«Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Τούρκο ομόλογό του, B. Yildirim.

Με μια ανάρτηση στο twitter αναφέρθηκε στην υποδοχή του Τούρκου Πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας:

O Πρωθυπουργός σημείωσε επιπλέον πως αποτελεί σταθερή πεποίθηση της Αθήνας ότι η καλή σχέση συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

«Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε πως θα ήθελε να επισημάνει ότι και οι δυο χώρες πέρασαν το τελευταίο διάστημα δυσκολίες, «αλλά κανένας ούτε η Τουρκία, ούτε η Ελλάδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του άλλου».

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο.

Προσβλέπω στη δυνατότητα που έχουμε το επόμενο διάστημα να αντιμετωπίσουμε με εποικοδομητικό τρόπο σημαντικές προκλήσεις και να προσεγγίσουμε με γενναιότητα ζητήματα ανοιχτά για δεκαετίες, προκειμένου να δώσουμε λύσεις σε αυτά

Και ακόμα περισσότερο προσβλέπω στη δυνατότητα να προσεγγίζουμε τα θέματα με ένα θετικό τρόπο, καθότι γνωρίζω ότι οι δικές σας οι σπουδές είναι θετικές σπουδές, είστε μηχανικός και εσείς, όπως και εγώ. Άρα, πιστεύω ότι μπορούμε να δούμε με ένα θετικό τρόπο τις δυνατότητες που έχουμε, τις διαφωνίες που έχουμε και να τις προσεγγίσουμε με μια εποικοδομητική διάθεση.

Τσίπρας- Yildirim

B. Yildirim Μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα

«Είμαστε γείτονες. Έχουμε ένα ρητό στα τουρκικά που λέει ο γείτονας χρειάζεται και τη στάχτη από τα ξύλα που καίει ο άλλος γείτονας. Αυτή την καλή γειτονία χρειαζόμαστε, στα πάντα εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του B.Yildirim.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απ’ την πλευρά του εξέφρασε την άποψη πως οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια μοίρα, προσθέτοντας πως οι ευκαιρίες συνεργασίας που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα.

Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας με μια αντίληψη καλής γειτονίας διαλόγου και Δικαιοσύνης

«Έχουμε θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε με λογική, με ψυχραιμία και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Γνωρίζουμε τα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελλάδα, έχουμε προβλήματα και εμείς, ιδιαίτερα στα νότια σύνορά μας, στη Συρία εξελίσσεται ένας εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, και πιστεύω ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από τέτοιες καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν με αλληλεγγύη, με καλή θέληση και να βρούμε μία λύση για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Τουρκία γνωρίζει τα προβλήματα της Ελλάδας, «αλλά έχουμε και εμείς προβλήματα», συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αλληλεγγύη και καλή θέληση.

Οι παραλείψεις ή και οι παρερμηνείες δεν θα πρέπει να μας εμποδίσουν να προχωρήσουμε

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ