Με τον Αλέξη Τσίπρα παρών πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των εργασιών του TAP. Λίγο μετά τις 15:00 ξεκίνησε στην κεντρική εκδήλωση, η ομιλία του κατά την οποία ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα προχωράει μεθοδικά.

Ο Αλ.Τσίπρας  συνοδεύεται από τους κ.κ. Πάνο Σκουρλέτη, Γιώργο Σταθάκη, Χρήστο Σπίρτζη, Γιάννη Αμανατίδη, Δημήτρη Μάρδας και Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του διαδρατικού αγωγού φυσικού αερίου λαμβάνει χώρα σε μια κομβική στιγμή για την ελληνική οικονομία αλλά και την για την ευρύτερη περιοχή.

«Τα έργα λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη, σ’ ένα σημαντικό λιμάνι της Βαλκανίου και της Μεσογείου και σε μία πόλη που ανακτούν τον ηγετικό της ρόλο στην ανάπτυξη των Βαλκανίων» ενώ πρόσθεσε: «Οι χώρες από τον Καύκασο ως την κεντρική Μεσόγειο που ενώνουν την Ασία με την Ευρώπη καλούνται να στηρίξουν την ειρήνη σε μια περίοδο συγκρούσεων
και προκλήσεων στην οικονομία, στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την ασφάλεια».

 Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον αγωγό « εγχείρημα περιφερειακής σημασίας όχι μόνο οικονομικής αλλά και γεωστρατηγικής σημασίας».

Τα σχέδια για τον αγωγό:

«Ο αγωγός, σε αρχική φάση θα μεταφέρει ετησίως 10 δισ. κ.μ. αζέρικου φυσικού αερίου, που επαρκεί για περίπου 7 εκατ. νοικοκυριά στην Ευρώπη. Μελλοντικά δε, η ικανότητα του ΤΑP μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερα από 20 δισ. κυβικά μέτρα. Ταυτόχρονα, ο ΤΑP θα διαθέτει δυνατότητα «φυσικής αντιστροφής ροής», θα μπορεί, δηλαδή,να διοχετεύει αέριο από την Ιταλία προς τη ΝΑ Ευρώπη.

Επίσης, ο σχεδιαζόμενος αγωγός Φυσικού Αερίου IGB, έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό σχεδιασμό της πατρίδας μας
καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως «η Ελλάδα προχωράει μεθοδικά στην οικοδόμηση μιας πολυδιάστατης γεωπολιτικής τακτικής».

«Οι αγωγοί TAP και IGB, σε συνδυασμό με τη σχεδιαζόμενη δημιουργία του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και με το έργο της αναβάθμισης του Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα. Αποτελούν δομικά στοιχεία της επιδιωκόμενης παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας» συμπλήρωσε.

Για τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει το έργο:

«Μ’ ένα προϋπολογισμό που υπερβαίνει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ η απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας, συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων για ελληνικές εταιρείες, ενώ παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη για τις κοινότητες από τις οποίες διέρχεται».

«Ήδη έχουν συμβολαιοποιηθεί 250.000 τόνοι σωληναρίων από ελληνικής επιχειρήσεις.

Έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες εξασφαλίσεις για τη μέγιστη δυνατή προστασία του περιβάλλοντος από τις πλέον αυστηρές απαιτήσεις η επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ελπίδα ότι περνάμε την πιο δύσκολη στιγμή και ανοιγόμαστε σε μια προοπτική σταθερότητας, παρά την αβεβαιότητα γύρω από την οποία υπήρχε η χώρα μας το τελευταίο διάστημα».

Για το ελληνικό χρέος:

«Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος, με μείωση των δαπανών για την εξυπηρέτησή του, θα ελευθερώσει πόρους για επενδύσεις και απασχόληση. Παράλληλα, η αστάθεια και η αβεβαιότητα φεύγουν από το τραπέζι, επιτρέποντας στην οικονομία να εκδηλώσει την παραγωγική της δυναμική.

Και όλα αυτά χωρίς να μετακινηθούμε από την καλοκαιρινή συμφωνία και χωρίς πρόσθετα μέτρα. Το β΄εξάμηνο του 2016 επιστρέφουμε σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανεργία αποκλιμακώνεται, τα έσοδα του προϋπολογισμού υπεραπέδωσαν τον προκαθορισμένο στόχο, η δημιουργία εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, είναι μερικές απ’ο τις ενέργειες που θα βάλουν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης και για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια σε μια σταθερή τροχιά εσωτερικής ανάπτυξης.

Στο β’ εξάμηνο του έτους θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα χρήματα που θα διατεθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου, θα δώσουν βαθιά ανάσα στην αγορά».