Τσίπρας: Eμείς δεν αντιμετωπίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες σαν “αδαή πλειοψηφία”

LIKE US ON FACEBOOK

«Ανοίγουν τα σχολεία σε όλη την χώρα και στο πιο απομακρυσμένο νησί και στο πιο απομακρυσμένο χωριό στην ώρα τους και με τα βιβλία τους»δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Ο  Σεπτέμβρης του 2016 ήταν ορόσημο γιατί όλα τα σχολεία ανοίξανε στην ώρα τους με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους και τα βιβλία από την πρώτη μέρα στους μαθητές. Σ’ αυτή τη χώρα το να μιλάς για κάτι το αυτονόητο δεν είναι δεδομένο.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε πως: «γιατί η συνήθης κριτική που γίνεται γι αυτή τη χώρα είναι περί ανικανότητας μακάρι να ήσασταν και εσείς τόσο ανίκανοι όσο εμείς και να ανοίγατε τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια στην ώρα τους. Ίσως να μην βρισκόμασταν όμως σ αυτή τη θέση τώρα αν ήσασταν τόσο ανίκανοι».

Το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός ελιναι μια φιλοσοφία που συνοψίζεται σε περισσότερη δημοκρατία θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων στο άνοιγμα των ΑΕΙ στα ασθενέστερα μέλη του πληθυσμού. «Όταν αναλάβαμε βρήκαμε τα πανεπιστήμια φορτωμένα με αποτυχημένες δομές συντήρησης».

Με ανθρώπους άλλοτε ικανούς και καταξιωμένους επιστήμονες καλών προθέσεων από τους οποίους ηττήθηκε να παρεμβαίνουν στα ΑΕΙ και σε άλλες περιπτώσεις με ελάχιστες γνώσεις για τα πανεπιστήμια της χώρας μας και την ελληνική πραγματικότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως τα συμβούλια αυτά φτιάχτηκαν όχι για να αποτελέσουν συμβουλευτικούς παράγοντες αλλά για να κάνουν την «βρώμικη δουλειά της τότε κυβέρνησης, να ξεριζώσουν τα Πανεπιστήμια ανεπιθύμητες διοικήσεις και είχαν τη δυνατότητα να απορρίπτουν υποψηφιότητες για την θέση του πρύτανη και του κοσμήτορα και όλως τυχαίως ακύρωσαν όλες τις υποψηφιότητες εκείνων που ήταν αντίθετη με την πολιτική της τότε κυβέρνησης χωρίς να παρουσιάσουν και την σκέψη πίσω από την απόρριψη».

Υπήρξε ένας θεσμός που να υποβάθμιζε την νοημοσύνη των πανεπιστημιακών με τόσο σαφή τρόπο τα τελευταία 40 χρόνια; υπήρχε αντίστοιχη τακτική σε ευρωπαϊκά ιδρύματα; Καταργούμε λοιπόν αυτή τη λογική

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε εμείς πως η ΝΔ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι δεν θέλει την σύνδεση των ΑΕΙ με τις συνεχώς εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας ενώ η Κυβέρνηση είναι αυτή που καινοτομεί και συγκροτεί δομές που θα βοηθούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα ώστε να συνδέονται μεταξύ τους και τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των τοπικών αναγκών.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως : «η πρόοδος θα έρθει με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη και όχι μέσω του εξαναγκασμού».

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε για τον βιολογικό δαρβινισμό, ξέραμε για τον κοινωνικό δαρβινισμό και τώρα μάθαμε ότι υπάρχει και ο πανεπιστημιακός δαρβινισμός μέσα από δήλωση του κ. Μητσοτάκη ο οποίος ζητάει αξιολόγηση στα ΑΕΙ συνδεδεμένη με τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε όσα ιδρύματα δεν ανταπεξέλθονται να πέφτουν στον καιάδα. Χαίρομαι που η αξιωματική αντιπολίτευση λέει ευθαρσώς τις απόψεις της ώστε να υπάρχει μία εποικοδομητική αντιπαράθεση.  

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για μία «ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τον τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας μας και για την θέσπιση του τρόπου λειτουργίας της χώρας μας» προσθέτοντας πως είναι μια νεοφιλελεύθερη άποψη που εκφράζει ευθαρσώς η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Οραματίζονται ιδρύματα που ριγμένα στην αρένα θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιος θα επιβιώσει. Με λίγα λόγια συνθήκες ακαδημαϊκού survivor

Η Κυβέρνηση κατά τον κ. Τσίπρας λέει ναι στην αξιολόγηση προκειμένου να γίνουν καλύτερα όχι προκειμένου κάποια να εξοντωθούν.

Συνεχίζοντας την επίθεσή του προς την αντιπολίτευση δήλωσε πως «είναι υποκριτικό εσείς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζεστε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να έχουν λόγο για τις σπουδές τους γιατί αυτή τη διαπλοκή την είχαν στήσει και τροφοδοτήσει οι δικές σας παρατάξεις».

Και συνέχισε: «Το να το καταγγείλετε εσείς είναι υποκρισία γι αυτό εμείς φέρνουμε έναν νόμο που έχει πλαίσιο να ψηφίζονται ξεχωριστά οι πρυτάνεις και οι αντιπρυτάνεις γιατί δεν είναι κόμματα. Πρέπει να κατεβαίνουν διαφορετικές απόψεις».

Kαι επειδή δεν φοβόμαστε τους φοιτητές και ούτε τους υποβαθμίζουμε θεωρούμε ότι έχουν τη δυνατότητα μόνοι τους να προστατεύσουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα από δυνάμεις που λειτουργούν προβοκατόρικα. επαναφέρουμε το πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο εκεί που ήταν επί της κα Γιαννάκου, πριν έρθει η κα Διαμαντοπούλου

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως με το πανεπιστημιακό άσυλο πράγματι η δημόσια σφαίρα είχε βασανιστεί όχι εξαιτίας του στρεβλού θεσμικού πλαισίου αλλά «εξαιτίας της δυνατότητας που είχαν μικρές ομάδες προβοκατόρικες να δημιουργούν δεδομένα που ευτελίζουν την έννοια του ασύλου». Η Κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να δώσει την δυνατότητα να διασφαλίζεται η ύπαρξη οποιασδήποτε ιδέας αλλά στα πλαίσια της δημοκρατίας.
Δίδακτρα υψηλά που αποκλείουν από τις σπουδές όσους φοιτητές δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώνουν για να τελειώνουν τις σπουδές τους. Ορίζουμε πως κανένας φοιτητής που έχει γίνει δεκτός σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα δεν θα απορρίπτεται αν αποδεδειγμένα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τέλη φοίτησης

Οι σπουδές και τα μεταπτυχιακά πρέπει να είναι εφικτά για όλους τους φοιτητές που έχουν τα προσόντα και όχι μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η αντιπολίτευση κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι με αυτές τις ρυθμίσεις εξισώνει τα ΑΕΙ με τα ΤΕΙ.

«Τα ΤΕΙ είναι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Υπάρχει μία πραγματικότητα που πρέπει να την αναγνωρίσουμε. Καθηγητές με υψηλά προσόντα, εργαστήρια που θα ζήλευαν στο εξωτερικό συνυφασμένη με την αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι και η ίδρυση του Πανεπιστημίου της δυτικής Αττικής μετά από συζητήσεις και δουλειά με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας πόλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που θα είναι σε σύνδεση με τις ανάγκες της δυτικής Αττικής που έχει πολλές δυνατότητες αλλά και προκλήσεις να αντιμετωπίσει.

Και στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης γίνονται σοβαρά βήματα. Τα ΕΠΑΛ τα βρήκαμε σε κατάσταση διάλυσης.

Εμείς τα αναβαθμίζουμε, το έτος μαθητείας είναι πια πραγματικότητα. και η προοπτική που βρίσκουμε μέσα από τα 2ετή προγράμματα αναβαθμίζει τα ίδια τα ΕΠΑΛ και την τεχνική εκπαίδευση στη χώρα μας! θα είναι δωρεάν και μέσα στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τομέας της έρευνας

Όσον αφορά τον τομέα την έρευνα ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται για να κρατήσει τους νέου ανθρώπους στην Ελλάδα και είναι το «μεγαλύτερο στοίχημα μας, να μείνουνε εδώ να δουλέψουν εδώ».

Γι’ αυτό αυξήσαμε την χρηματοδότηση στην έρευνα, ιδρύσαμε το ελληνικό Ίδρυμα έρευνας και καινοτομίας, και που ήδη έχει δώσει πάνω από 500 υποτροφίες σε νέους επιστήμονες για να παραμείνουν στη χώρα και που ήδη δίνει την δυνατότητα σε νέους που έχουν φύγει να επιστρέψουν στην χώρα   

Ξέρουμε επίσης ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια όσο και αν έχουν δυσφημιστεί γίνεται ουσιαστικό έργο. η έρευνα που γίνεται στα ερευνητικά κέντρα και τα τριτοβάθμια ιδρύματα γίνεται σπουδαία έρευνα και ανακαλύπτονται τεχνολογίες που τις εξάγουν και τις εξαγοράζουν ακόμα και κολοσσοί.

Κατά την δευτερολογία ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ορισμένες επισημάνσεις.

«Στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την κακή νομοθέτηση, και για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. θα ήταν πράγματι ουσιαστικό να μιλήσουμε για τη δυνατότητα της καλύτερης δυνατής νομοθέτησης όταν όμως αυτή η κατηγορία εκστομίζεται από τη ΝΔ και τον αρχηγό της που κυβέρνησαν τα τελευταία έτη που η χώρα ευρέθη σε αυστηρή εποπτεία και παρακολούθηση από τους εταίρους…».

Ξεχάσατε ότι νομοθετούσατε σχεδόν αποκλειστικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Μην εξάπτεστε, έχετε πολλά νεύρα, γιατί τόσα νεύρα; Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάμε για σκοινί.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η διαφορά ανάμεσα στην ανάγκη -στα πλαίσια της υλοποίησης στόχων ενός προγράμματος που είναι εξαιρετικά ασφυκτική αλλά ταυτόχρονα και υλοποίησης μέτρων εξισορρόπησης που «εσείς δεν σκεφτήκατε τις επιπτώσεις που έχουν στην ελληνική κοινωνία, που ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και αντιμετωπίζουν ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το 2014 όσο η ΝΔ ήταν στην τελευταία χρονιά της διακυβέρνησης νομοθέτησε περίπου 270 τροπολογίες της τελευταίας στιγμής «εμείς το 2016 τον μεγαλώσαμε αυτόν τον αριθμό ενώ εμείς είχαμε 90 νομοσχέδια ενώ εσείς περίπου 60».

Εμείς φέραμε με τροπολογίες τελευταίας στιγμής την εφάπαξ 13η σύνταξη και το ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγίου ενώ εσείς την ασυλία των τραπεζικών που σας κάλυψαν για τα θαλασσοδάνεια σας!

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης με την σημερινή του ομιλία επανεπιβεβαίωσε αυτό το οποίο «στην πρώτη ομιλία μου αναφέρθηκα ότι στην πραγματικότητα ότι έχει ένα ακραίο νέο φιλελεύθερο πρόγραμμα» και πρόσθεσε πως «μας κατήγγειλε γιατί γυρνάμε στην ανομία του θεσμικού πλαισίου Γιαννάκου φεύγοντας από το πλαίσιο Διαμαντοπούλου, την ανομία που δημιούργησε η κυβέρνηση Καραμανλή και μας κατήγγειλε για το ότι αποκαθιστούμε μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική πολιτική για ακαδημαϊκά ιδρύματα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο που είχαν τα ΔΣ δυνατότητα να ακυρώνουν υποψηφιότητες πρυτάνων και αντιπρυτάνων και ξανά μια συνήθη υπέρβαση διαστρεβλώσει τις θέσεις μας στα πλαίσια για την αξιολόγηση».

Απευθυνόμενος στο κ. Μητσοτάκη ανέφερε πως οι επικοινωνιολόγοι που «σας αφήνουν να κάθεστε σε σανο σας προέτρεψαν να μιλήσετε για τον νέο φοιτητή της δυτικής Αθήνας.

Πόσο σας ενδιαφέρει, στραγγαλίσατε τα δημόσια Πανεπιστήμια γι’ αυτό το νέο άνθρωπο που δεν έχει δυνατότητα να σπαταλήσει τα λεφτά του, πως εσείς αυτόν τον νέο άνθρωπο από μια λαϊκή γειτονιά προσπαθείτε να πείσετε ότι νοιάζεστε γι ‘αυτον;  

Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξάντλησε την τοποθέτηση του στα θέματα της παιδείας, αντιθέτως ανέβηκε στο βήμα να μας κατηγορεί για τα ίδια γνωστά θέματα τα οποία εδώ και δύο χρόνια δεν χάνει ευκαιρία να τα αναφέρει.  Γιατί τόσα νεύρα τι έχετε πάθει; Από τότε που έκλεισε η β αξιολόγηση και είχαμε συμφωνία που ανοίγει δρόμους, μία πετυχημένη έξοδο στις αγορές, δίνεται την αίσθηση προσωπικά και τα στελέχη σας ότι βρίσκεστε σε κατάσταση νευρικής κρίσης. μέσα σ ε΄να μήνα έχετε ζητήσει 3 διαφορετικές εξεταστικές επιτροπές (1. για καμένο, μία για τον Βαρουφάκη και τώρα για τον Maduro της Βενεζουέλας)

Τελειώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρόκειται  πραγματικά για ένα εξαιρετικό ρεκόρ, είναι περίπου μία εξεταστική κάθε 15 μέρες.

Στην Πειραιώς να φτιάξετε μία εξεταστική που θα αποκαλύπτει τι σας προκαλεί τόσα νεύρα!

Ο κ. Τσίρπας απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔδ δήλωσε πως του ευχήθηκε για τα γενέθλιά του σε πιο ήπιους τόνους, οπότε δεν θα τον κακοκαρδίσει.

Η δευτερολογία ήταν σε ήπιους τόνους για να αποφύγετε αυτό που σας κατηγόρησα για τα πολλά νευρά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και και ξέρουν ποιοι ήταν αυτοί που διαχειρίστηκαν τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους , ποιοι λεηλάτησαν τις δυνατότητες του κράτους και ποιοι χρεοκόπησαν την χώρα.

Την πρώτη καταστροφική 5ετία τους αντιμετωπίσατε σαν ανθρώπους ενός κατώτερου θεού. Με εχθρότητα και μίσος άνθρωποι που προέρχονται από αυτά τα κοινωνικά στρώματα. Όπως τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ που τώρα δικαιώθηκαν.

Η Κυβέρνηση, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, βήμα το βήμα, κατάφερε και άνοιξε δρόμους προοπτικής. «Βλέπουμε τη διαρκή σας καρτερία μπας και σκοντάψουμε. Την διαρκή σας προσπάθεια να υπονομεύετε ότι θετικό έχει συμβεί σ’ αυτήν την χώρα που έχει δεινοπαθήσει».

Ο κ. Τσίρπας τόνισε πως οι μεγάλες διαφορές στον χώρο της εκπαίδευσης είναι δεδομένες. Η μεροληψία υπάρχει αλλά αυτή της ΝΔ είναι για τους λίγους.

Ελπίζω αυτές οι διακοπές να σας απαλείψουν λίγο τα νεύρα. Το χρειάζεστε. Και κλείνω λέγοντάς σας τα εξής ασχοληθείτε με τα προβλήματα τα πραγματικά για το πως η χώρα θα βγει από την κρίσης και ανοίξτε έναν διάδρομο διεξόδου. Εμείς ανοίγουμε την προοπτικής της εξόδου.  Όσους Μαδούρο κι αν ανακαλύψετε, όσο και αν κάνετε τον Βαρουφάκη σύμμαχο δεν θα πείσετε τον ελληνικό λαό γιατί σας έχει κρίνει στο παρελθόν. Όταν πάμε στην κάλπη δεν θα επιλέξουν εσάς

Photo: Michele Tantussi/Getty Images
Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved