Για τα μέτρα και τα αντίμετρα αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης μίλησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεσμεύτηκε, πως «τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο» και ότι «το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που υπονομεύει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης.

Για τις διαπραγματεύσεις:

Εστιάζοντας στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς οι οποίες είναι σε εξέλιξη ο Δ. Τζανακόπουλος εκτίμησε, πως «διεξάγονται με βάση το γενικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε στις προκαταρκτικές συναντήσεις και στο Eurogroup της 20/2 και τόνισε χαρακτηριστικά:

Οι δημοσιεύσεις για απαιτήσεις των δανειστών έξω από το συγκεκριμένο πλαίσιο στερούνται αλήθειας

Παράλληλα, ξεκαθάρισε απαντώντας σε όσους λένε πως τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή νωρίτερα: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για εφαρμογή των σχετικών μέτρων από το 2018», ενώ συμπλήρωσε:

Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν

«Η δουλειά των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται. Απαιτείται χρόνος για να συμφωνηθεί το μείγμα πολιτικής που θα εφαρμοστεί από το 2019» εξήγησε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και δήλωσε, ότι «εξετάζονται μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ το οποίο όμως τελεί υπό διαπραγμάτευση. Είναι πιθανό να μειωθεί».

Για την εφαρμογή των μέτρων και των αντίμετρων:

«Τα μέτρα, με εφαρμογή από το 2019, θα έχουν τόσο αρνητικό όσο και θετικό δημοσιονομικό πρόσημο. Το καθαρό αποτέλεσμά τους θα είναι μηδέν» διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά και ανέφερε:

Αυτό εξαρτάται και από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 (+3,5%). Με βάση τις προβλέψεις ο στόχος δεν τίθεται εν αμφιβόλω

Στη συνέχεια μάλιστα επιβεβαίωσε, πως δεν υπάρχει Plan B, καθώς ο στόχος της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρος και σημείωσε:

Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται εντατικά για τη θετική ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) τις επόμενες μέρες

«Ο στόχος για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (SLA) πριν το eurogroup της 20ης Μαρτίου είναι εφικτός» είπε και σημείωσε:

Μετά την ολοκλήρωση του SLA, στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης, αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων απομείωσης του χρέους

«Η παραμετροποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος είναι αναπόσπαστο μέρος της 2ης αξιολόγησης και θα διευκολύνει τη μελέτη βιωσιμότητάς του» διαβεβαίωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Όπως μάλιστα είπε «η μελέτη βιωσιμότητας του χρέους θα δώσει τη δυνατότητα:

  • στο ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα
  • στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE».

«Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας σαφή βήματα για την ολοκλήρωση όχι απλώς της 2ης αξιολόγησης αλλά μιας ολιστικής συμφωνίας» εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας, πως στόχος είναι η συμφωνία που:

  • θα επιλύει το θέμα βιωσιμότητας του χρέους
  • θα δίνει πράσινο φως στις αγορές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία

Ο στόχος της Κυβέρνησης:

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε, πως τα στελέχη της Κυβέρνησης εργάζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την οικονομία και  κοινωνία για να υπογραμμίσει:

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, την επιτροπεία, τα προγράμματα δανεισμού και τα μνημόνια. Η ολοκλήρωση της ολιστικής συμφωνίας είναι το πιο αποφασιστικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών και η πορεία των ελληνικών ομολόγων αποδεικνύουν ότι το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας έχει ανατραπεί

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας:

Στρέφοντας τα πυρά του κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε:

Είναι τεράστια η ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επί μήνες τροφοδότησε κινδυνολογικά σενάρια που έβλαψαν την ελληνική οικονομία

Και εστίασε στην επιχειρηματολογία της ΝΔ λέγοντας «τώρα εστιάζει όχι στην επικείμενη καταστροφή αλλά στις καθυστερήσεις που δήθεν μεγαλώνουν το λογαριασμό. Η ΝΔ αποφεύγει επιμελώς να αναφέρει ότι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ είχαν τεθεί πριν σημειωθεί οποιαδήποτε καθυστέρηση ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015».

Μιλώντας για τον κ. Γεωργιάδη μάλιστα έκανε λόγο για «στρατηγικό αδιέξοδο και η σύγχυση», ενώ είπε «Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε να ασκηθεί επιθετική κερδοσκοπία στην Ελλάδα».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε σε αυστηρό ύφος, πως η Κυβέρνηση μάχεται κατά της «αλλοπρόσαλλη τακτική της ΝΔ», και πως θα «συνεχίσει να εργάζεται για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει: «Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας» εξήγησε, ότι σημαίνει ότι δεν ζητούνται από την Κυβέρνηση επιπρόσθετα μέτρα και ζήτησε αναφερόμενος στην Τουρκία να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο τέλος της ενημέρωσης των πολιτικών προέβη στην ακόλουθη δέσμευση:

Το 2017, με δεδομένη πλέον την πορεία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, θα παρουσιάσει ακόμη θετικότερα αποτελέσματα από το 2016

Διαβάστε επίσης:

«Κάρτα» από τους Θεσμούς στην Κυβέρνηση για τα αντίμετρα- Οι ενστάσεις και τα σενάρια

photo:ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ