Παγκόσμιο μήνυμα για το προσφυγικό απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας απ’ το βήμα της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση παγκόσμια πρόκληση και πρόσθεσε ότι είναι η «ώρα να πούμε αλήθειες». Παράλληλα, υπογράμμισε πως το προσφυγικό «είτε θα αντιμετωπιστεί συνολικά στη βάση του διεθνούς δικαίου ή θα αποτύχουμε».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις «ξενοφοβικές δυνάμεις που κατάφεραν να κλείσουν τα βόρεια σύνορα» και προειδοποίησε για την αποτυχία που θα σημαίνει η μη αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Τσίπρας απ’ το βήμα της εκδήλωσης υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει υποδεχτεί 1,2 εκατ. πρόσφυγες κι απέδειξε την υποστήριξή της προς αυτούς τους ανθρώπους, παρά την κρίση. Μίλησε για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια αλλιώς οι ξενοφοβικές φωνές θα επικρατήσουν στην Ευρώπη. Δυνάμεις που πιστεύουν ότι το να υπακούμε στους διεθνείς νόμους αποτελεί πολυτέλεια».

Ο Πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα για διεθνή πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, «να αυξηθεί η στήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, να αυξηθούν οι επιστροφές ανθρώπων που δεν χρήζουν προστασίας, να διαλυθούν τα δίκτυα διακινητών, να αντιμετωπιστούν τα αίτια».

Η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στη βάση των αξιών μας θα είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για να διατηρήσουμε τη Δημοκρατία