.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ντομπρόβσκις:

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου:

  • συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη (9:30)
  •  συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη (10:30). Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
  • συνάντηση με τα Προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων (ώρα 12.00, Κτίριο Βουλής).
  • συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο (15:30). Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο
  • συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Τρίτη 27 Οκτωβρίου:

  • συνάντηση με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα (9:30)
  • συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ (ώρα 10.45, Τεχνόπολις).
  • συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

 

photo:Nikos Libertas / SOOC