Έκκληση προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, να μπορούν να αλλάζουν νομικά το όνομα και καταχωρισμένο φύλο τους, χωρίς καμία αναφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση, απευθύνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.).

Το Σ.Υ.Δ. μια αναγνωρισμένη μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων, καλεί όλους τους πολίτες να υπογράψουν την καμπάνια της Διεθνούς Αμνηστίας, με τίτλο: «ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΝΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΝΣ ΑΤΟΜΩΝ».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου, το νέο νομοσχέδιο της Ελλάδα εισάγει αλλαγές, οι οποίες αφορούν τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. Μεταξύ των αλλαγών είναι και η δυνατότητα ενός τρανς ατόμου να μπορεί ν’ αλλάξει τα έγγραφά του χωρίς την προϋπόθεση ιατρικών παρεμβάσεων ή εξετάσεων.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην καμπάνια, υπάρχουν αρκετά “κενά” και προβλήματα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως είναι η αναφορά στον ορισμό της ταυτότητας φύλου στην εξωτερική εμφάνιση των τρανς ανθρώπων. Αυτό επιτρέπει στους  δικαστές να εξετάζουν το αίτημα με αυτό το κριτήριο, ενώ θέτει περιορισμούς ως προς την ηλικία καθώς και τα έγγαμα πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων, αν ένα τρανς άτομο έχει παιδιά, το όνομα και το φύλο του/της γονέα δεν αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών.

Με ένα σχετικό δελτίο τύπου, το Σ.Υ.Δ. αναφέρει:

Καλούμε όλες και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων να υπογράψουν, ώστε η Ελλάδα να διασφαλίσει ένα δίκαιο σύστημα και να μπει στην ομάδα των χωρών που δείχνουν το δρόμο στα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων  και στην ισότητα, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Να παρέχουν την δυνατότητα στα τρανς άτομα να αλλάξουν νομικά το όνομα και καταχωρισμένο φύλο τους, με βάση μόνο το φύλο που αυτοπροσδιορίζονται χωρίς καμία αναφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση.
  • Να εξαλείψουν τους απόλυτους  περιορισμούς ηλικίας και να δώσουν σε ανήλικα άτομα το δικαίωμα να αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο τους, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες τους.
  • Να διασφαλίσουν ότι τα τρανς  άτομα συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται με το δίπολο του φύλου,  μπορούν να αλλάξουν νομικά το καταχωρισμένο φύλο και όνομα μέσω μιας εξωδικαστικής διοικητικής διαδικασίας που θα είναι γρήγορη, διαφανής, εύκολα προσβάσιμη και αυτοματοποιημένη συμπεριλαμβανομένων και των προσφύγων και μεταναστών/τριων.
  • Να εξαλείψουν την προϋπόθεση του διαζυγίου στα παντρεμένα τρανς άτομα και να διασφαλίσουν ότι το όνομα και το φύλο του/της γονέα μπορεί να αλλάζει στο πιστοποιητικό γέννησης των πιθανών τέκνων όταν αυτά υπάρχουν.

Υπογράψτε το παραπάνω αίτημα: πείτε στον Σταύρο Κοντονή, Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων να μην πετάξουν την ευκαιρία να νομοθετήσουν σωστά.

Για να υπογράψετε πιέστε, εδώ

Οι υπογραφές θα παραδοθούν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κύριο Σταύρο Κοντονή.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΌ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

ΣΥΓΓΡΟΥ 29, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, ΑΘΗΝΑ, 11743

Τηλ. 210.9210697

transgender-association.gr

[email protected]