Δεν είναι σοβαρές οι συγκρίσεις της εξόδου στις αγορές το 2014 και το 2017 ή της προσπάθειας της Ελλάδας μ’ άλλων χωρών, ήταν η άποψη την οποία εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κληθείς να σχολιάσει όσους συγκρίνουν τις δύο απόπειρες επιστροφής στις αγορές. «Η ουσία της διαφοράς μας είναι ότι η δική μας έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική που θεωρεί μέρος της να βγούμε στις αγορές, να βγούμε από τα μνημόνια και ενσωματώνει τη λύση του χρέους. Όλα τα άλλα είναι αέρας, αφρός».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σημείωσε εν συνεχεία πως δεν γίνεται συζήτηση με σοβαρό τρόπο της τιμής που βγήκε η Ελλάδα στις αγορές μ’ εκείνη που βγήκαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία. “Δεν είναι σοβαρές συγκρίσεις αυτές».

«Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα, με χώρες που δεν είναι. Δεν μπορεί να συγκρίνεις την Ελλάδα που είχε PSI, που δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές και στην εμπιστοσύνη, με χώρες που δεν είχαν τέτοιο κούρεμα των ιδιωτικών ομολόγων. Δεν μπορείς και δεν είσαι σοβαρός όταν κάνεις μια τέτοια σύγκριση», συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Η προσέγγιση, κατά τον ίδιο, πρέπει να αφορά το ότι για τη σημερινή Κυβέρνηση «η έξοδος στις αγορές είναι ένα μέσον και δεν είναι ο σκοπός».

“Η προσέγγιση πρέπει να είναι επίσης για ποιον λόγο η Kυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το μέσον και τι θέλει να πετύχει”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος σχολίασε το σημερινό χαμηλότερο επιτόκιο, σημειώνοντας πως η ουσία και η διαφορά με τη σημερινή Κυβέρνηση, είναι ότι η σημερινή έξοδος εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική και «αυτή η στρατηγική βλέπει την έξοδο στις αγορές ως ένα μέσο για την έξοδο από το μνημόνιο, είναι μια στρατηγική που ενσωματώνει τη λύση για το χρέος που δόθηκε τον Ιούνιο του 2017 – και θα αποσαφηνιστεί ακόμη περισσότερο σε λίγους μήνες – και θα μας επιτρέψει να βγούμε ξανά σε σοβαρό επιτόκιο στις αγορές, ώστε να μπορούμε να μειώσουμε την επιτήρηση».

Σύμφωνα με την άποψη του κ. Τσακαλώτου, αν η στρατηγική της τότε Κυβέρνησης (Σαμαρά) ήταν πετυχημένη, τότε θα είχε κλείσει την αξιολόγηση, θα είχε πείσει τον μεσαίο χώρο να ψηφίσει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα είχε το success story που τότε «πουλούσε».

Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Η δική μας έξοδος δεν είναι καλύτερη λοιπόν γιατί είχε καλύτερο επιτόκιο. Όλα αυτά είναι αέρας. Είναι πολιτικός αφρός. Στο τέλος ο ελληνικός λαός δεν θα θυμάται ούτε τη δική μας έξοδο, ούτε τη δική σας. Θα θυμάται αν την πρώτη φορά υπήρξε στρατηγική με στόχο να βγεις από το μνημόνιο και αν αυτή η στρατηγική θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, μια επιστροφή με ρυθμούς ανάπτυξης από τους οποίους θα κερδίζει όλος ο λαός, και εκείνα τα στρώματα που εσείς είχατε πάντα στο περιθώριο. Όλα τα άλλα είναι για τις τηλεοράσεις για μερικές μέρες και μετά θα ξεχαστούν