Την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει για να ληφθούν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την σημερινή επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμή που του έκαναν να τοποθετηθεί και να απευθύνει χαιρετισμό.

Ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη για την αγορά, χρονική συγκυρία. «Η αναιμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά πλοίων και την απομόχλευση των πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει συρρικνώσει την κερδοφορία των περισσοτέρων εταιρειών του χώρου. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι ταχύτατες εξελίξεις στην τεχνολογία, οι επικείμενες αλλαγές στην εκπομπή των ρύπων, οι πιέσεις από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ανταγωνισμού».

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε πως οι προκλήσεις για το μέλλον είναι μεγάλες. «Ωστόσο η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι αρωγός και συνταξιδιώτης στις τρικυμίες και στις νηνεμίες. Θα συνεχίσει να προασπίζει τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας στους διεθνείς οργανισμούς. Να βελτιώνει πολιτικές με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας.».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως από το 2009 συντελέστηκε απoμείωση του ΑΕΠ κατά περίπου 25%, η παρακαταθήκη και η δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας στην διεθνή σκακιέρα, το υψηλότατο επίπεδο των Ελλήνων ναυτικών αλλά και η ποιότητα όσων ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στον χώρο των ναυτιλιακών υπηρεσιών γεννάει ελπίδα, αισιοδοξία και θετικές προοπτικές για το μέλλον.

Η ελληνική οικονομία μετά από 6 χρόνια βαθιάς κρίσης βρίσκεται επιτέλους στη φάση της ανάκαμψης. Όμως, τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα κατά τη καταστροφική πενταετία της αποανάπτυξης, 2010-14: Χάσαμε το ένα τέταρτο του ΑΕΠ μας, εκτοξεύθηκε η ανεργία. Εξαϋλώθηκαν ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας από την βίαιη μείωση των χρηματοδοτήσεων και την έλλειψη ρευστότητας. Η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της, βίωσε με τον πλέον βίαιο τρόπο την κρίση

Ωστόσο, τόνισε ότι τα τελευταία 2 χρόνια «επιχειρούμε να διορθώσουμε χρόνιες στρεβλώσεις και να μεταρρυθμίσουμε την οικονομία μας. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Να θεμελιώσουμε αναπτυξιακό υπόβαθρο στους κλάδους που διαθέτουμε συγκριτικό πλεονέκτημα. Να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας.
Να επενδύσουμε στον Έλληνα ναυτικό και στη συνεχή βελτίωση της εκπαίδευσής του, με σεβασμό στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις τάσεις της ναυτικής βιομηχανίας, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην καινοτομία και στη συνεχή ανάπτυξη και υλοποίηση έργων εντάσεως ανθρώπινου κεφαλαίου».

Χαρακτήρισε το 2016 είναι το έτος σταθεροποίησης. «Δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή. Η ανεργία μπήκε σε τροχιά σταθερής απομείωσης».

Εκτιμήσεις για το 2017

Το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ

Για το χρέος, σημείωσε πως πρέπει να αποσαφηνιστεί η στρατηγική γύρω από τη διαχείρισή του.

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει.  Ωστόσο, η συμφωνία μας με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις και πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες μας μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους 

Με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

«Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη. Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα. Πόσο μάλλον όταν η Ελλάδα αποτελεί τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή».

Η γεωστρατηγική θέση της χώρας μας παρέχει:

⦁ την προοπτική αναβάθμισης των λιμένων με πρότυπο την ποιοτική αναβάθμιση του Πειραιά,
⦁ την εκμετάλλευση μαρίνων,
⦁ την ανάδειξη επιχειρήσεων που θα εξειδικεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων σχεδίων με εφαρμογή στον χώρο της ναυτιλίας,
⦁ την ανάπτυξη της κρουαζιέρας,
⦁ την εμβάθυνση της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,
⦁ την εκμετάλλευση των συνεργιών που δημιουργεί η παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας μας χάρη στα σημαντικά έργα σε εξέλιξη όπως ο Trans-Adriatic Pipeline (TAP) και ο Interconnector Greece-Bulgaria (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Photo: Nick Paleologos / SOOC