Μετά από οκτώ μήνες υπό κράτηση, αποφυλακίστηκαν το πρωί του Σαββάτου οι 7 συνεργάτες της εφημερίδας της αντιπολίτευσης Cumhuriyet.

Την ευχή να αφεθούν ελεύθεροι και οι τέσσερις συνάδελφοι τους που παραμένουν στη φυλακή, εξέφρασαν οι δημοσιογράφοι.

Το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την Παρασκευή την αποφυλάκιση υπό περιοριστικούς όρους των επτά κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο σκιτσογράφος Μούσα Καρτ. Ωστόσο, η απόφαση προέβλεπε να παραμείνουν υπό κράτηση άλλοι 4 δημοσιογράφοι που δικάζονται για την ελευθερία του τύπου στην Τουρκία.

Από τη Δευτέρα, θα δικαστούν συνολικά 17 δημοσιογράφοι, διευθυντικά στελέχη και άλλοι συνεργάτες της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε διάφορες «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις». Η ποινή κάθειρξης που αντιμετωπίζουν ανέρχεται έως 43 χρόνια.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι έχουν διασυνδέσεις με τους Κούρδους αυτονομιστές του PKK, την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα «εγκέφαλο» του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Από την πλευρά της, η Cumhuriyet καταγγέλλει μια πολιτική δίκη που έχει ως στόχο να πλήξει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα ΜΜΕ της χώρας.

Έπειτα από 271 ημέρες στη φυλακή, αφέθηκαν ελεύθεροι επτά συνεργάτες της εφημερίδας, μεταξύ των οποίων και ο αρχισυντάκτης, ο Τουρχάν Γκιουνάι.

Οι τέσσερις εναπομείναντες στη φυλακή δημοσιογράφοι είναι ο Αχμέτ Σικ, ο αρχισυντάκτης Μουράτ Σαμπουντζού, ο χρονικογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο πρόεδρος της εφημερίδας Ακίν Αταλάι.

Photo: Murad Sezer/Reuters