Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας ότι φεύγει απ’ τη Μπρατισλάβα κατά τις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές στην Ευρώπη, καθώς έτσι όπως έχει γίνει πλέον δεν εμπνέει τους πολίτες της.

«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές για να μην οδηγηθεί η ΕΕ σε αδιέξοδο. Οι πολίτες δεν εμπνέονται πια. Πρέπει να τους δοθεί όραμα, μπαίνει σιγά σιγά στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα. Οι δηλώσεις Γιουνκέρ είναι θετικό σημάδι, ένα πρώτο βήμα. Έχουν διευρυνθεί οι ανισότητες ανάμεσα στα κράτη. Πολλοί πολίτες που δεν είναι άνεργοι δουλεύουν σε άσχημες συνθήκες. Καλοί οι κανόνες, αλλά πρέπει να έχουν εξαιρέσεις».

Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε στη συνέχεια πως πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη και όχι μόνο δημοσιονομική πειθαρχία.

«Να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις μακριά από τη λογική «δεν με ενδιαφέρει αυτό που δεν είναι στη δικιά μου αυλή». Σε γενικές γραμμές ανοίξαμε κρίσιμα ζητήματα που έπρεπε να έχουν ανοίξει εδώ και χρόνια. Έγιναν κάποια βήματα. Δεν φεύγω απαισιόδοξος. Πριν μήνες έβαλα το θέμα της κοινωνικής ατζέντας, που οι περισσότεροι είχαν ξεχάσει τι σημαίνει. Φεύγω συγκρατημένα αισιόδοξος».

Photo: Aris Oikonomou / SOOC