Την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία ζήτησε σε έντονο ύφος ο Τούρκος Προέδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του την Παρασκευή ενώπιον οπαδών του. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έκανε λόγο για καρκίνωμα στον στρατό και επισήμανε πως αν οι πολίτες μείνουν ενωμένοι θα τα καταφέρουν.

«Είμαστε στρατηγικοί εταίροι με τις ΗΠΑ, αλλά περιμένουμε αυτοί οι εταίροι να μας επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτό το αίτημά μας. Αδέρφια μου, απευθύνω έκκληση στις ΗΠΑ. Κάθε φορά που μας ζητήσατε τρομοκράτη, τον εκδώσαμε. Τώρα τα άτομα αυτά εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία για εμάς και περιλαμβάνονται στη λίστα των τρομοκρατών. Σας ζητάμε να μας τον παραδώσετε» επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας και τόνισε:

Ευχαριστώ τον θεό που αυτή η απόπειρα πραξικοπήματος δεν ευοδώθηκε, όπως κάποιοι επιθυμούσαν. Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ανώτερη οντότητα και αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να ανησυχείτε: έχουμε την υποστήριξη του θεού, κανένας δεν μπορεί να μας σταθεί εμπόδιο, κανένας εχθρός

Ο Ερντογάν μίλησε και για τα θύματα τονίζοντας:

«Δυστυχώς υπήρξαν μάρτυρες από αυτές τις επιχειρήσεις. Εύχομαι να αναπαυτεί η ψυχή τους. Και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους να έχουν τη συμπόνια του θεού. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω το δικαστικό σώμα γιατί σε όλη την επικράτεια της χώρας, ανεξαρτήτως βαθμίδας και αξιώματος, στήριξαν, συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ζήτησαν τη σύλληψη αυτών των ατόμων».

photo:REUTERS/MURAD SEZER