«Θα περίμενα να είστε φειδωλοί με την κριτική σας » επεσήμανε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος ενώ είπε ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να εφαρμόζει νόμους του 2010 και του 2012 σχετικά με τις συντάξεις.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται τα πράγματα που έχουν συμφωνηθεί διευκρινίζοντας ότι κάποια από τα 48 προαπαιτούμενα αφορούν υπουργικές αποφάσεις και δεν χρειάζονται νομοθέτηση, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλέιδης Τσακαλώτος από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ως προς τον προληπτικό έλεγχο και την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι ο προληπτικός έλεγχος δεν καταργείται γενικά, αλλά μόνο στις πληρωμές, κι αντίθετα διατηρείται στο στάδιο της σύνταξης των δημοσίων συμβάσεων, αλλά και κατασταλτικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει είναι υπεύθυνοι να εκτελούν σωστά τις πληρωμές. Πάνω σε αυτό θέλησε να επισημάνει ότι  την «πρέπει να εμπιστευόμαστε τους δημόσιους υπαλλήλους ώστε να έχουν ευχέρεια κινήσεων και να είναι κανονικοί επαγγελματίες, να έχουν κρίση».

Σύμφωνα με την Έκθεση που δημοσίευσε ο ΙΟΒΕ, η ύφεση θα είναι μικρότερη. Πάνω σε αυτή την ανακοίνωση ο ίδιος προσθέτει ότι «η  ύφεση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, κάτι που βασίζεται στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2015, πλην όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έπρεπε να γίνουν οι υπολογισμοί με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία».

Αναφερόμενος στη φοροδιαφοροφυγή, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε χαρακτηριτικά ότι ο ΟΟΣΑ δημιουργεί νέα πλαίσια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών επισημαίνοντας όμως ότι μεταξύ μονοπωλίων και φτωχών πολιτών «υπάρχει μεγάλο φάσμα» φοροδιαφυγής φέρνοντας το παράδειγμα των πλούσιων γιατρών.

Σχετικά με τις αλλαγές στα φάρμακα και το ΦΠΑ στα νησιά ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως το «κοινωνικό πρόβλημα διατηρείται, δεν πρέπει όμως να αντιμετωπιστεί με μέτρα, αλλά με γενικότερες πολιτικές, δηλαδή με γενικότερη βιομηχανική πολιτική, και στα φάρμακα κι αλλού, με συνολική νησιωτική πολιτική, κτλ.».

Nikos Libertas / SOOC