Στην επανεκκίνηση της οικονομίας εστίασε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε το παρόν στην παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας ACT4GREECE, τη Δευτέρα.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στην κρίση που βιώνει η χώρα και δήλωσε:  «Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση είναι να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και να πετύχουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά αυτό θα το πετύχουμε μόνο αν ενώσουμε δυνάμεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν και τόνισε:

Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις πολιτείας στον τραπεζικό τομέα. Να ενωθούν η εκκλησία με τους Έλληνες της διασποράς και ο επιχειρηματικός τομέας, που έχει ευθύνη σ΄ένα πλαίσιο το οποίο θα αναδεικνύει την καινοτομία την νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα δίνει την δυνατότητα στις τράπεζες να παίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο

Για το πρόγραμμα ACT4GREECE

«Είναι πρότυπο εγχείρημα το οποίο μας δείχνει τον τρόπο που οι τράπεζες θα επανακτήσουν τον ρόλο τους. Η παρουσία η πολυετής ύφεσης επέφερε σημαντικές επιπτώσεις αρνητικές επιπτώσεις. Οδήγησε τη χώρα σε μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική ανθρωπιστική κρίση. Όλοι οι κοινωνική δείκτες και κυρίως φτώχειας και ανεργίας επιδεινώθηκαν δραματικά».

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανεργία και τόνισε: «Στο τέλος του 2014 το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 26.5% πρωτοφανές ποσοστό για μια χώρα στον πυρήνα της ευρωζώνης».

Και επισήμανε πως η 5ετης  ύφεση σαφώς προκάλεσε αρνητικές συνέπειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πολλές έκλεισαν.

Εστίασε στη στήριξη των επιχειρήσεων σημειώνοντας:  «1.7 εκατ. Έλληνες συνεχίσουν να εργάζονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πάνω σ’ αυτές θα στηριχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας μας. Αντιμέτωποι μ’ αυτή την ανθρωπιστική κρίση προτεραιότητα μας αποτέλεσε παρά τις περιορισμένες δυνατότητες λόγω της οικονομικής κατάστασης ήταν να βελτιώσουμε αυτή την κρίση».

Τόνισε επίσης: «Ο πρώτος νόμος που έφερε η Κυβέρνηση ήταν σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και αξιοποιώντας για πρώτη φορά το σύνολο των ποσών από το ΕΣΠΑ καταφέραμε να μειώσουμε κατά 1.5% το ποσοστό της ανεργίας. Προφανώς και δεν πανηγυρίζουμε γιατί το ποσοστό είναι ακόμα πολύ υψηλό, άλλα συνεχίζουμε τις προσπάθειες».

Αναφέρθηκε στην κα Φωτίου και σημείωσε ότι με δική της ευθύνη σχεδιάστηκε και τέθηκε σε ισχύ ένα πρόγραμμα αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης: «Δόθηκε επιδότηση ρεύματος και ενοικίου σε οικογένειες ακραίας φτώχειας, προχωρήσαμε στην χορήγηση κάρτας αλληλεγγύης. Σήμερα, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε προσπαθούμε να προχωρήσουμε στην επέκταση του προγράμματος για την αντιμετώπιση της φτώχειας» και επισήμανε:

Μέσα σ’ αυτό το δυσμενές περιβάλλον τα συσσωρευμένα προβλήματα των τραπεζικών ιδρυμάτων περιορίζουν τις δυνατότητες τους να ενισχύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός εξήγησε: «Η παραδοσιακή τραπεζική διαμεσολάβηση και το πλέγμα των νέων εργαλείων χρηματοδότησης θα διαδραματίσουν ένα σπουδαίο ρόλο στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της οικονομίας».

Αξίζει να τονιστεί, πως λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα μια ομάδα ατόμων η οποία ήταν συγκεντρωμένη έξω από το Μέγαρο Μελά επιδοκίμασε τον υπουργός Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου και απομάκρυνε τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας από το σημείο.

photo:Nikos Libertas / SOOC