Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Να θυμίσουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση του πρώτου πυλώνα του Προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακόμη πρόσθεσε ότι 100.000 άνεργοι είναι ήδη σε επιδοτούμενα προγράμματα και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 2 μήνες.

“Είναι καλό πράγμα κανείς να ζητάει συγγνώμη αλλά ο κ. Mεϊμάρακης θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του όλα αυτά τα χρόνια. Ίσως να ζητήσει συγγνώμη γιατί επί 2.5 χρόνια συγκυβέρνησε με το ΠΑΣΟΚ, ίσως θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη γιατί όταν εμείς ματώναμε μας έλεγε ότι κωλυσιεργούμε και αναρωτιόταν γιατί δεν υπογράψαμε ό, τι μας έδιναν. Δεν του λέω να ζητήσει συγγνώμη όταν με χαρακτήριζε ψευτράκο και ό, τι άλλο είπε. Θα έπρεπε όμως να εξηγήσει τον ελληνικό λαό τι εννοούσε”, ήταν από τα πρώτα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Και συνέχισε: “Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Θελει τον ΣΥΡΙΖΑ με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες με άλλα κόμματα που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε. Το κρίσιμο δίλημμα είναι θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ η οποία φέρει μαζί της όλες τις αμαρτίες των προηγούμενων χρόνων”.

Ερωτώμενος για το πώς θα κυβερνήσει σε περίπτωση ισχυρής εντολής, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς φέραμε μία συμφωνία με πολύ σκληρες διαπραγματεύσεις. Πριν τον Γενάρη η βασική επιχειρηματολογία ήταν ότι δεν θα κυβερνήσουμε αλλά θα βγάλουμε την χώρα από το ευρώ. Τους διαψεύσαμε και φέραμε μια δύσκολη συμφωνία.

Φέραμε μία συμφωνία παλεύοντας σκληρά 6 μήνες. Δώσαμε τη μάχη, κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε σειρά από φιλολαϊκά μέτρα με τη θηλιά στον λαιμό. Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα μέσα από το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ για επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσουμε, προσπαθώντας σε κρίσιμα σημεία να δώσουμε τη μάχη ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα.

Ποιος είναι ικανότερος να διεκδικήσει αυτό που είναι καλύτερο για τον ελληνικό λαό; Αυτοί που έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο ή εμείς που το διεκδικήσαμε αυτό;
Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση.

Για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως “Το τελευταίο διάστημα γίνεται μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα τεχνητό δίλημμα. Με βάση τα απλά μαθηματικά αυτός που θα έρθει πρώτος θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυβέρνηση, είτε έχει απόλυτη πλειοψηφία είτε όχι. Γιατί όμως δημιουργείται αυτό το δίλημμα που δεν υπάρχει ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί και ότι πρέπει να συνεργαστούν δύο αντίθετα κόμματα; Ο λόγος είναι ότι ο κ. Μεϊμαράκης προσπαθεί να δημιουργήσει το ψευδές αίσθημα στους πολίτες ότι όλοι είναι ίδιοι και όμως υπάρχουν πολλές διαφορές και μεγάλες ανάμεσα στα κόμματα.

Ποιος μπορεί να πει ότι για όλα τα δεινά του τόπου φταίει η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι των προηγούμενων 40 χρόνων;
Κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού συστήματος. Δεν θα το επιτρέψει ο λαός. Γιατί θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει όσα ξεκίνησε στις 25 Γενάρη”.

Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο πρώην Πρωθυπουργός σχολίασε:

“Το νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στη Βουλή και είναι σε διαβούλευση όπως οφείλαμε να είναι γιατί μια τέτοια μεγάλη θεσμική τομή πρέπει να γίνει με τον μέγιστο δημοκρατικό διάλογο.

Έχω μιλήσει για το τρίγωνο της αμαρτίας και μια από τις κορυφές του τριγώνου δυστυχώς είναι ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση κατάφερε, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, να σπάσει αυτό το τρίγωνο και να βάλει κανόνες. Δεν τελείωσε το έργο γιατί κάποιοι αριστεροί βουλευτές έριξαν την κυβέρνηση.

Είμαι περήφανος που για πρώτη φορά υπήρξε καταπίστευση των οφειλών προς το δημόσιο των ιδιωτικών ΜΜΕ. Δεν μας αφορά, λοιπόν, όταν όλα τα ΜΜΕ ήταν απέναντι μας, όταν όλο το παλιό πολιτικό σύστημα ήταν απέναντι μας. Γιατί ο κόσμος ξέρει. Δεν μας φόβισε που ήταν όλοι απέναντι μας”.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι “Η κ. Βουλτεψη σήμερα είπε ότι δεν έχει στόχο να αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τόπο, ίσως να το έκανε καταλάθος αλλά δεν νομίζω γιατί αυτή η κίνηση θα δώσει περαιτέρω στήριξη.

Σας λέω όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βάλει μία τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.
Όλα τα ΜΜΕ, και κυρίως την περίοδο του δημοψηφίσματος, ήταν απέναντί μας. Μας έκαναν καλό, δεν θα φοβηθούμε, θα μπει μία τάξη”.

Αναφορικά με το θέμα της Ρωσίας που έθιξε δημοσιογράφος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως συνάντησε τον Πούτιν δύο φορές και έβαλε μπροστά ένα σχέδιο επανεκτίμησης των ελληνορωσικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι αυτό είναι αναγκαίο.

Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, και στο ΝΑΤΟ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με άλλες χώρες όπως η Ρωσία.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί μπορεί να έχει σχέση η Γερμανία και να έχει ήδη έναν αγωγό αερίου και να συζητά τώρα για δεύτερο και εμείς δεν μπορούμε. Γιατί μπορεί η Τουρκία να συζητά για αγωγό -που είναι χώρα του ΝΑΤΟ- και εμείς να λέμε ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε”, ήταν τα επόμενα λόγια του πρώην Πρωθυπουργού.

Συνεπώς το επιχείρημα ότι αν έχουμε μία πολυδιάστατη πολιτική τακτική που πολλές φορές δεν θα είναι σε σύμπνοια με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να κάνουμε πίσω, δεν μπορώ να το καταλάβω. Η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές θέσεις της, πράγμα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στη διαπραγμάτευση. Αυτός ο ρόλος της πρέπει να αναδειχθεί μέσα από μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.

90 δισ. ευρώ τον κατηγόρησαν ότι κόστισαν οι πράξεις του και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:

“Η ΝΔ προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να μας πείσει ότι δεν φταίνε τα 40 χρόνια αλλά οι 6 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο αυτό το ποσό.
Η ΝΔ ήταν αυτή που μας έλεγε ότι τι έχετε καταφέρει διαπραγματεύεστε μέτρα αλλά δεν φέρατε ούτε ένα ευρώ, αργότερα έλεγε ψηφίστε την πρόταση Γιούνκερ και τέλος στο δημοψήφισμα έλεγε ψηφίστε ναι. Και τώρα που φέραμε μια συμφωνία που φέρνει ανάσα 83 δις ευρώ όχι για να φορτώσουν το χρέος αλλά για να αποπληρώσουν τα προηγούμενα χρέη!”.

Τώρα που φέραμε τη συμφωνία των 83 δισ.ευρώ καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης 3ετίας και αποπληρώνουμε 20 δισ. στο ΔΝΤ και 28 δισ. στην ΕΚΤ.

“Αντίπαλος είναι η ΝΔ ή ο ίδιος σας ο εαυτός;”, ρωτήθηκε εν συνεχεία ο Α. Τσίπρας, με τον ίδιο να απαντάει πως  “Είναι πλεονέκτημα για μία δύναμη με την άποψη ότι η συσπείρωση αυξάνεται όσο πηγαίνεις στις εκλογές ενώ ο αντίπαλος έχει εξαντλήσει αποθέματα.

Αυτή η στρατηγική της ΝΔ δεν είναι ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα χάσουν κατακράτος δεν έχουν να συγκρίνουν πρόγραμμα, δεν ξέρω αν θέλει και ο κ. Μεϊμαρακης να γίνει Πρωθυπουργός, γιατί λέει ότι θέλω τον Τσίπρα Πρωθυπουργό παρότι είναι ψευτράκος. Δεν τον καταλαβαίνω αλλά μπορεί να μην θέλει να γίνει Πρωθυπουργός”.

Δεν λέει όμως “έλα να συγκρίνουμε τα προγράμματα μας”, συνέχισε ο κ. Τσίπρας. “Συγκρίνει το περσινό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ με το φετινό. ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ απουσιάζει. Εμείς δεν κρυφτήκαμε ποτέ, ούτε τώρα θα κρυφτούμε.
Πρέπει ο ελληνικός λαός να γνωρίζει ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με μία πατριωτική δύναμη.
Δεν προδώσαμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και μέσα σε αυτό το 7μηνο υλοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων”

Τι θα γίνει σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει δεύτερο κόμμα;, ρωτήθηκε ο Α. Τσίπρα από παρευρισκόμενο δημοσιογράφο.

“Σε μία σειρά απο υποθετικά ερωτήματα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αλλά δεν φτάνουν οι ΑΝΕΛ τι θα κάνουμε με τους ΑΝΕΛ να κάνουμε κυβέρνηση. Γιατί δεν ρωτάτε τα υπόλοιπα κόμματα; Αν παρελπίδα δεν έχουμε 151 έδρες αλλά έχουμε 149 γιατί δεν τους ρωτάτε αν θα αφήσουν την χώρα χωρίς κυβέρνηση; Εμείς θα πάμε σε εκλογές και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση. Σε εμάς όμως όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό δεν θα βάλει κανείς.

Κι αυτό είναι το δίλημμα. Κανείς δεν προσπαθεί να βγει πρώτος. Ξέρουν ότι θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος.

Σε περίπτωση που βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος, αυτό είναι δημοκρατία. Αν ο λαός επιλέξει να βγει δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και να επιστρέψει στο χθες, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και φυσικά σε ό, τι αφορά την συμφωνία. Εμείς φέραμε αυτή τη συμφωνία. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαρακης, ο Θεοδωράκης που με πίεζε να υπογράψω ό, τι μου δώσουν και να το φέρω να το ψηφίσουν, καλύτερη συμφωνία;

“Τα λόγια τα πολλά είναι περιττά και είναι φτώχεια, εγώ θέλω να συγκρίνουμε νούμερα για να καταλάβει ο λαός τι είναι χειρότερο και τι καλύτερο. Η συμφωνία του Παπανδρέου το ’10 -με συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες- ήταν μία συμφωνία δημοσιονομικής αναπροσαρμογής 40 δις ευρώ -ετησίως 17 δις- αυτό που έφερε ο Σαμαράς ήταν 25 δις -ετήσια προσαρμογή 10 δις- και αυτό που φέρνουμε εμείς είναι 9.9 δις και ετήσια 2.9 δις. Ποιο είναι μεγαλύτερο;”

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε θίγοντας το ζήτημα των συγκρίσεων:

“Τι είναι χειρότερο για να συνεννοηθούμε μήπως είναι χειρότερο ότι ανοίξαμε την δυνατότητα να επιστρέψουν οι συλλογικές και ότι καταφέραμε να σταματήσουν οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα;
Σε μια σειρά από συγκρίσεις φυσικά και υπάρχουν δυσκολίες. Όπως, για παράδειγμα, στον αγροτικό τομέα, μήπως είναι χειρότερο ότι καταφέραμε και πήγαμε την διαπραγμάτευση για ελάφρυνση του χρέους;

Προφανώς αν συγκρίνει κανείς με τη προσδοκία μας άμεσα τώρα -ελπίζαμε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα είχαμε αποδεσμευτεί. Ναι αυτό που φέραμε είναι χειρότερο. Αν συγκρίνουμε όμως με αυτά που κάναμε και αυτά που θα έκαναν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είμαστε σαφώς καλύτερα!

Σε μια σειρά από συγκρίσεις, προφανώς η συμφωνία έχει δυσκολίες και πρέπει να βρούμε αντισταθμιστικές ρυθμίσεις. Ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο επέσπευσαν τις εκλογές και την Προεδρική εκλογή, γιατί έβλεπαν ότι δεν έβγαινε κι έπρεπε να κλείσουν την 5η αξιολόγηση.

Συγκρίνουμε το mail Χαρδούβελη -που ήταν μία πρόταση από τους δανειστές, να σας δώσω δικές μας προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Βαρουφάκης να κάνουμε σύγκριση; Με επικοινωνιακά κόλπα δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις. Τα πιο δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας”.

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε στη συνέχεια για το τι σκοπεύει να κάνει με τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα με το μετρό της πόλης.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα ξεχωριστό παράδειγμα για το τι συνέβαινε στην σχέση κράτους και εργολάβων, είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Τις συμβάσεις που οδηγούσαν σε δυσβάσταχτες ρήτρες κατά του δημοσίου. Όλα αυτά που λέτε για το μετρό με ανοικτές τρύπες εργολάβους που απειλούσαν ότι θα σταματήσουν αν δεν πάρουν παραπάνω, είναι αυτά που βρήκαμε.

Σήμερα είμαστε σε καλό δρόμο, η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία ήταν σε καλό δρόμο και το πιθανότερο ήταν ότι θα κατέληγε σε συμφωνία.
Το μετρό είναι στις προτεραιότητες μας για το επόμενο διάστημα αλλά με όρους που θα είναι προς όφελος του δημοσίου. Βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή για την οικονομία και οποιαδήποτε σπατάλη είναι δύσκολη.

Είμαστε σε καλό δρόμο και είμαι βέβαιος ότι η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να επισφραγίσει την διαπραγμάτευση και να ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες. Στόχος μας δεν είναι μόνο να ολοκληρωθεί το μετρό αλλά και να επεκταθεί!”.

Η δικαιοσύνη και η βραδύτητά της είναι ένα από τα θέματα που αποτελούν τις μεγαλύτερες παθογένειες της χώρας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

“Η κατεύθυνση της επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι σωστή κατεύθυνση αρκεί να μην παραβιάζονται τα δικαιώματα των πολιτών. Ο χρόνος που απαιτείται για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση καθιστά αδύνατο να προσπαθήσει κάποιος πολίτης να βρει το δίκιο του. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα στελέχωσης. Μέσα από διαρθρωτικές παρεμβάσεις πρέπει να επιταχυνθεί δραστικά ο χρόνος για να έχουμε ένα κράτος Δικαίου και να μπορεί η πολιτεία να είναι πολιτεία ισονομίας.

Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως το επόμενο διάστημα θα δούμε αλλαγές και βελτιώσεις.
Ένα θέμα είναι το θέμα του χρόνου, ένα άλλο θέμα είναι η δικαιοσύνη να πάψει να έχει εξαρτήσεις και να δέχεται πιέσεις.

Γιατί τόσο καιρό δεν άνοιγαν οι λίστες ποιος κρατούσε όμηρους δικαστές; Γιατί αυτούς τους 6 μήνες ανέπνευσε η δικαιοσύνη; Γιατί κάθισαν μεγάλα ονόματα στα στον πάγκο και πλήρωσαν; Γιατί δεν υπήρχε η βούληση;
Μήπως γιατί στις λίστες ήταν σε υψηλά ιστάμενες θέσεις;

Ο λαός ξέρει ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες αλλά ζητάει δικαιοσύνη”, κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

Κάνοντας μια αυτοκριτική σχετικά με τις τράπεζες, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως “Δεν χάσαμε τις τράπεζες. Τις σώσαμε. Οι τράπεζες βρέθηκαν μπροστά σε μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και σ’ αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες εκείνο το κρίσιμο 17ωρο γνωρίζαμε πως το εναλλακτικό σχέδιο -της εξόδου από το ευρώ- εμπεριείχε την κατάρρευση, αν όχι του συνόλου, ενός μεγάλου μέρους των τραπεζών. Γνωρίζαμε πως υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να χάσουμε ένα μεγάλο μέρος των τραπεζών.

Αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλο μέρος ευθύνης έχει κάποιος όταν διαπραγματεύεται με το μαχαίρι στο λαιμό. Αλλά νομίζω ότι τα καταφέραμε, καθώς αλλάξαμε ολόκληρη τη δομή του ταμείου. Θέλανε να εκποιηθούν 50 δις δημόσιας περιουσίας με έδρα το Λουξεμβρούργο.
Δεν μιλάμε πλέον για εκποίηση αλλά για αξιοποίηση βάθους 30 χρόνων”.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε λέγοντας: Σε ό, τι αφορά το ζήτημα της αυτοκριτικής, έχω κάνει τόσο μεγάλη αυτοκριτική με τόση ειλικρίνεια που δεν μπορεί να με κατηγορήσει κανείς. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει για το αύριο λαμβάνοντας υπόψιν όσα έγιναν μέχρι σήμερα. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξαμε να κοιτάξουμε μπροστά, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας λαμβάνοντας υπόψιν τα λάθη μας, αλλά κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Πλέον είμαστε σοφότεροι και εμπειρότεροι και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναμορφώσουμε την χώρα”.

Ερωτώμενος για το προεκλογικό σποτ του Πάνου Καμμένου, ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

Είναι συμπαθητικό το σποτ. Όπως είχα βρει συμπαθητικό και το προηγούμενο γιατί νομίζω ότι στους κανόνες της αντιπαράθεσης, η ευρηματικότητα πρέπει να γίνεται δεκτή καλοπροαίρετα. Καλοπροαίρετα το κάνε και ο Καμμένος, για τον οποίο έχω να πω ότι, παρά τις μεγάλες διαφορές που έχουμε, συνεργαστήκαμε πολύ έντιμα, σε αντίθεση με συνεργάτες μου που είχαμε ίδιες πολιτικές ιδεολογίες. Απλά θα του πω ότι το αριστερό μου χέρι είναι καλά.

Για την αμηχανία που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής του κόμματος είπε: “Οδηγηθήκαμε σ’ αυτές τις εκλογές γιατί μία μερίδα βουλευτών αποφάσισε να καταψηφίσει και να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι λογικό να υπάρχει αμηχανία στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σχετικά με τους αριστερούς βουλευτές που έριξαν την κυβέρνηση και τη νέα κυβερνητική ομάδα, ο πρώην Πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι απολύτως σαφές ότι όσοι μπαίνουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται από το προγραμματικό πλαίσιο της επιτροπής, ότι συμφωνούν με τις αποφάσεις του κόμματος.

Οι σύντροφοι αυτοί, οι πρώην βουλευτές, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, έχουν δεσμευτεί ότι θα υπηρετήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. “Είναι σαφές ότι όσοι μένουν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται απο τις αποφάσεις που θα λαβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα έχουμε στο μέλλον”, είπε ο ίδιος.

“Έχω πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει ενιαίο κόμμα. Υπήρχε ένα κόμμα μέσα στο κόμμα. Και αυτό το κόμμα ήταν έτοιμο με το που γίνει η συμφωνία να διαφοροποιηθεί. Ας μην μπερδεύουμε, λοιπόν, ανόμοια περιστατικά και περιπτώσεις. Εμείς είμαστε ένα κόμμα ανοικτό που σεβόμαστε τις απόψεις αλλά υπάρχουν όρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει μπροστά έχοντας μεγαλύτερη πλέον -πιο συμπαγή- πολιτική θέση, με πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα και χωρίς τον κίνδυνο να μας κολλάνε την ρετσινιά ότι έχουμε κρυφό σχέδιο. Από αυτή την δοκιμασία θα βγούμε εμπειρότεροι, σοφότεροι και πιο δυνατοί, με πρώτο κριτήριο το συμφέρον του λαού!”.

Αναφορικά με την υλοποίηση των προγραμματικών δηλώσεων Θεσσαλονίκης και τις δημοσκοπήσεις, το αν πιστεύει ότι πρωτοτύπησε σε σύγκριση με τους άλλους και το αν θα παραμείνει αρχηγός στου ΣΥΡΙΖΑ αν δεν γίνει Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

“Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα. Αν πρωτοτύπησα και τήρησα όσα υποσχόμουν, ρωτήστε την Μέρκελ και τον Ντάισελμπλουμ που δεν περίμεναν ότι θα βρουν τόσο σθεναρή αντίδραση από ένα λαό, που δεν θα περίμεναν ποτέ ότι θα καταφέρναμε να επιβιώσουμε, ότι ο ελληνικός λαός θα αντιδρούσε και πως θα προχωρήσουμε. Αν πρωτοτύπησα, ρωτήστε τους συναδέλφους μου στη Σύνοδο Κορυφής αν περίμεναν ή όχι έναν λαό να αντιδρά μ ένα περήφανο ΟΧΙ -62% που λαμβάνεται σε συνθήκες πρωτοφανούς ρίσκου- αν περίμεναν ότι θα έπαιρνε κανείς αυτό το ρίσκο καν αν περίμενε κανείς ενώ έχει απέναντί του όλο το παλιό σύστημα, το σύνολο των ΜΜΕ και την Ευρωπαϊκή δύναμη να λένε ότι ψηφίζουμε για ευρώ ή δραχμή.

Το 62% του λαού έδωσε απάντηση -γιατί όντως πρωτοτύπησα- και ήταν μια στιγμή ανάταση μπροστά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Και όντως πρωτοτύπησα γιατί είπα την αλήθεια στον λαό. Και επίσης πρωτοτύπησα γιατί έδωσα την μάχη για καλύτερη συμφωνία και την έφερα. Ο ελληνικός λαός θα δώσει την δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μια καθαρή νίκη σ’ αυτές τις εκλογές, δεν θα ξεμπερδέψετε από μένα”.

Θα λάβει μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα capital controls;, ρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας από δημοσιογράφο.

“Παρουσιάζεται μία εικόνα μία οικονομίας που ήταν ανθούσα, σε πλήρη ευημερία και τώρα οι επιχειρήσεις πτωχεύουν και αυξάνεται η ανεργία. Δυστυχώς αυτή η εικόνα υπήρχε όλα τα περασμένα χρόνια. Όντως τα capital controls δυσχέραναν την κατάσταση και αύξησαν την ανεργία κατά μερικές χιλιάδες -μικρό ποσοστό σε σχέση με το σύνολο.

Ποιος είναι ο δρόμος για να ξεφύγουμε; Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις το 1ο εξάμηνο του ’15 είχαμε αναπτυξιακούς ρυθμούς κατά 1.1% παρά τις προβλέψεις και η πιθανή επιστροφή στην ύφεση στο β’ εξάμηνο θα οφείλεται στα capital controls. Πιθανός τρόπος είναι η προσπάθεια που περνάει μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσπάθεια να στηριχθούν οι επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ και πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά και μέσα από την δυνατότητα να προχωρήσουν στη διαδικασία ελάφρυνσης των οφειλών τους.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Η δυσκολία στην οικονομία θα είναι μπροστά μας τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται να έρθει το β’ εξάμηνο του ’16.

Στο μέγα ζήτημα της ανεργίας, έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανασχεδιασμό καταπολέμησής της με 100.000 χιλιάδες να έχουν ενταχθεί ήδη στα προγράμματα Voucher.

Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί,αν δεν υπάρξει στη χώρα ένα αναπτυξιακό σοκ, που πρέπει να σχεδιάσουμε με τα χρήματα που έρχονται από ΕΣΠΑ και πακέτο Γιούνκερ, αλλά και τις ιδιωτικές επενδύσεις, για τις οποίες χρειάζεται σχεδιασμός”.

To θέμα τω Σκουριών, για τον Αλέξη Τσίπρα, είναι δύσκολο θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση πήρε δύσκολη απόφαση αναστολής εργασιών κατά 40% και αυτό γιατί η επιχείρηση έπρεπε να ακολουθήσει μία σειρά ερευνών για να αποδειχθεί σε τι βαθμό επιβαρύνει το περιβάλλον αρνείται να το κάνει.

Επιθυμούν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αλλά επιθυμούν οι επενδυτές να έρχονται, όχι αδιαφορώντας για τις συνέπειες, αλλά να σέβονται τους νόμους και το περιβάλλον, όπως και τις υποχρεώσεις τους, ήταν η άποψη του κ. Τσίπρα.

“Εμείς έχουμε μία στρατηγική όπου θέλουμε να συνεχιστούν οι εργασίες στο βαθμό όπως που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο φυσικό περιβάλλον. Σεβόμαστε τους 2000 εργαζόμενους αλλά και τις πόσες χιλιάδες κατοίκους της Χαλκιδικής που θέλουν να ζουν σε ένα υγιές φυσικό περιβάλλον. Εγώ δεν είμαι ειδικός για να ξέρω αν αυτή η μέθοδος εξόρυξης δημιουργεί τρομακτικές βλάβες στο περιβάλλον. Γι’ αυτό και ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε από την εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, όταν αρνήθηκε η εταιρεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, προωθήθηκε η δέσμευση των εργασιών τους και η εταιρεία άρχισε τους εκβιασμούς. Το φυσικό περιβάλλον είναι το δημόσιο καλό. Δεν είμαστε δογματικοί, τους είπαμε να αποδείξουν ότι οι μέθοδοι τους δεν δημιουργούν ανεπιστρεπτί προβλήματα στο περιβάλλον και εμείς θα αναστείλουμε την παύση εργασιών”.

Ποια η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και μιας συντηρητικής κυβέρνησης, ρωτάει δημοσιογράφος και ο κ. Τσίπρας απαντάει πως “Η συμφωνία που φέραμε, παρά το γεγονός ότι μας πιέζανε και η ΝΔ να υπογράψουμε όσα μας δίνανε οι εταίροι και ζητάγανε να κόψουμε το ΕΚΑΣ, τώρα και να προχωρήσουμε σε μείωση των συντάξεων. Δεν ξέρω αν θα ήταν αντίστοιχη των προηγούμενων συμφωνιών. Εμείς δώσαμε μάχη για να διατηρηθεί πυρήνας των συντάξεων. Μειώσεις, οι οποίες όμως δεν πηγαίνουν στους δανειστές αλλά για να ενισχυθούν τα ταμεία και ο κλάδος της υγείας.

Μπορώ να μιλήσω για όσα καταφέραμε στις εργασιακές σχέσεις για την μάχη που δώσαμε για τα κόκκινα δάνεια για το ταμείο. Η ΝΔ έχει την άποψη ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εμείς πιστεύουμε ότι θα έρθει μέσα από την αξιοποίηση της. Γι’ αυτό και εμείς καταφέραμε από τα 22 assets του δημοσίου που ήταν στο προηγούμενο time table του ΤΑΙΠΕΔ να έχουμε μόνο 9 και να περάσουμε στο ταμείο αξιοποίησης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικές διαφορές. Συμφωνία από συμφωνία έχουν διαφορά σε περιεχόμενο. Σ’ ό, τι αφορά την παρούσα συμφωνία που θα κληθούμε να υλοποιήσουμε έχει μεγάλη διαφορά αν θα υπάρξει σθεναρή διαπραγμάτευση προκειμένου τα κόκκινα δάνεια να μην πάνε στα κοράκια και να ξεχειλίζουν οι πλειστηριασμοί και έχει μεγάλη διαφορά αν θα έχουμε μία κυβέρνηση που θα τα επιτρέψει όλα αυτά”.

Σε ό, τι αφορά τη μη αναφορά του στην ομιλία του στο ΠΑΣΟΚ και τη σχέση του με το κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι “Ακόμα και με πολίτες που βρέθηκαν στις κάλπες υπέρ της ΝΔ αλλά σήμερα αντιλαμβάνονται την ανάγκη για φυγή προς τα μπρος ώστε να σταματήσουν οι λογικές της διαπλοκής και του ρουσφετιού που μας κρατάνε μέσα στη λάσπη του παλιοκομματισμού, μπορούμε να συμπορευτούμε.

Η κ. Γεννηματά επιμένει να στοιχίζεται πίσω από τον κ. Μεϊμαράκη. Ο καθένας έχει το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι το κόμμα που καθοδηγείται από τον κ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει σχέση με το καινούριο. Όταν εμείς μιλάμε για την αναγκη η χώρα να ξεφύγει από το παλιό, δεν αναφερόμαστε μόνο στα πρόσωπα αλλά στον τρόπο που κανείς ασκεί εξουσία, τις ιδέες κτλ. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλες ευθύνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σαν μια δύναμη που θέλει να κάνει μεγάλη τομή στο παλιό σύστημα.

Εκπροσωπούμε την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων, των ανέργων δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα παρά μόνο εκείνα που αφορούν την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού”.

Σχετικά με τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως “Δεν αποτελεί προγραμματική θέση το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση”. “Έχετε εντύπωση ότι σ’ εκείνες τις 17 ώρες λέγαμε βάλτε και άλλα μέτρα γιατί δεν βάζετε;”, αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας λέγοντας στη συνέχεια “Δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε παράλογα μέτρα. Υπήρχαν όμως παραχωρήσεις από την πλευρά μας. Οι δικοί μας υπολογισμοί δείχνουν ότι θα έχουμε μεγάλα κέρδη από την είσπραξη του ΦΠΑ.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η υποκρισία περισσεύει και αναφέρομαι στην υποκρισία των ιδιωτικών σχολείων γιατί είναι ένα μέτρο που ψήφισε η ΝΔ στη Βουλή, δεν έφερε αντίρρηση για να αφαιρεθεί και πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν πρέπει να τηρήσουμε μια συμφωνία έχει σημασία να είσαι χρήσιμος. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε στην αντικατάσταση αυτού του μέτρου, δίνοντας ένα ισοδύναμο. Δεν είναι όμως να δώσουμε το 23% στο μοσχαρίσιο κρέας. Ζητήσαμε να προχωρήσουμε στην αναστολή του μέτρου και προσανατολιζόμαστε στην εύρεση του ισοδύναμου που δεν θα δημιουργεί μεγάλο κόστος στην πλειοψηφία του λαού”.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι “Είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια αντιμετώπιση προς το προσφυγικό όταν βλέπουμε το Αιγαίο να ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις συντηρητικές δυνάμεις εδώ τον τόπο -και σ’ αυτές θέλω να συμπεριλάβω και τον κ. Θεοδωράκη που είναι χειρότερος λαϊκιστής από τους λαϊκιστές.

Εμείς παραλάβαμε το απόλυτο τίποτα, το απόλυτο μηδέν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν προτάσεις για κέντρα υποδοχής 2500 ατόμων.
Βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε ότι έχει παγκόσμιες διαστάσεις και αντί να απολογηθούν, ενώ βλέπανε τα κύματα των προσφύγων μας, έκαναν κριτική ότι δεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;
Και εμείς μέσα σε αντίξοες συνθήκες καταφέραμε όσα δεν έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έβαλα το ζήτημα μαζί με τον Ρέντσι και διεκδικήσαμε και πετύχαμε δυο Συνόδους Κορυφής για το μεταναστευτικό και πάρθηκαν αποφάσεις για επανατοποθέτηση 16.000 προσφύγων. Καταφέραμε και φτιάξαμε πρότυπο ξενώνα στον Ελαιώνα, ναυλώσαμε λεία για την μεταφορά τους.

Βεβαίως οι συνθήκες είναι αντίξοες, δεν μπορεί η Κως και η Λέσβος να αντέξει αυτές τις καταστάσεις. Και βεβαίως διεκδικήσαμε το ποσό που αντιστοιχεί στην χώρα μας. Και αυτή τη στιγμή ο κ. Μουζάλας πατάει στα βήματα που είχε προσχεδιάσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Στην τελευταία συνομιλία με την Μέρκελ πριν 3 βδομάδες για το προσφυγικό όπου ζητήσαμε μία στοιχειώδη βοήθεια αλλά δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση μου είπε ότι υπολόγιζαν ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα είχαν 800.000 μετανάστες τη Γερμανία και πως ήδη έχουν 750.000 άρα μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν τους διπλάσιους.

Πρέπει να παραδεχθώ ότι σε σχέση με άλλους εταίρους μας, κάποιους νεόκοπους εταίρους που έχουν την αίσθηση ότι η ευθύνη είναι αλα καρτ, ότι η Γαλλία και η Ιταλία κατανοούν το πρόβλημα και είναι πιο κοντά μας”.

Για την ενεργειακή πολιτική, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή στην πολιτική και ότι η Ελλάδα έχει στόχο να είναι ενεργειακό κόμβος, η αυλή απ’ όπου θα περνάνε οι ενεργειακοί αγωγοί του 21ου αιώνα. Όλες οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και προχωράνε κανονικά, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, ενώ για το ταξίδι του στο Ισραήλ ανέφερε ότι δεν ακυρώθηκε, απλά αναβλήθηκε.

Συνέχισε λέγοντας πως αν ο λαός το θελήσει, θα μπορέσει να ολοκληρωθεί.

Όσον αφορά την 13η σύνταξη και το αν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη, ο πρώην Πρωθυπουργός απάντησε πως “Όλοι έχουν καταλαβει πόσο σκληρή μάχη δώσαμε για τις συντάξεις. Χθες αναφέρθηκα στο κομμάτι της Θεσσαλονίκης που υλοποιήσαμε, και ότι στο δημοσιονομικό μέρος δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας γιατί βρεθήκαμε σε πρωτοφανείς συνθήκες ασφυξίας.

Το πρώτο βήμα είναι η διασφάλιση των συντάξεων, το δεύτερο να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και το τρίτο να μειώσουμε το δημοσιονομικό χρέος. Αυτά τα βήματα θα μας επιτρέψουν να ξαναβγούμε στις αγορές.

Όσο πιο γρήγορα φτάσουμε στην στιγμή που θα έχουμε έσοδα και θα διαχειριζόμαστε εμείς αυτά τα κέρδη θα ενισχύσουμε τους πολίτες που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Τους συνταξιούχους που με τη σύνταξη στηρίζουν τα εγγόνια και τα παιδιά τους”.