Ο Αλέξης Τσίπρας, παρίσταται στο 2ο Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιείται στη Λαμία και απευθύνει ομιλία στην κεντρική εκδήλωση του Συνεδρίου στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε αρχικά όλους όσους έλαβαν μέρος και τους 25 δημάρχους και τον περιφερειάρχη. Τόνισε πως ο αντίλογος και ο διάλογος αποτελούν βασικά στοιχεία της δημοκρατίας και βασικές προϋποθέσεις «για να προχωρήσουμε στη συνεργασία και συνεννόηση».

Θεωρώ ότι οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της επόμενης μέρας. Και θέλω να επισημάνω ότι η συνεργασία μας, ανάμεσα στα μέλη της Κυβέρνηση και Περιφέρεια υπήρξε εποικοδομητική.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε για ακόμα μια φορά πως βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα, στο δρόμο μετάβασης προς τη σταθερότητα και την ανάπτυξη, ζητούμενο είναι «να οργανώσουμε αυτή τη μετάβαση έτσι ώστε να αποφύγουμε στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος».

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε δύο σκέψεις για το πως θα πρέπει «να κατανοούμε την ανάπτυξη στις νέες συνθήκες μετά την κρίση και στη διαδικασία εξόδου».

Όπως ανέφερε, ο στόχος της ανάπτυξης δεν αφορά μόνο κάποιες κοινωνικές ομάδες, κάποια κόμματα ή συμφέροντος αφορά στην ίδια την ύπαρξη της πατρίδας, στην ευημερία του λαού, στο αύριο των παιδιών.

Δεν πρόκειται να καταργηθούν οι πολιτικές ή ιδεολογικές διαφορές. Σήμερα όμως υπάρχει ανάγκη από συνεννόηση. Αρκεί να κατανοήσουμε ότι η ανάπτυξη, οι κοινωνικές συμμαχίες που απαιτούνται δεν επιδέχονται μικροκομματικές προσεγγίσεις. Η ανάπτυξη ή θα είναι δίκαιη ή δεν θα ακουμπήσει τους ανθρώπους τους απλούς τους καθημερινούς αυτούς που σήκωσαν όλο αυτό το βάρος. Με προτεραιότητα εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που πλήρωσαν

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η ανάπτυξη δεν είναι μόνο θέμα σχεδίου και υπομονής είναι και θέμα δημοκρατίας, δικαιοσύνης, εμπέδωσης αισθήματος αλληλεγγύης και ασφάλειας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας, πρέπει να βασίζεται σε τρεις άξονες:

  1. Ο πρώτος άξονας είναι η στήριξη της υπάρχουσας παραγωγικής και κοινωνικής βάσης.
  2. Ο δεύτερος άξονας είναι η στήριξη των υποδομών. Αλλά και η πολιτική στο θέμα της ενέργειας.
  3. Ο τρίτος τομέας είναι η περιβαλλοντική αειφορία. Η οποία, επίσης, όπως σημείωσε, πέρα από την αυτονόητη δέσμευση για προστασία του τόπου και ανάδειξη του φυσικού του πλούτου, αποτελεί επίσης έναν αναπτυξιακό και παραγωγικό πόλο.

Όσον αφορά την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας δήλωσε πως ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι πολύτιμοι πόροι για την στήριξη της περιφέρειας.

Ενισχύουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ προσθέτοντας εθνικά κεφάλαια. Αυξήσαμε τα διαθέσιμα κονδύλια προκειμένου να καλύψουμε ανάγκες στην υγεία, την παιδεία και το περιβάλλον Πέρα από το ΕΣΠΑ,αυξήσαμε τη χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους του προγράμματος  δημόσιων επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, εντάχθηκαν 65 νέα έργα

Συνολικά την τριετία 15-17 κατευθύνθηκαν περισσότερα από 100 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όλα αυτά συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο συνδιαμορφώνουμε με τους τοπικούς φορείς.

Ο κ. Τσίπρας ανάφερε πως ήδη δρομολογείται η χρηματοδότηση μεγάλων έργων όπως αυτός της παράκαμψης της Χαλκίδας στο δρόμο Λαμψάκου- Ψαχνών.

Με τη στήριξη της Τράπεζας επενδύσεων ξεκινάμε πρόγραμμα οδικής ασφάλειας σε όλη τη χώρα και η Περιφέρεια Στερεάς είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως το θέμα δεν είναι να αναφέρεις συνεχώς τα προβλήματα ή να τα δημιουργείς. Το θέμα είναι «να προτείνεις λύσεις και εμείς αυτό επιδιώκουμε».

Για τη ΛΑΡΚΟ

«Πρόθεση μας η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της ΛΑΡΚΟ» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας που νωρίτερα είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και συζήτησαν τα κεντρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ανέφερε ότι με διαμεσολάβηση της κυβέρνησης «φτάσαμε σε μια σημαντική συμφωνία ανάμεσα στη ΛΑΡΚΟ και τη ΔΕΗ και πως συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους εργαζόμενους ότι θα βρεθούν από κοινού στο ίδιο τραπέζι με τους συναρμόδιους υπουργούς και τις αρμόδιες πλευρές και φορείς, για ένα στρατηγικό σχέδιο για την επίλυση των προβλημάτων».

Νωρίτερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, και τους υπουργούς που συμμετείχαν στις θεματικές στρογγυλές τράπεζες του Συνεδρίου.