Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν ζητήματα αναφορικά με την δεύτερη αξιολόγηση.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε την Τρίτη και αποκαλύφθηκε απ’ τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Gerry Rice.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία συμφωνήθηκε από κοινού πως η Ελλάδα έχει κάνει βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παράλληλα, οι κ.κ. Τσίπρας και Lagarde παραδέχθηκαν ότι ΔΝΤ απ’ την πλευρά του έχει κάνει βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.

Πηγές του Μαξίμου σημείωσαν ακόμα πως οι κ.κ. Τσίπρας και Lagarde συζήτησαν ότι πλέον πρέπει η Γερμανία να κάνει βήματα αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Οι προϋποθέσεις του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου:

  • Στις γενναίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της οικονομίας
  • Στην ελάφρυνση του Χρέους. «Αυτή είναι η θέση του Ταμείου, η οποία δεν έχει αλλάξει, που μετέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Lagarde στη Γερμανίδα Καγκελάριο στη συνάντησή τους την Τετάρτη».