Λίγα 24ωρα πριν λήξει η προθεσμία 300.000 πολίτες απλά δεν έκαναν φορολογικές δηλώσεις. Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δοθεί επιπλέον παράταση!

Δύο μέρες πριν τελειώσει η προθεσμάι για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων το ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει πως δεν πρόκειται να δώσει επιπλέον παράταση καθώς οι 48 ώρες επαρκούν για την κατάθεση τους και το Taxisnet είναι σε θέση να “σηκώσει” το βάρος τους. Για την ακρίβεια από το υπουργείο Οικονομικών λένε ήδη ότι «στόχος επετεύχθη» καθώς υπολογίζουν ότι μέχρι τη λήξη της διορίαςθα έχουν υποβληθεί οι περισσότερες -αν όχι σχεδόν όλες- από τις περίπου 300.000 φορολογικές δηλώσεις που απέμεναν ως τα ξημερώματα σήμερα για να κλείσει η διαδικασία.

Οι δηλώσεις της τελευταίας -κυριολεκτικά- στιγμής

Μπορεί τυπικά να μην δοθεί παράταση από το υπουργελιο, παράτυπα όμως υπολογίζεται ότι το σύστημα δεν θα κλείσει απότομα αμέσως μετά τη λήξη της διορίας το σύστημα υποβολής των δηλώσεων Ε1. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα υπάρξει ένας μικρός αριθμός δηλώσεων που θα περαστεί στο σύστημα χωρίς να κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα των 100-500 ευρώ.

Διορθωτικές δηλώσεις από Δευτέρα

Πώς λέμε από Δευτέρα δίαιτα, κάπως έτσι το ΥΠΟΙΚ από Δευτέρα -Τρίτη θα μας ζητήσει να κάνουμε την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων Ε9 (με έκπτωση 50% στα πρόστιμα) ώστε να περιοριστούν τα λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2016.

Στόχος είναι αυτό το στάδιο να κρατήσει μόνο 2 εβδομάδες, ώστε τα εκκαθαριστικά να αναγράφουν σαν μήνα έκδοσης τον Ιούλιο, για να ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο και σε 5 μηνιαίες δόσεις ως τον Δεκέμβριο, αντί από Σεπτέμβριο και σε τέσσερις δόσεις.

Αλλαγές στα περιουσιακά κριτήρια του ΕΝΦΙΑ

Σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής στα περιουσιακά κριτήρια του ΕΝΦΙΑ προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών καθώς ακόμα κάνουν δοκιμές και αντλούν στοιχεία, με βάση το 95% των δηλώσεων που έχουν ήδη εισαχθεί στο σύστημα Taxisnet.

Πιο αναλυτικά,  με διάταξη που έφερε στο φορολογικό πολυνομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα, όσοι δήλωσαν τόκους 300 ευρώ  πρόκειται να χάσουν την έκπτωση 50% οι πλέον χαμηλόμισθοι, ενώ με τόκους 600 ευρώ χάνουν την πλήρη απαλλαγή που είχαν οι βαριά ανάπηροι και οι πολύτεκνοι.