Κατατέθηκε τροπολογία τριετούς παράτασης της θητείας των πυροσβεστών, με 5ετή θητεία, οι οποίοι από το πρωί βρίσκονται έξω από τη Βουλή πραγματοποιώντας διαμαρτυρία, με σκοπό την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Μόλις λήξει η θητεία τους, θα είναι σε θέση να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Την τροπολογία έχουν υπογράψει 5 Υπουργοί και απευθύνεται σε 2.093 άτομα. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, «η δαπάνη αυτή αντισταθμίζεται με το πρόσθετο έσοδο που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών πυροπροστασίας, προς την έχουσα την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων».

Για την τροπολογία για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης μίλησε στην ολομέλεια ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Όπως ανάφερε ο Ν. Τόσκας, η τροπολογία αφορά το καθεστώς ένταξης των με πενταετή θητεία πυροσβεστών, στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος. Απευθύνεται σε 2.093 υπαλλήλους και κατατίθεται επειδή η έως τώρα διαδικασία που υπήρχε από το νόμο 3938/2011, είχε προβλήματα τεχνικής και νομικής φύσης, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν οι ρυθμίσεις, οι οποίες έπρεπε να γίνουν στο ενδιάμεσο διάστημα.

Τι δήλωσε ο Νίκος Τόσκας:

«Υπάρχουν προβληματισμοί όσον αφορά τους περιορισμούς των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, υπάρχει διαδικασία διαπραγμάτευσης αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς για τη μονιμοποίηση, η οποία μπορεί να καταλήξει ακόμη και σε μερικές ημέρες ή πολύ σύντομα. Έτσι για το μεταβατικό διάστημα για την κάλυψη αυτών των εργαζομένων προτείνεται αυτή η μεταβατική διάταξη που προβλέπει τριετή παράταση της θητείας τους, ορίζεται ότι ο χρόνος μέχρι την ένταξη διανύεται με το βαθμό του πυροσβέστη, καθορίζονται θέματα που αφορούν τις δυνατότητες εισαγωγής στις παραγωγικές σχολές των πυροσβεστών, δίνονται καθήκοντα για την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών με εύλογη οικονομική αποζημίωση και έτσι καλύπτονται και οι νέες ανάγκες του πυροσβεστικού σώματος που έχουν προέλθει από τη συμφωνία για τη λειτουργία των νέων αεροδρομίων».

Ο αναπληρωτής υπουργός εξήγησε ότι προβλέπεται ανανέωση της θητείας, έως ότου υπάρξουν οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης, οι οποίες  η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν πολύ σύντομα.

Δείτε την τροπολογία εδώ.

Διαβάστε επίσης:

Η Κυβέρνηση καταθέτει διάταξη για τους πυροσβέστες 5ετούς θητείας

Photo: ΑΠΕ – ΜΠΕ /ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ