Κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο του από την Μάλτα, Joseph Muscat, πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός της χώρα μας στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας της συνάντησης τους. Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ από την πλευρά του ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός μίλησε για τις κοινές ιδέες των δύο λαών.

Το λόγο στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου πήρε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας, πως με τον Joseph Muscat συζήτησαν εκτενώς το προσφυγικό και τόνισε, ότι εστίασαν στην ανάγκη η Ευρώπη να ενισχύσει τον ρόλο της.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον το οποίο, όπως είπε φαίνεται να απειλείται από σημαντικές προκλήσεις, όπως η ανεργία και η συρρίκνωση. Όπως μάλιστα είπε πραγματοποιείται προσπάθεια «να απαντήσουμε αποτελεσματικά άλλα και στη βάση των αρχών ευρωπαϊκών στην προσφυγική και τη μεταναστευτική κρίση, καθώς και στην άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού».

Ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην άνοδο της ξενοφοβίας υπογραμμίζοντας, πως «οι δυνάμεις αυτές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε περιόδους αβεβαιότητας».

Χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «η επέτειος των 60 χρόνων της ΕΕ βρίσκει την Ευρώπη σε περίοδο πολλαπλών αβεβαιοτήτων και κρίσιμων επιλογών που προσδιορίσουν τη βιωσιμότητα της ΕΕ».

«Για πρώτη φορά από το 1957 η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη σμίκρυνση και το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εμφανίζεται να μην είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει. Στη Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να γίνει προσπάθεια αναστοχασμού για το κοινό μέλλον και η διακήρυξη να αναδείξει ένα νέο όραμα για την ΕΕ και προσήλωση στις ιδρυτικές της αρχές» τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε, πως η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει εγκλωβισμένη στους αριθμούς της λιτότητας και με αποκλεισμούς στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Η διακήρυξη πρέπει να περιλαμβάνει όλα όσα έκαναν την Ευρώπη ελκυστική στους πολίτες της: την κοινωνική Ευρώπη, την σύγκλιση και ένα ευρωπαϊκό πυλώνα δικαιωμάτων» διαβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Μάλτα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ σε μια κρίσιμη περίοδο. Είναι ευτύχημα που αναλαμβάνει μια μεσογειακή χώρα» δήλωσε.

Το μήνυμα του Τσίπρα στην Τουρκία:

Ο Πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει το δικό του μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας:

Θα διατηρήσουμε ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους με τη γείτονα χώρα παρά τις προκλήσεις

Ενώ τόνισε, πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο.

Για τη διαπραγμάτευση:

«Απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που ξεπερνούν τις ευθύνες της Ελλάδας και αφορούν τα βήματα που καλούνται να κάνουν οι Ευρωπαίοι» είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση και χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό να έχουμε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup της 20ης Μάρτη».

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Joseph Muscat, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για την φιλοξενία και έκανε λόγο για στενή συνεργασία των δύο χωρών.

«Τα πάντα θα τεθούν σε συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ. Όπως η ανάγκη να υπάρξει ένας κοινωνικός πυλώνας» τόνισε ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός και εξήγησε:

Υπάρχουν κράτη της ΕΕ που έχουν άλλες απόψεις για τις πολιτικές δικαίου, πρέπει να τις πείσουμε

«Θέλουμε να είμαστε δίπλα στην Ελλάδα και σε οποιαδήποτε χώρα περάσει από την κρίση» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας και έκλεισε τις δηλώσεις του εξηγώντας:

Η Μάλτα έχει δεσμευτεί να είναι αλληλέγγυα. Έχουμε περάσει κι εμείς τη μεταναστευτική κρίση

Διαβάστε τα tweets του Πρωθυπουργού στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Διαβάστε επίσης:

Τετ-α-τετ Τσίπρα με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό