Τους άξονες της παγκόσμιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 4η Στρογγυλή Τράπεζα της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:

  • Αναγκαιότητα για αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης και ενίσχυσης με προσωπικό προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας επιστροφής ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας
  • Επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων
  • Αύξηση των διπλωματικών πρωτοβουλιών
  • Χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης
  • Αύξηση της αστυνόμευσης των συνόρων
  • Συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων

Κατά την ομιλία του ο Α. Τσίπρας πρόσθεσε ότι «πολλές χώρες κατά τα τελευταία δύο χρόνια – και ειδικά στην Ευρώπη – βρέθηκαν απροετοίμαστες μπροστά στον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια, τις συγκρούσεις και τον πόλεμο», για να συμπληρώσει πως «είναι κατανοητό ότι οι αιφνίδιες αυτές αυξήσεις στις ροές των μεταναστών, προκάλεσαν ανησυχία – αν όχι φόβο – σε κοινωνίες που έχουν ήδη βιώσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης».

Η άμεση ξενοφοβική αντίδραση, λειτούργησε, πολύ συχνά, ως κέλευσμα να θυσιαστεί το διεθνές δίκαιο και να επαναπροωθούνται πρόσφυγες, ακόμα και διακινδυνεύοντας τις ζωές τους στη θάλασσα

Πολύ συχνά, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου θεωρήθηκε πολυτέλεια και όχι αναπόσπαστο μέρος της ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής διαχείρισης της μετανάστευσης. Παράλληλα, «πολλές φορές, ο επιμερισμός της ευθύνης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις, απορρίφθηκε ως ευθύνη που βαραίνει μόνο τα κράτη πρώτης γραμμής».

Σήμερα, εδώ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να πούμε ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στη διαχείριση της μετανάστευσης, και ο επιμερισμός της ευθύνης για τους πρόσφυγες, δεν είναι πολυτέλεια. Ούτε ότι αυτό αποτελεί ευθύνη μόνο των χωρών πρώτης γραμμής και όσων χωρών βρίσκονται δίπλα σε εστίες συγκρούσεων

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προσφυγική κρίση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί εάν η κάθε χώρα θυσιάσει τις αξίες της και ασκήσει πίεση στις υπόλοιπες.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας πως η αντιμετώπιση της κρίσης πρέπει να είναι συνεργατική και παγκόσμια και πρόσθεσε πως «στην Ευρώπη εργαζόμαστε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και στη βάση άλλων περιφερειακών δράσεων. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα για τη μετανάστευση, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ξεπερασμένα εργαλεία, εθνικά, περιφερειακά ή ακόμη και παγκόσμια. Πρέπει να βρούμε έναν νέο, αποτελεσματικό τρόπο για να συνεργαστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξίες μας. Ελπίζω στη σημερινή μας συζήτηση να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει την Τρίτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί το ελληνικό χρέος αλλά και το Κυπριακό.