Τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με τις δύο πρώτες να δίνουν απόλυτη ισοπαλία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ και την τρίτη δημοσκόπηση να δείχνει πιο μπροστά τη Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση της Metron Analysis φέρνει για πρώτη φορά τη Νέα Δημοκρατία μπροστά απ’τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου με την οριακή διαφορά του 0,6%.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ξεπερνά σε δημοφιλία τον Αλέξη Τσίπρα, με τη Βουλή την ίδια στιγμή να είναι οκτακομματική.

Στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα, με τον Βασίλη Λεβέντη να έχει 5,1%, ενώ οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου μένουν εκτός με 2,6%. Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ με 6,5%, ενώ ακολουθεί το Ποτάμι με 6%.

Πιο συγκεκριμένα, στην δημοσκόπηση παίρνουν τα κόμματα:

  • ΝΔ 30,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ 29,6%
  • Χρυσή Αυγή 6,5%
  • ΚΚΕ 6,5%
  • Ποτάμι 6%
  • Ενωση Κεντρώων 5,1%
  • ΠΑΣΟΚ 5%
  • Λαϊκή Ενότητα 4%
  • Αλλοι 4%
  • ΑΝΕΛ 2,6%

Στην έρευνα της Metron Analysis οι πολίτες καλούνται επίσης να τοποθετηθούν σε μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως οι κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας και το δίλημμα ευρώ ή δραχμή (80% υπέρ του ευρώ), αλλά και έναντι των πολιτικών αρχηγών, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναδεικνύεται πρώτος σε δημοτικότητα με 47% και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να έχει 43%, αλλά να παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός για τους πολίτες.

Δείτε αναλυτικά την δημοσκόπηση της Metron Analysis:

metron-analysis (6)

 

metron-analysis (5)

 

metron-analysis (4)

 

metron-analysis (3)

 

metron-analysis (2)

 

metron analysis

 

Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB για το Star

Την ίδια ώρα, δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό Star δίνει ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 25,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθούν: το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η ΛΑΕ με 3,6%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν ποσοστό 32,3%.

Στην εκτίμηση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ συγκεντρώνουν 29,6%, η Χρυσή Αυγή 7,1%, το ΠΑΣΟΚ 6,1%, το ΚΚΕ 5,9%, το Ποτάμι 5,4%, η Ένωση Κεντρώων 4,6%, η Λαϊκή Ενότητα 4,3% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,7%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με ποσοστό 34,8% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.

Την ίδια ώρα, στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, το 3,7,1% των πολιτών επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 27% “δείχνει” και έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αλλά και σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, υπάρχει ισοπαλία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό 27%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΧΑ με 6,5%. Στα ίδια ποσοστά με τα τέλη Αυγούστου κινείται το ΚΚΕ με 6% που παραμένει τέταρτη δύναμη, ενώ μισή μονάδα πίσω βρέθηκε το Ποτάμι, που συγκεντρώνει 5,5%.

Ισοπαλία και στην έκτη θέση για ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4,5%, ενώ το τελευταίο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή είναι, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Λαϊκή Ενότητα με 4%.

Εκτός Βουλής φαίνεται ότι μένουν οι ΑΝΕΛ οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5%.

Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συγκεντρώνει ίδιο ποσοστό με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, και οι δύο συγκεντρώνουν ποσοστό 27,5%, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει ελαφρώς περισσότερες αρνητικές ψήφους.