Απαράδεκτη η πρόταση των Βρυξελλών για το προσφυγικό, σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρλίογλου. Η οικονομική βοήθεια που προσφέρεται στο πλαίσιο του “σχεδίου κοινής δράσης” είναι απλά απαράδεκτο, δηλώνει ο Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Τούρκοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο θα μείνει απλά ένα σχέδιο και δεν υπάρχει συμφωνία.

Να υπενθυμίσουμε πως σύμφωνα με το “σχέδιο κοινής δράσης” η Τουρκία καλείται να αποδείξει ότι φιλοξενεί στο έδαφός της πρόσφυγες και μετανάστες. Εάν γίνει αυτό, τότε με τη σειρά της οι Ευρωπαίοι θα χαλαρώσει τις θεωρήσεις βίζα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως αν η Τουρκία τηρήσει εκπληρώσει τα κριτήρια που ορίζουν οι κανόνες, τότε θα δεχθεί οικονομική βοήθεια, περίπου 3 δισ. ευρώ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε πως “Η εντύπωση ότι η Τουρκία θα κρατήσει πρόσφυγες στο έδαφός της με αντάλλαγμα κεφάλαια είναι εσφαλμένη. Η Άγκυρα προωθεί την ιδέα για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών ώστε να παραμένουν οι πρόσφυγες στις χώρες τους”.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα και ο κ. Ερντογάν άσκησε έντονη κριτική στην Ευρώπη λέγοντας πως “Ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν 30.000 – 40.000 πρόσφυγες και παρουσιάζονται ως υποψήφιοι για το Νόμπελ γι΄αυτό. Εμείς φιλοξενούμε 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες αλλά κανείς δεν νοιάζεται”.