«Είναι πρώτη φορά που περνάω τα γενέθλια μου συνεδριάζοντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να σας κεράσω γιατί είστε πολλοί θα σας κεράσω με μεταφορικό τρόπο» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίρπας ξεκίνησε κάνοντας έναν απολογισμό της κυβέρνησης, καθώς η σημερινή συνεδρίαση έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για τη χώρα, είναι σκόπιμο και «να αναστοχαστούμε τις ευθύνες μας και να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα».

Δεν είναι ώρα για χαρές και πανηγύρια αλλά επιτάχυνση της προσπάθειας. Είναι ώρα να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε σε έναν χρόνο να βγάλουμε τη χώρα απ’ τη λάσπη και να βάλουμε τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως έχουν περάσει δύο χρόνια από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν ο λαός «μας έδωσε εντολή να βγάλουμε τη χώρα απ’ αυτήν την περιπέτεια», η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα μισά της θητείας της.

Ο κ. Τσίρπας τόνισε πως προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν να τηρήσει τη συμφωνίας της, να επαναφέρει τις συνθήκες σταθερότητας, να ανασυγκροτήσει το κοινωνικό κράτος και να διευρύνει τον δείκτη προστασίας, να προωθήσει αναγκαίες προοδευτικές τομές στη δομή και λειτουργία του κράτους και να συγκρουστεί με συμφέροντα.

Στον τομέα της Οικονομίας

«Στον τομέα της οικονομίας ανακτήσαμε το κύρος της χώρας. Το ανακτήσαμε μέσα από τις μάχες που δώσαμε, από την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης» είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε πως μέχρι το Γενάρη του 2015 μιλούσαν για τους τεμπέληδες της Ελλάδας και τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις της.

Εμείς αλλάξαμε την εικόνα της χώρα. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο και αυτό αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναφορές, τις επισκέψεις των ξένων στη χώρα μας. Ο λαός μας δεν δυσφημίζεται πια ως τεμπέλης αλλά ως ένας λαός που υπέφερε άδικα από ένα διεφθαρμένο σύστημα

Η νέα Κυβέρνηση κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πάλεψε, συγκρούστηκε και παρά την απειρία της είχε την σοφία να γνωρίζει μέχρι που να τεντώσει το σκοινί ώστε να μην σπάσει.

Μοναδικό της γνώμονας το συμφέρον των πολλών. Ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία, υπερκαλύψαμε τους στόχους του προγράμματος, επαναφέραμε την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ολοκληρώσαμε δύο αξιολογήσεις σε ένα περιβάλλον γεμάτο εμπόδια και παγίδες. Εξασφαλίσαμε μια συμφωνία που ορίζει με σαφήνεια τον αλγόριθμο που πρέπει να ακολουθηθεί για την ελάφρυνση του χρέους

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση σταθεροποίησε το τραπεζικό σύστημα, πως είδε τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται σε βιώσιμα επίπεδα και πρόσφατα είδε την επιστροφή στις αγορές.

Δουλεύουμε με σχέδιο και στοχοπροσήλωση. Η χώρα να διαβεί με ασφάλεια αυτόν τον διάδρομο διεξόδου που ανοίξαμε, από τα μνημόνια. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε και θα το κάνουμε

Ο Αλέξης Τσίρπας μίλησε για όλες τις μάχες που έδωσε η κυβέρνηση για τη σοβαρή και συστηματική δουλεία της για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς «από 27,2 του Απριλίου του 2014 η ανεργία σήμερα έχει μειωθεί κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες».

Φανταστείτε μόνο ότι στην καταστροφική πενταετία χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Εμείς καλύψαμε το ένα τρίτο της καταστροφής. Προφανώς μένει μεγάλος δρόμος αλλά θα δώσουμε αυτήν τη μάχη και θα επουλώσουμε τις πληγές αυτής της κρίσης. Εύκολα χάνονται οι θέσεις εργασίας δύσκολα κερδίζονται. Ο αληθινός εθνικός μας στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας

Στο τομέα της Υγείας

«Ένας δεύτερος σημαντικό άξονας είναι ο τομέας της υγείας» είπε ο κ. Τσίρπας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε το νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή για την διαγραφή των χρεών που προέκυψαν από ανασφάλιστους μέχρι το 2015, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υποστελέχωσης του συστήματος.

Προανήγγειλε επίσης την προκήρυξη 9,5 χιλιάδων θέσεων εργασίας ενώ μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις την επόμενη εβδομάδα για την πρωτοβάθμια με τοπικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον τομέα της Παιδείας

Στο χώρο της Παιδείας για πρώτη φορά πετύχαμε το αυτονόητο. Όλα τα σχολεία μας και στο πιο ορεινό χωριό άνοιξαν στην ώρα τους. Ενισχύσαμε την ειδική αγωγή και καλύψαμε όλα τα κενά σε διδακτικό προσωπικό. Επίσης απ’ την πρώτη στιγμή στηρίξαμε την έρευνα

Στον τομέα των Υποδομών

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση έφερε εις πέρας την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, διαφυλάσσοντας το δημόσιο συμφέρον.

Ολοκληρώσαμε νέους οδικούς άξονες και αυτό συνέβη παρ΄όλο που παραλάβαμε έργα που είχαν παγώσει. Καταφέραμε όχι μόνο να παραδοθούν αλλά να προκύψει και όφελος για το δημόσιο από την επαναδιαπραγμάτευση

Όσον αφορά την εξωτερική  πολιτική ανέφερε πως η Κυβέρνηση χάραξε μια πολύπλευρη στρατηγική και επεδίωξε τη φιλία και τη συνεργασία με όλα τα κράτη.

Στον τομέα του Προσφυγικού

Αντιμετωπίσαμε μια ακραία κατάσταση. Βασική μας αρχή να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα στη βάση αλληλεγγύης. Βασικός μας σύμμαχος οι τοπικές κοινωνίες που υποδέχτηκαν αυτούς τους ανθρώπους. Η στάση μας συνολικά ως χώρα έγινε αντικείμενο επαίνου από την εθνική κοινότητα

O Αλέξης Τσίρπας μίλησε και για τον νόμο για ιθαγένεια με τον οποίο αποκαταστάθηκε μια αδικία απέναντι στα παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, μεγάλωσαν εδώ και έχουν δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση της χώρα στην κανονικότητα και ανάπτυξη, σε μια νέα εποχή.

Ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε ποια θα είναι η Ελλάδα το 2019.

«Και ποια θα είναι η Ελλάδα που θα διεκδικούμε στην επόμενη 4ετία και ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διαχειριστεί την Ελλάδα μετά την κρίση;».

Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Κυβέρνηση θα έχει κερδίσει τη μάχη για την ανάκτηση της εργασίας.

Ο στόχος μας το 2019 να έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση. Πλήρης εργασίας και αξιοσέβαστος μισθός

Οραματίστηκε επίσης πως η Ελλάδα το 2019 θα έχει ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας., ένα νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, «θα είναι μια Ελλάδα με περισσότερη δημοκρατία».

Επίθεση προς ΝΔ

Περιγράφοντας το όραμα του ανέφερε πως αυτό θα δεν είναι ουδέτερο αλλά φέρει πρόσημο, πρόσημο πολιτικό, κοινωνικό, ταξικό και ιδεολογικό.

Αυτό της αριστεράς. Και αυτό το όραμα έχει απέναντί του ένα ανταγωνιστικό σχέδιο, αυτό της ολιγαρχίας του πλούτου που εκφράζει η ΝΔ

Σύγκρινε το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ με αυτό της ΝΔ.

Το δικό μας όραμα θέλει να ενώσει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα σε μια συλλογική πορεία διεξόδου από την κρίση. Θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν και να μείνουν εδώ

Αντιθέτως, κατηγόρησε τη ΝΔ πως βλέπει τους νέους ως αναλώσιμο υλικό όπου θα κυριαρχεί η υποαμειβόμενη και επισφαλής απασχόληση.

Ο πρωθυποργός τόνισε επίσης πως ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει πράξη την καθολική πρόσβαση σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, το σχέδιο της ΝΔ είναι να κάνει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, να κλείσουν νοσοκομεία και να ενισχυθούν τα ιδιωτικά.

Επίσης, κατηγόρησε τη ΝΔ πως θέλει να απαξιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα δημόσια σχολεία και να βαφτίσει Πανεπιστήμια τα «αμφιβόλου ποιότητας Κολέγια».

Ο κ. Τσίρπας ανέφερε πως η ΝΔ στο σχέδιο της «ακρογωνιαίο λίθο εξάρτησης πολιτικής από οικονομικά συμφέροντα».

Εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση προτρέποντας την τότε κυβέρνηση να αντισταθεί στους εταίρους και  αυτοί προτρέπουν τους εταίρους να αντισταθούν στην ελληνική κυβέρνηση

«Η πολιτική σύγκρουση θα είναι μια σύγκρουση διαρκής… Η δική μας ιστορία και κουλτούρα είναι διαφορετική. Είναι αυτή που μας διαχωρίζει από τους περιθωριακούς ακροδεξιούς» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπενθύμισε για ακόμα μια φορά πως η χώρα βρίσκεται ήδη σε μια νέα περίοδο, σε μια νέα φάση, στο κατώφλι μιας νέας εποχής.

Πρέπει να αποδώσουμε ξανά δικαιοσύνη, να επουλώσουμε πληγές, να δώσουμε όραμα και ελπίδα στους νέους και νέες τις πατρίδας. Για μια Ελλάδα δίκαιη και δημιουργική

Κλείνοντας την ομιλία του είπε:

Μην κουραστείτε να εργάζεστε για την επίτευξη αυτών των στόχων για να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα, να ξανασταθεί στα πόδια της, για να δει η ελληνική κοινωνία ελπίδα και προοπτική.  Δεν θα είναι ένας δρόμο στρωμένος με ροδοπέταλα θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Θα πετύχουμε, τα καλύτερα είναι μπροστά μας