«Είναι μια μεταρρύθμιση που να βρίσκεται έξω από το αυστηρό πλαίσιο της επιτροπείας και να ανοίγει τη δυνατότητα διαλόγου, έξω από το πλαίσιο καταναγκασμού. Αυτό δεν έγινε σχεδόν ποτέ την περίοδο 2010-2014 γιατί τα μνημόνια υπήρξαν μια συμπύκνωση ιδιαίτερα επώδυνη μιας συγκεκριμένης, νεοφιλελεύθερης αντίληψης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απ΄το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υγεία. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση. «Και θα έλεγα ότι τηρουμένων των αναλογιών αποτελεί και αυτή έναν σταθμό στην πορεία σημαντικών νομοθετικών».

Κατά τον κ. Τσίπρας πρόκειται η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση με σταθερά βήματα.

Δεν είναι απλά ένα ορόσημο, μια ημερομηνία. Η νέα εποχή πρέπει να χτιστεί και πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να φτιάξουμε το πλαίσιο αυτής της νέας εποχής. Επαναθεμελίωση του κοινωνικού κράτους που λεηλατήθηκε και δεν υπήρξε σταθερό τα προηγούμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η καθολική πρόσβαση είναι θεμελιώδης για μια Ελλάδα ισότιμη και δίκαιη. «Από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στα έδρανα, στις πιο δύσκολες συνθήκες, δώσαμε και δίνουμε μια μάχη στην προσπάθεια να φέρουμε πιο κοντά το όραμα της δικαιοσύνης και της ισότητας με τους πόρους που είχαμε» υπογραμμίζοντας πως «είναι άλλο να μοιράζεις τους λιγοστούς πόρους που έχεις και άλλο να συνεχίσεις το πάρτι των διαπλοκών.».

Να διαμορφωθεί ένα τοπίο που υποβάθμιζε τον τομέα. Την ασφυξία στα επείγοντα περιστατικά και την ανεξέλεγκτη παρουσία ιδιωτικών μονάδων νοσηλείας και αποκατάστασης. Αυτό το κενό στην αρχιτεκτονική ερχόμαστε σήμερα να αποκαταστήσουμε, ένα κενό που στα χρόνια της κρίσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το αντιμετώπισαν ως ευκαιρία προκειμένου να διευκολύνονται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς να ενδιαφέρονται για τις καταστροφικές συνέπειες. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μια συνολική αλλαγή του υποδείγματος στον προσανατολισμό και λειτουργία του συστήματος. Κυρίως στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Θεμελιώδης αρχή πίσω από τη μεταρρύθμιση που σήμερα ψηφίζουμε, να έχει ο ασθενής τη δυνατότητας μιας έγκαιρης διάγνωσης, να αποφεύγονται οι πολύωρες αναμονές και να μην πληρώνει από την τσέπη του για απλές εξετάσεις

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΔ ρώτησε ποιο είναι το δικό  τους όραμα.

Νομοσχέδιο για την υγεία

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στα αστικά κέντρα, γιαυτό προκαλείται και συμφόρηση στα νοσοκομεία.

Στελεχώνουμε 239 τοπικές μονάδες υγείας σε 65 αστικές περιοχές της χώρας. Κάθε μονάδα έχει προσδιοριστεί γεωγραφικά για 10.000 με 12.000 κατοίκους, γεγονός που θα καλύψει τον μεγαλύτερο βαθμό αναγκών κάθε αστικού κέντρου. Θα στελεχωθεί προσληφθούν παιδίατροι, ψυχολόγοι και γενικοί γιατροί

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επιτυγχάνεται η εγγυημένη πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια υγεία, «ο γιατρός να έχει τη δυνατότητα διαρκούς παρακολούθηση και μέριμνα του ασθενούς».

Ανάμεσα στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικό πρόσημο κι τη συντηρητική της ΝΔ υπάρχουν τεράστιες διαφορές που όσο περνάει αυτή η μεγάλη περιπέτεια θα ξεδιπλώνονται.

Θετικά ν/σ κατά τον κ. Τσίρπα

  • Ίδρυση ενός ακόμα νοσοκομείου (Γενικό Νοσοκομείο Καρπάθου)
  • Στελέχωση τμημάτων επειγόντων περιστατικών. «Στόχος μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, μέσω της ανάπτυξης αυτόνομων τμημάτων που θα στελεχώνονται με γιατρούς εξειδικευμένους» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
  • Επέκταση θητείας επικουρικών γιατρών και λοιπού επικουρικού προσωπικού. Εύρυθμη και αδιατάραχη λειτουργία νοσοκομείων της χώρας.
  • Σύναψη συμβάσεων πλήρους εργασίας γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών του ΕΟΠΥ. Για μας όλες οι σχέσεις εργασίας στην υγεία οφείλουν να είναι πλήρεις και σταθερές. Συνάπτουμε

«Παραλάβαμε νοσοκομείο υπερχρεωμένα, έχουν πλέον πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια τις σύγχρονες ανάγκες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως «ξανα- ανοίξαμε το σύστημα υγείας στους πολλούς, ανοίξαμε το σύστημα στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας».

Εσείς λοιπόν κ. Μητσοτάκη ήρθατε σε αυτό το βήμα και μου είπατε για ακόμα μια φορά ότι λέμε ψέματα. Σβήνουμε τα χρέη που εσείς επιβάλλατε σε όλους αυτούς που δεν είχαν τα χρήματα να πληρώσουν. Ζητήστε μια συγγνώμη από όλους αυτούς που χάσανε τη δυνατότητα πρόσβασης σε ισότιμες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας επειδή έμειναν άνεργοι και ανασφάλιστοι

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η δυναμική ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας δίνει σημαντική ώθηση «στο όραμά μας στην προσπάθειά μας» συμπληρώνοντας πως η ανάκαμψη δεν μετριέται μονάχα στους δείκτες και στατιστικές αλλά« στην ίδια τη ζώσα πραγματικότητα, την καθημερινότητα των πολιτών».

Εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με πείσμα, με όραμα. Είμαστε δύο φορές περήφανοι γιατί το κάνουμε πράξη σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας