Για το Grexit το οποίο, όπως δήλωσε έχει αποτραπεί μίλησε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «La Repubblica» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μεταξύ των υπολοίπων μάλιστα τόνισε, πως «η περίοδος των θυσιών τελείωσε» και δήλωσε, πως η συμφωνία των Βρυξελλών «είναι ξεκάθαρη».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν, τελικά, τηρείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα ευρώ λιτότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει» και πρόσθεσε:

Πρόκειται για συμβιβασμό, αποτέλεσμα των υποχωρήσεων που έκαναν όλοι. Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αλλά θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Και κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τελική συμφωνία

Για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα:

Εστιάζοντας στην επίσκεψη των Θεσμών στη χώρα μας μετά την Καθαρά Δευτέρα ο Δ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, πως «Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» αλλά όπως εξήγησε στόχος είναι η τελική συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

«Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν όλα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια, στο τραπέζι υπάρχει ένα σαφές μας αίτημα: η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για να προσθέσει:

Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, στο 3,5% -όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές- είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι

Για το ΔΝΤ:

Κάνοντας ειδική αναφορά στο ΔΝΤ και απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό τελικά θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «θα πρέπει να το αποφασίσουν εκείνοι, η μπάλα είναι στα χέρια τους».

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικός αγώνας για την διαπραγμάτευση με φόντο την αισιοδοξία Juncker