Η ημερίδα «A TRADE ROAD TO RUSSIA» της Exportsgr PC ολοκληρώθηκε με εποικοδομητικές και πολλές πρακτικές οδηγίες για την κατάκτηση της ρωσικής αγοράς.
Την ημερίδα παρακολούθησαν επιχειρηματίες από την Καλαμπάκα, αλλά και από άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως επίσης και ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Γιάννης Μπουτίνας.
Σκοπός ήταν η προβολή και προώθηση των πελατών της EXPORTSGR PC και των προϊόντων τους σε αγορές του εξωτερικού, και δη στη ρωσική αγορά.
Για τους τομείς δράσεις και τις υπηρεσίες μίλησε ο Βλαχογιάννης Γιώργος, Οικονομολόγος και σύμβουλος της επιχείρησης.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι προσκεκλημένες ομιλήτριες: η Γώνη Μούκα, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης και η Lena Kalinina, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη Επιτροπής Εξαγωγών-Εισαγωγών του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
Η κ. Μούκα αναφέρθηκε πως ο καθένας γνωρίζει τα προβλήματα της κρίσης παρόλα αυτά υπάρχουν επιχειρήσεις που ανθίζουν και Θα συμφωνήσω για ένα μέρος αυτών των επιχειρήσεων. Αυτές έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό (εκτός από την ανάπτυξη): οι αποφάσεις και ο τρόπος που παίρνουν αποφάσεις.
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το διαδίκτυο και τις διεξόδους που μας προσφέρει για να εξάγουμε τα προϊόντα μας.
Όπως επισήμανε και η ίδια «έχουμε πρόβλημα νοοτροπίας. Αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο».
Μίλησε για την απουσία ενός διαχειριστή, ενός μεσάζοντα που θα φέρει κοντά τον επιχειρηματία με την αγορά. «Εμείς πρέπει να πάρουμε την απόφαση να εμπιστευθούμε αυτόν τον διαχειριστή».
Η σημερινή συνάντηση επικεντρώνεται στην ρωσική αγορά και η κ. Lena Kalinina γνωρίζω ότι εδώ και αρκετά χρόνια στέκεται σταθερά μεταξύ των δύο αγορών, ρωσικής και ελληνικής. Γεννημένη στη Ρωσία γνωρίζει πάρα πολύ καλά τη ρωσική νοοτροπία, όπως και την ελληνική δεδομένου ότι ζει πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις της μπορεί να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε και εμείς τις ανάγκες της ρωσικής αγοράς.
Με τη σειρά της η κ. Kalinina μίλησε για την αγάπη της Ρωσίας για την Ελλάδα καθώς και για τον Ελληνορώσικο Εμπορικό Επιμελητήριο, έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ξεκίνησε με πρωτοβουλία Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών και σήμερα αριθμεί περί τα 300 μέλη (μεταξύ αυτών η Coca-Cοla, ο ΟΛΠ).
Η Ρωσία είναι μια αχανής αγορά και είναι δύσκολο να δραστηριοποιηθείς αν δεν «σπάσεις πολλά αυγά». Είναι μια αγορά που ζητά και εμπορεύματα και υπηρεσίες. Είναι μια νέα, αλλά γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά.
Αναφερόμενη στη δράση του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου δήλωσε πως δουλεύει με τους επιχειρηματίες της εκάστοτε χώρας, οι οποίοι καλούνται να βοηθήσουν την εισερχόμενη εμπορική επιχείρηση ή παραγωγική επιχείρηση και να την καθοδηγήσουν στην απέναντι αγορά.
Υπάρχει ένα στρατηγικό συμβούλιο στη Ρωσία που απαρτίζεται από πρώην πρέσβεις, διπλωματικούς ακόλουθους, μέλη της κυβέρνησης της Ρωσίας, μεγάλες επαγγελματικές ενώσεις (π.χ. Ένωση Κατασκευαστών).
Υπάρχει επιχειρηματικό συμβούλιο που επίσης καλείται να βοηθήσει τους Έλληνες επιχειρηματίες να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές στους στη Ρωσία.
Στο δίκτυο συνεργατών μας στην Ελλάδα ανήκουν σχεδόν όλα τα εμπορικά επιμελητήρια, οργανισμοί όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο ΟΛΠ, η HELEXPO. Αντιστοίχως στη Ρωσία μάς στηρίζουν πολλά εμπορικά επιμελητήρια από πολλές πόλεις, καθώς και φορείς που μας βοηθούν εξαιρετικά στη προώθηση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.
Αυτά που μπορεί να προσφέρει το Ελληνορώσικο Εμπορικό Επιμελητήριο σε οποιοδήποτε επιχειρηματία, είναι πολλά. Όχι μόνο εμπορικές αποστολές και συμμετοχές σε εκθέσεις, αλλά «ετοιμάζουμε και τη λίστα πιθανών συνεργατών για τον κάθε κλάδο δραστηριότητα, ενώ βοηθάμε στις τελωνειακές και νομικές υποθέσεις σας».
Ένα ακόμα δυνατό «εργαλείο» του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι οι Επιτροπές του. Για παράδειγμα στην Επιτροπή Τουρισμού έχουμε τον κ. Γιάννη Τσίχλη, τον Direct Manager της Grecotel (ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους). Συνεργαζόμαστε με τον ΕΟΤ και με τον αντίστοιχο οργανισμό τουρισμού στη Ρωσία, με τα Υπουργεία Τουρισμού αμφότερων των χωρών, συμμετέχουμε σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τουρισμού στη Ρωσία. Στο συγκεκριμένο τομέα η περιοχή σας έχει παρά πολλά ακόμα να δώσει. Θυμίζω ότι έχουμε μπροστά μας το Έτος Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018.
Μεταξύ άλλων, η κ. Kalinina παρέθεσε ορισμένα στοιχεία κίνησης Ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα:
- από το 2016 προς το 2017 έχουμε αύξηση τουριστικής ροής κατά 23,4%
- από το 2014 μέχρι σήμερα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 40% στα κατά κεφαλήν έξοδα στις διακοπές των Ρώσων στην Ελλάδα
Μεταξύ των δράσεων στο πλαίσιο του Έτους Τουρισμού Ελλάδας-Ρωσίας περιλαμβάνονται και ενέργειες για τη διασύνδεση του τουρισμού με τη διάδοση της γαστρονομίας με σκοπό την ένταξη των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις διατροφικές συνήθειες των Ρώσων καταναλωτών.
Οι Έλληνες παραγωγοί έχουν κάνει πολύ λίγα πράγματα για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό. Προσπαθούν να πουλήσουν, προσπαθούν να εξάγουν, αλλά δεν κάνουν σωστά βήματα, δεν δείχνουν τους τρόπους που καταναλώνεται το εκάστοτε προϊόν.
«Πάμε στους Κανόνες Εμπορίου της Ρωσίας. Αν εξαιρέσουμε τον κλάδο των τροφίμων που λόγω του εμπάργκο έχουν πτωτικές τάσεις στις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, σε όλα τα άλλα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις, π.χ. προϊόντα καπνού, νέες τεχνολογίες (όπως τα κινητά τηλέφωνα MLS), προϊόντα φαρμακοποιίας»,ανέφερε και η κ. Kalinina.
Αναφορικά με το εμπάργκο τροφίμων, ο αριθμός αυτών που απαγορεύεται η εξαγωγή τους είναι πολύ μικρός σε σχέση με αυτών που επιτρέπεται. Υπάρχουν όμως τα «παραθυράκια» των δασμολογικών κλάσεων για αυτές τις περιπτώσεις. Για παράδειγμα η σκέτη λιαστή ντομάτα είναι προϊόν που εμπίπτει στο εμπάργκο, όμως η ίδια λιαστή ντομάτα τυποποιημένη μέσα σε λάδι ανήκει σε άλλη δασμολογική κλάση που δεν συναντά το εμπόδιο του εμπάργκο.
Μίλησε ακόμη για την επικοινωνία του Έλληνα επιχειρηματία με τον υποψήφιο Ρώσο συνεργάτη του. Πολύ σημαντικό να έχετε έτοιμο ανά χείρας τον τιμοκατάλογό σας. Σημαντικά επίσης και τα logistics data, αναλυτικά και ακριβή. Επίσης να υπάρχει παρουσίαση και φωτογραφικό υλικό.
Πολύ σημαντικό επίσης είναι το «συμφωνητικό συνεργασίας» που θα υπογραφεί από εσάς και τον Ρώσο συνεργάτη σας. Αυτό συντάσσεται οπωσδήποτε στη ρωσική γλώσσα και κατατίθεται στην τράπεζα, στο τελωνείο και στη ρωσική αρχή πιστοποίησης. Δείτε το διεξοδικά και προσεκτικά ώστε να γνωρίζεται ακριβώς τους όρους που διέπουν τη μεταξύ σας συνεργασία. Δείξτε μεγάλη προσοχή στην περιγραφή των προϊόντων σας. Η φόρμα παραγγελίας έχει και αυτή τον δικό της τύπο.
Η Ρωσία ως τρίτη χώρα, έχει δικό της τρόπο πιστοποίησης. Η Τελωνειακή Ένωση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζακστάν εκδίδει το λεγόμενο «πιστοποιητικό εσωτερικής συμμόρφωσης» και για τις τρεις χώρες, πάντα ανά δασμολογική κλάση και ανά εισαγωγέα και έχει διάρκεια από 1 έως 3 χρόνια. Το κόστος ανέρχεται σε 200 ευρώ περίπου.
Η ετικέτα των προϊόντων θα πρέπει να είναι στα ρωσικά ή να περιλαμβάνει αυτοκόλλητο με εκείνα τα στοιχεία που ζητά η ρωσική νομοθεσία (ονομασία προϊόντος, συστατικά και με ποσοστά σε ορισμένες περιπτώσεις, διατροφική – θρεπτική αξία ανά 100 gr, ημερομηνία παραγωγής – διάρκεια ζωής, τρόπος φύλαξης πριν και μετά το άνοιγμα, σήμανση πιστοποίησης, αναγραφή εκάστοτε κανονισμού τροφίμων, barcode, αναλυτικά βάρη, χρηστική σήμανση στη συσκευασία).
Στο συμφωνητικό συνεργασίας τίθεται ειδικός όρος για το μαρκάρισμα της συσκευασίας.
Πριν φύγει η παραγγελία σας, σας συμβουλεύω να στείλετε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα στους Ρώσους συνεργάτες σας για έλεγχο.
Η αναζήτηση πελατών γίνεται:
- στις εμπορικές εκθέσεις (οι μεγαλύτερες γίνονται στη Μόσχα) όπως η WorldFood κάθε Σεπτέμβρη, η Prodexpo κάθε Φεβρουάριο, που θεωρούνται από τις πιο σημαντικές για τις ρωσικές επιχειρήσεις. Έχουν διάρκεια 3-4 ημέρες και το κόστος όλων των εξόδων ανέρχεται σε περίπου 6.000 ευρώ.
- στις εμπορικές αποστολές. Είναι πιο στοχευμένες στη λίστα πελατών, διαρκούν 1-2 ημέρες, το κόστος είναι χαμηλότερο από τις εκθέσεις.
με το να βρίσκεστε με κάποιο τρόπο εκεί, π.χ. με τη λειτουργία παραρτήματος της επιχείρησής σας που έχει ένα ελάχιστο κόστος 12.000 ευρώ.
Επιβάλλεται η συνεχής παρουσία στην αγορά. Η ρωσική αγορά είναι τεράστια, είναι δύσκολο να την καλύψεις τόσο γεωγραφικά, όσο και από άποψη απαιτήσεων της εκάστοτε περιοχής και τιμής. Θα χρειαστείτε κάποιον συνεργάτη και μια πολύ καλή, σωστή και σοβαρή προετοιμασία.
Το πρώτο που θα σας ρωτήσουν οι Ρώσοι στις εκθέσεις είναι «πού μπορούμε να σας βρούμε εδώ (στη Ρωσία)» και αυτό γιατί είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να ασχοληθούν με τη διαδικασία της εξαγωγής.
Οπότε έχετε δύο δρόμους να ακολουθήστε:
- είτε να αναλάβετε όλη την εξαγωγή και να τους παραδώσετε τα προϊόντα στην πόρτα τους
- είτε να έχετε κάποιον συνεργάτη που θα ασχοληθεί με τα προϊόντα.
Υπάρχουν και τα λεγόμενα εκθεσιακά εμπορικά πάρκα-κέντρα για χονδρεμπόρους. Διαρκούν περίπου 6 μήνες και έχουν οργανωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Το κόστος τοποθέτησης προϊόντος είναι ανά κωδικό και διαφοροποιείται αν είναι 6μηνη ή 12μηνη. Υπάρχει άνθρωπος με εξειδίκευση που γνωρίζει πάρα πολύ καλά το προϊόν που προωθεί εκεί. Αναλαμβάνουμε όλο το θέμα των πιστοποιητικών που προανέφερα.
Το σημαντικότερο όμως μου σας παρέχουμε είναι ότι θα έρχονται πληροφορίες από τις σημαντικότερες εμπορικές αλυσίδες για την κατάταξη του προϊόντος σας στην αντίστοιχη ανταγωνιστική αγορά εκεί. Δηλαδή θα γνωρίζετε ποιοι έχουν ίδια προϊόντα με εσάς στην ρωσική αγορά, σε τι τιμές τα πουλάνε, τις φωτογραφίες των προϊόντων αυτών, την εκτίμηση κίνηση αυτών σε βάθος μηνός για να μπορείτε να αποφασίσετε έχοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αν μπορείτε να τους ανταγωνιστείτε.
Κλείνοντας την εισήγησή της η κ. Kalinina ανέφερε για ακόμα μια φορά τις τεράστιες δυνατότητες της ρωσικής αγοράς.
Τα ελληνικά προϊόντα είναι δυνατά. Μην φοβηθείτε την αξία των προϊόντων σας και θεωρήσετε ότι επειδή είναι ακριβότερα δεν θα μπορέσετε να χτυπήστε τον ανταγωνισμό. Αν πιστεύετε σ’ αυτά και στην ποιότητά τους να ξέρετε ότι η ποιότητα υπήρχε, υπάρχει και πάντα θα υπάρχει στη ρωσική αγορά. Οι Ρώσοι εκτιμούν τα ελληνικά προϊόντα και αν τους μάθουμε να τρώνε τα προϊόντα μας θα είμαστε κερδισμένοι όλοι μας.