Για να λέγεσαι και φυσικά για να είσαι καλός γονιός πρέπει να είσαι πάντα δίπλα στο παιδί σου όταν σε χρειάζεται, να του θυμίζεις ποιο είναι το σωστό και το λάθος και φυσικά να κάνεις άλλα εκατομμύρια πράγματα, γιατί το σωστό μεγάλωμα των παιδιών, είναι δύσκολη υπόθεση. Υπάρχουν, όμως, και μερικές φράσεις που δεν πρέπει να τις χρησιμοποιήσεις ποτέ όταν μιλάς με τα παιδιά σου γιατί θα αποτυπωθούν στο μυαλό τους και μπορεί να τους δημιουργήσουν ακόμα και μεγάλο ψυχολογικό πρόβλημα.

Σημείωση!

Μην ξεχνάς ποτέ ότι το παιδικό μυαλό είναι σαν σφουγγάρι. Καταγράφει και θυμάται τα πάντα.

ch-ipop.gr

Ποιες είναι οι φράσεις που δεν πρέπει να πεις ποτέ όταν μιλάς με τα παιδιά σου;

  1. Κοίτα τον αδερφός σου (αδερφή σου) και πάρε παράδειγμα: Μπορεί εσύ να χρησιμοποιείς αυτή την φράση για να δει το παιδί σου το σωστό και να αντιγράψει την συμπεριφορά. Συνήθως, όμως, έτσι βάζεις σε μια λάθος σύγκριση τα παιδιά σου και τα κάνεις να δημιουργήσουν μια κόντρα που μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στα άκρα.
    paidia-ipop.gr
  2. Δεν πειράζει δεν έπαθες τίποτα: Τα παιδιά δεν έχουν αίσθηση του κινδύνου και έτσι με αυτή την φράση τους κάνει να συμπεριφέρονται ακόμα πιο ατσούμπαλα και επικίνδυνα. Είναι σαν τα  ενθαρρύνεις να κάνουν ζημιές και να μην προσέχουν. Μπορεί βέβαια, αυτή την φράση να την χρησιμοποιείς με καλή πρόθεση για να ηρεμήσεις το παιδί σου και να το βοηθήσεις να χαλαρώσει και να μην ξεσπάσει σε κλάματα. Οι επιστήμονες, όμως, που έχουν κάνει σχετικές έρευνες τονίζουν ότι αντί να το βοηθάς να συνειδητοποιήσει την κατάσταση, του μπλοκάρεις να συναισθήματα.
  3. Κάνε γρήγορα: Επειδή εσύ έχεις συνηθίσει να δουλεύεις και να τρέχεις σε γρήγορους συνεχώς ρυθμούς μην νομίζεις ότι το παιδί σου μπορεί να το καταλάβει. Αντί, λοιπόν, να το διατάξεις να κάνει πιο γρήγορα μπορείς να το παροτρύνεις λέγοντας του ας κάνουμε πιο γρήγορα ή εντάσσοντας το παιχνίδι στην συζήτηση και λέγοντας του ας παίξουμε ένα παιχνίδι και θα κερδίσει πιο γρήγορος. Έτσι, θα το κάνεις να ακολουθήσει τους ρυθμούς σου χωρίς πίεση αλλά με χαρά.