Η συνεργασία Ελλάδος – Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων.

Αυτό είναι το μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το προσφυγικό ζήτημα.

Ζήτησε επίσης αλλαγή της Συνθήκης Δουβλίνο 2 τονίζοντας ότι η ΕΕ κινείται με ρυθμούς χελώνας.

Σημείωσε ότι η μετεγκατάσταση των μεταναστών πρέπει να γίνετε από την πλευρά της Τουρκίας για να μειωθεί το κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Επισήμανε παράλληλα με νόημα ότι υπάρχουν αρχές για την ενταξιακή διαδικασία στην Ε.Ε. της γειτονικής χώρας.

Τα σημεία παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα συνοψίζονται:

·       Στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση των προσφύγων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες φιλοξενούνται προκειμένου να μην επωμίζονται το βάρος οι ενδιάμεσες χώρες.

 

·      Στη στήριξη  των περιοχών οι οποίες δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από το προσφυγικό κύμα.

 

·       Στο ζήτημα των  Αφγανών οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, αν και ορισμένοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

 

Στην παρέμβασή του ο γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν σαφείς κανόνες και βοήθεια προκειμένου η Τουρκία να  μπορεί να κρατήσει  στο έδαφός της τους πρόσφυγες, αποτρέποντας τη διακίνησή τους.

Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν κυρίως, οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία , ενίσχυση των επιχειρησιακών μέσων όπως της FRONTEX για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών , καλύτερο έλεγχο των συνόρων και επαναπατρισμό των μεταναστών.

Νωρίτερα κατά την είσοδο του στη Σύνοδο ο Φρανσουά Ολάντ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφτεί τη χώρα μας για να διαπιστώσει τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στις περιοχές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.

Σημειώνεται τη Σύνοδο βαραίνει η σκιά της νέας τραγωδίας στο Αιγαίο με  επτά νεκρούς και έναν αγνοούμενο στο ακρωτήρι του Μόλυβου, ανοιχτά  της Μυτιλήνης.