Μετά από την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Αλέξη Τσίπρα για την ενημέρωση της συμφωνίας του Eurogroup και το Κυπριακό, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο στη Βουλή. 

Ο Αλέξης Τσίπρα ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας:

«Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας,  δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης αλλά ανοίγει έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίσης και τα μνημόνια, που θα έχουμε την ευκαιρία να διαβούμε τους επόμενους μήνες».

Περισσότερο προσγειωμένος δήλωσες πως δεν χρειάζεται «εφησυχασμός». Αντιθέτως είπε πως τώρα πρέπει « να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Τώρα που βλέπομε την έξοδο, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για να εκπληρώσουμε τον στόχο μας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup και στα οφέλη της για την ελληνική οικονομία ανέφερε: «Η συμφωνία της Πέμπτης αντιπροσωπεύει τους στόχους που είχαμε θέσει στο προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Και συμπλήρωσε: «Δεύτερον γιατί είναι αποδεκτή η λεγόμενη γαλλική πρόταση για συμπερίληψη στα μέτρα- ρήτρα- ανάπτυξης».

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός εξήγησε πως «σύμφωνα με τη ρήτρα, πιθανή αρνητική εξέλιξη στην αναπτυξιακή μας εξέλιξη, θα σημαίνει αυτόματη επέκταση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος».

«Τρίτον η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις, αλλά κάνει αποδεκτή την ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα μπορέσει να κατευθύνει πόρους σε ειδικά κι επιλεγμένα επενδυτικά σχέδια» είπε καταλήγοντας για τα τρία βήματα της συμφωνίας.

Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση. Στην κατεύθυνση αυτή προετοιμάζουμε συνεργασίες και χρηματοδοτήσεις δράσεων

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικότερο είναι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές:

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι η συγκεκριμένη δέσμευση για την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και την απόφαση για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας για την έξοδό της στις αγορές για να μπορεί μετά να αναχρηματοδοτεί το χρέος και τις ανάγκες της. Η στήριξη θα πάρει τη μορφή ενός αποθεματικού. Για τους παραπάνω λόγους πιστεύω πως ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι

Αναφερόμενος στο προηγούμενο Eurogroup και την απόρριψη της δόσης των δανειστών δήλωσε πως «το αποτέλεσμα της συμφωνίας που πήραμε κρίνεται απ’ τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή απ’ αυτούς που θα κληθούν να εμπιστευτούν ξανά την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν».

Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα σημείωσαν χθες τις καλύτερες επιδόσεις τους απ’ την αρχή της κρίσης με επιτόκιο περίπου στο 5,5%.

Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα η περαιτέρω πορεία των επιτοκίων θα συνεχιστεί ώστε να μπορέσουμε σύντομα να κάνουμε την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, όχι εκβιαστικά, αλλά ανοικτά με όρους βιώσιμους και διατηρήσιμους

Ο κ. Τσίπρας καθίστησε κατανοητό τώρα πρέπει να «εκμεταλλευτούμε» τη στιγμή για να πετύχουμε την ανάκαμψη της οικονομίας λέγοντας: «Δεν αρκεί σε καμία περίπτωση απλώς να διαχειριστούμε αυτό το mometum , αλλά να το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι η δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα είναι για ακόμα μια φορά ανάπτυξη για τους λίγους».

Τόνισε επίσης πως «δεν θα είναι δείκτες και νούμερα χωρίς αντίκρισμα στην κοινωνία».

Να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να κάνουμε παρεμβάσεις υπέρ των στρωμάτων και τάξεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. 

Με αφετηρία την Μακεδονία ξεκινά το αναπτυξιακό συνέδριο:

Μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα ξεκινήσεις το πρώτο αναπτυξιακό συνέδριο από τη Δυτική Μακεδονία , εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε πως η κυβέρνησης θα συνεχίσει με στόχο στο τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο.

Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις διαδικασίες ήδη ώριμων επενδυτικών σχεδίων, χωρίς καθυστερήσεις κι άσκοπες γραφειοκρατικές υπερβολές. Ένα απ’ τα πρώτα μελήματα είναι οι φάκελοι που βρίσκονται στα συρτάρια να ξεκολλήσουν

Αναφερόμενος στο ισοζύγιο των θέσεων εργασίας δήλωσε πως « για πρώτη φορά αυτό είναι θετικό και αξιόλογο». 

 Τον Απρίλιο και τον Μάιο, πριν κλείσει η αξιολόγηση, είχαμε ρεκόρ 17ετίας με θετικό ισοζύγιο σε θέσεις εργασίας. Πρέπει να βρεθεί λύση στο θέμα των συμβασιούχων ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη συνθήκη ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum για να δημιουργήσουμε τα θεσμικά θεμέλια ενός νέου κοινωνικού κράτους αλλά και για να στηρίξουμε τις υπάρχουσες δομές» είπε ο ίδιος και τόνισε πως «Για εμάς δεν υπάρχει διάστημα διακοπών, η Βουλή θα κλείσει λίγες μέρες».

Εξηγώντας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Για το ν/σ για την Παιδεία (νέο σχολείο) o Τσίπρας το είπε πως πρόκειται για ένα «νέο σχολείο ίσων ευκαιριών, γνώσης κι εκπαιδευτικής αγωγής».

Παράλληλα επεσήμανε το καινούργιο ν/σ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την «Εξυγίανση των οικονομικών των νοσοκομείων, την βελτίωση των υπηρεσιών περίθαλψης».

Φάκελος σκάνδαλα

Μιλώντας για τα σκάνδαλα, όπως με τις υποθέσεις Siemens, Novartis, Παπαντωνίου και Ε. Ντυνάν τόνισε πως «είμαστε υποχρεωμένοι να μην συγκαλύψουμε κανένα σκάνδαλο. Είτε πρόκειται για την υπόθεση Siemens, είτε για άλλες υποθέσεις όπως η Novartis, τα εξοπλιστικά, η υπόθεση Παπαντωνίου, το σκάνδαλο του Ερρίκος Ντυνάν. Σκάνδαλα που φέρνουν στο φως τις σκοτεινές πρακτικές του παλαιού συστήματος».

Η ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων θα κάνει ό,τι περνά απ’ το χέρι της ώστε η ελληνική Δικαιοσύνη απερίσπαστη να εξετάσει όλες αυτές τις υποθέσεις, να μάθει ο λαός και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό & νομοθετικό έργο και να «ν’ ανεβάσουμε κι όχι να κατεβάσουμε ταχύτητα. Ξεκινάει για τη χώρα και την Κυβέρνηση μια νέα περίοδος».

Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι η έξοδος απ’ το πρόγραμμα και την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 με σταθερά βήματα, αποφασιστικότητα.

Μπορούμε να οικοδομήσουμε μια χώρα διαφορετική απ’ αυτήν που παραλάβαμε. Πρέπει να μιλούν τα έργα κ όχι τα λόγια. Αρκεί να πιστέψουμε ότι θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε